Kulinaria
Przetwory z ogórków- sprawdzone przepisy
2015-08-11 15:52:00 Artykuł czytany 18910 razy
Jako, że „sezon ogórkowy’ jest w pełni przedstawiamy kilka fantastycznych przepisów na przetwory z tych pysznych warzyw. Latem cieszymy się smakiem świeżych ogórków w mizerii, a zimą nasze podniebienia z pewnością ucieszy smak ogórków w zalewie octowej lub przepysznych sałatek z ogórkami w roli głównej.
Składniki
- 5 kg ogórków (mogą być takie większe )
- zielony koperek (duży pęczek)
- główka czosnku,
- 5 łyżek soli
Ogórki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Koperek umyć i osuszyć. Czosnek obrać z łusek. Wszystko razem zemleć w malakserze lub w maszynce do mięsa, wymieszać z solą i zostawić na noc. Rano przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i wynieść w chłodne miejsce.
Nie trzeba pasteryzować, chociaż można to zrobić, jeśli się nie ma chłodnej piwnicy. Pasteryzację przeprowadza się dopiero po kilku dniach, po ukiszeniu ogórków w słoiczkach.
Ogórki w zalewie musztardowej
Składniki:
3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka
Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.
Ogórki małosolne
Składniki
2 kg. ogórków gruntowych
3 litry wody
6 łyżek soli
3 łyżki cukru
duża główka czosnku
koper do kiszenia
3-4 kawałki chrzanu
2 papryczki chili
ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca
Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".
Ogórki kiszone- sprawdzony przepis
Składniki
ogórki -do woli
mały kawałek korzenia chrzanu na jeden słój na dno słoika
ząbek czosnku-na jeden słój na dno słoika
gałązka kopru-na jeden słój na wierzch słoika
zalewa: na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.
Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok
Ogórki konserwowe
Składniki zalewy:
- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula
Do słoików:
- gorczyca
- marchew
- koper
Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.
Ogórki królewskie
Składniki
2 kg ogórków
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca
Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :
OGÓRKI w zalewie z sosem sojowym /pikantne/
Składniki
• 3 ogórki gruntowe
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki octu 10%
• 1/2 łyżki soli
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1/2 łyżeczki
• papryki chili w proszku
• ogórki obrać i pokroić w grube plastry
• ułożyć w słoikach
• zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
• zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min
Ogórki z przyprawą curry
Składniki
3 kg ogórków
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarnach
Zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
3 łyżeczki przyprawy curry
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Do każdego słoika wrzucić łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Ogórki poukładać ciasno w słoiku. Składniki zalewy zagotować i zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 5 minut.
Przepisy otrzymaliśmy od naszych czytelników- dziękujemy!
__________________________________
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres portal@radiopodlasie.pl Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl
[MSz]
Komentarze
-
Ogórek
2015-08-13 14:24:05Tak tak 3 łyżki grubej soli ale później zalewa się gotującą wodą bez dodatku soli.Woda wchłonie nadmiar soli i ogórki z tego przepisu są naprawdę dobre.Robię je już trzeci rok.
Kiedyś pomyliłam się i dałam mniej soli.Też były dobre tzn,twarde i jędrne ale za mało słone.Zużyłąm je na zupę i też się nie zmarnowały:)
Proszę spróbować zrobić na próbę nie dużą ilośc.Oczywiście do jedzenia nadają się po kilku dniach od zalania gorącą wodą. -
dużo praktykująca
2015-08-13 11:47:35Do ogórków kiszonych na litr wody daję dużą łyżkę stołową soli grubej.Czytałam w przepisie ze na litr wody trzy łyżki soli to jest za słone,nie polecam tyle soli.
-
:)
2015-08-12 13:40:27i nowe wariacje powstaja:) Dziękuję że się dzielisz swoimi "eksperymentami":)
Pozdrawiam -
Matka
2015-08-11 17:00:53Witam:)
Zrobiłam ogórki z przepisu Mizeria na zimę.ponieważ jest gorąco i chciałam sobie pospieszyć robotę więc zagotowałam zalewę w dużym garnku.dolałam więcej octu i dałam więcej cukru.Dosypałam łyżeczkę chili.Do wrzącej zalewy wrzuciłam pokrojone w plastry ogórki.Zagotowałam i gorące nałożyłam do słoików. Do drugiej porcji wrzuciłam kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki.Dało to super smaczek. Przerobiłam ok 15kg ogórków a zajęło mi to ok3 godz czasu.
Szybko a wyszło bardzo dobre! :) -
Beata
2015-08-11 10:50:29Przepis na ogorki z kurkumą:
ok.6kg ogorkow
Zalewa:
3/4szkl.octu,1l.wody,1czubata łyzka soli, 1/2 głowki czosnku,1/3łyżeczki gorczycy,1 łyżeczka kurkumy, 12/3szkl. cukru.
Zagotowac skladniki zalewy, do zalewy wrzucic pokrojone ogorki (dowolnie, mozna wzdlyz na cwiartki, można w poprzek, zależy od ogorkow i jak kto lubi;)). ogórki gotować ok. 5 min. goroce wkladac z zalewą do słoików. Słoiki zakrecić i odwracać do gory dnem.zostawic do ostudzenia.
Smacznego -
:)
2015-08-11 10:44:38OGÓRKI W MUSZTAEDZIE.. (PYSZNE)
3 kg ogórków - obrać, pokroić w słupki, szczelnie poukładać w słoiku
ziele angielskie
liść laurowy
Zalewa:
3 szkl. wody
1 szkl. octu
3 płaskie łyżki soli
1,5 szkl. cukru
5 łyżek musztardy - Sarepska Ostra
Zalewe zagotować i zalać nią ogórki..
Pasteryzować 5 minut
PYSZNE OGÓRKI z przyprawą do grilla
5 kg ogórków pokroić ze skórką w dość grube talarki (2-2,5cm)
0,75 kg cebuli również pokroć w plastry
1 cały seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można dodać kilka gałązek selera)
Przygotować solankę:
10 szkl. wody (surowej ale ciepłej, żeby sól się rozpuściła)
1 szklanka soli
Zalać w/w i odstawić na 3 godz.
W tym czasie zrobić zalewę właściwą:
2,5 szkl. octu
6 szkl. cukru
8 szkl. wody
2 przyprawy Kamis Grill Klasyczny
Wszystko zagotować i ostudzić.
Przygotować słoiki: po 3 ziarenka ziela ang., listek i gorczyca.
Ogórki odlać z solanki, wywalić gałązki selera (kto dał oczywiście), napełnić słoiki ogórkami z całą resztą i zalewać zalewą (może być ciepła byle nie gorąca!)
Pasteryzować 5 min.
-
:)
2015-08-11 10:00:00ogórki w zalewie musztardowej
1L WODY
3 ŁYŻKI SOLI
1,5 SZKLANKI CUKRU
1 SZKLANKA OCTU
3 LIŚCIE LAUROWE
1 Musztarda
Zrobić zalewę ze składników poza musztardą, zagotować i przestudzić. Dodać musztardę. Ogórki obrać i pokroić. Ułożyć w słoiku i zalać zalewą. Pasteryzować 15 min.
-
:)
2015-08-11 08:39:25OGÓRKI Z CZOSNKIEM
4 KG OGÓRKÓW
4 GŁÓWKI CZOSNKU
3 ŁYŻKI SOLI
1 SZKLANKA OLIWY 0,5 L OCTU
0,75 KG CUKRU
15 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
20 ZIAREN CZARNEGO PIEPRZU
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
1 ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI
1 ŁYŻECZKA CHILLI
Do obranych i pokrojonych ogórków dodać czosnek i sól, odstawić na noc. Sok odlać do osobnego naczynia, a do ogórków dodać szklankę podgrzanej oliwy. Do soku dodać ocet i przyprawy, zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 0k.15-20 min. czosnek wyciśnięty, kroję wzdłuż na ćwiartki i wydrążam pestki ze środka, zostają takie płaty
-
:)
2015-08-06 09:26:03Proszę:)
MIZERIA NA ZIME
OGÓRKI
PIEPRZ- KILKA ZIAREN NA SŁOIK
ZALEWA:
3 L.WODY
1 SZKLANKA OCTU
5 ŁYŻEK SOLI
15 ŁYŻEK CUKRU
Ogórki obrać, pokroić w talarki, ułożyć dość ciasno w słoikach.
Przygotować zalewę z wrzącej wody.
Do każdego słoika dodać kilka ziaren pieprzu, zalać zalewą i zakręcic słoiki.
Pasteryzować ok. 10-13 min,.
-
gosposia
2015-08-06 08:01:38A może ktoś wie jak zrobić ogórki aby nadawały się zimą na mizerię?
-
Ogórek
2015-08-05 17:40:13kiszone ogórki bez roboty!
Dowolna ilość ogórków.
Koper,czosnek,chrzan.
Opłukane ogórki kładziemy do dużego naczynia,wiadro ,duży gar itp.Dajemy dużo przypraw i zalewamy solanką.
Na 1 litr letniej wody dajemy 3 łyżki soli kamiennej!
Po kilku dniach gdy ogórki już zakisną układamy w słoje.Można dać ząbek czosnku i kawałek kopru dla lepszego smaku.Wszystko zalewamy wrzącą czystą wodą ,zakręcamy słoje i odstawiamy.
Jest to sprawdzony i bardzo dobry przepis!
-
:)
2015-08-05 15:14:36OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU -
2,5 kg ogórków pokroić na ćwiartki następnie zasypać 4 łyżki soli i odstawić na 6 godzin.
Po upływie tego czasu odlać powstały sok
Ogórki przyprawić 1,5 łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka)
Drobno posiekać czosnek 1,5 główki i posypać ogórki
Zagrzać 8 łyżek oleju i polać nim ogórki
zagotować zalewę:
1,5 szkl. octu 10 %
50 dag cukru
Ostudzoną zalewą polać ogórki i to wszystko odstawić na noc. Wkładać do słoików zalać zalewą i gotować 5 minut
-
Zasypały mnie ogórki na działce !
2015-08-05 09:19:39Droga redakcjo, jako, że jest to pora "ogórkowa" bardzo proszę o wyciągnięcie z annałów na "wierzch" wszelkie sposoby na ogórki. Kiedyś u znajomych jadłem ogórki z kurkumą - wspaniałe ! Niestety znajoma też nie ma na nie przepisu. Liczę na łaskawość dobrych ludzi z Podlasia 24.pl
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!