R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przetwory z ogórków- sprawdzone przepisy
2015-08-11 15:52:00 Artykuł czytany 18910 razy


Jako, że „sezon ogórkowy’ jest w pełni przedstawiamy kilka fantastycznych przepisów na przetwory z tych pysznych warzyw. Latem cieszymy się smakiem świeżych ogórków w mizerii, a zimą nasze podniebienia z pewnością ucieszy smak ogórków w zalewie octowej lub przepysznych sałatek z ogórkami w roli głównej.


Ogórki z koperkiem- na zupę

Składniki

- 5 kg ogórków (mogą być takie większe )
- zielony koperek (duży pęczek)
- główka czosnku,
- 5 łyżek soli

Ogórki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Koperek umyć i osuszyć. Czosnek obrać z łusek. Wszystko razem zemleć w malakserze lub w maszynce do mięsa, wymieszać z solą i zostawić na noc. Rano przełożyć do małych  słoiczków, zakręcić i wynieść  w chłodne miejsce.

Nie trzeba pasteryzować, chociaż można to zrobić, jeśli się nie ma chłodnej piwnicy. Pasteryzację przeprowadza się dopiero po kilku dniach, po ukiszeniu ogórków w słoiczkach.

Ogórki w zalewie musztardowej

Składniki:

3 kg ogórków
1 litr wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy

Przyprawy:

ziele angielskie
gorczyca
pieprz
liść laurowy
czosnek
chrzan
koperek
marchewka

Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić na "ósemki" na plasterki, lub zostawić w całości. Włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować.

Ogórki małosolne

Składniki
2 kg. ogórków gruntowych

3 litry wody

6 łyżek soli

3 łyżki cukru

duża główka czosnku

koper do kiszenia

3-4 kawałki chrzanu

2 papryczki chili

ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca


Wykonanie: Ogórki płuczemy i obcinamy obydwie końcówki. W dużym słoju (ja mam taki 5-litrowy) układamy na dnie :trochę kopru, kilka ogórków, kawałek chrzanu pokrojony na mniejsze cząstki, 2-3 ząbki czosnku pokrojone na mniejsze cząstki, 3-4 kawałki papryczki chilli, 4-5 kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, trochę gorczycy. Na to znowu koper i ogórki i resztę składników aż do wyczerpania.
Gotujemy wodę z solą i cukrem i tym wrzątkiem zalewamy ogórki. Zakręcamy lub zakrywamy słoik. Po 2 dniach są już gotowe do jedzenia.

Tak przyrządzone ogórki są bardzo aromatyczne i nie robią się z nich "kapcie".

Ogórki kiszone- sprawdzony przepis

Składniki
ogórki -do woli
mały kawałek korzenia chrzanu na jeden słój na dno słoika
ząbek czosnku-na jeden słój na dno słoika
gałązka kopru-na jeden słój na wierzch słoika
zalewa: na litr wody łyżka i odrobina (na czubku łyżki) soli dobrze wymieszać.

Wykonanie: Na dno słoika czosnek i korzeń chrzanu potem ogórki (układać dość ciasno)
na wierzch (na ogórki) gałązka kopru zalać zalewą (nie gotować ) tak aby zalewa pokryła wszystko. Zakręcić .Odstawić . Tak przygotowane już po paru dniach są pyszne, a mogą stać ponad rok

Ogórki konserwowe


Składniki zalewy:

- 1 szklanka octu 6 % (ew.0,75 szkl. octu 10 %)
- 4 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- cebula

Do słoików:

- gorczyca
- marchew
- koper

Wykonanie: 1. Zrobić zalewę, 2. Przygotować słoiki, do każdego włożyć gorczycę (ja daję "na oko" około 15 ziarenek), obraną i pokrojoną w paseczki marchewkę oraz koper., 3. Poukładać ciasno w słoikach ogóreczki, 4. Zalać zalewą (nie musi być zimna, wystarczy lekko przestudzona), 5. Pasteryzować około 12 minut.


Ogórki królewskie

Składniki
2 kg ogórków 
zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
do słoików:
koper
czosnek
gorczyca

Zagotować zalewę. Ostudzić.
Ogórki podzielić na 4 części wzdłuż. Posolić. Odstawić na 3 godz.
Odcedzić, włożyć do słoika, zalać zalewa, do słoika dodać koper, czosnek i gorczyce.
Pasteryzować- krotko! :

OGÓRKI w zalewie z sosem sojowym /pikantne/


Składniki
•    3 ogórki gruntowe
•    1 i 1/2 szklanki wody
•    1/2 szklanki octu 10%
•    1/2 łyżki soli
•    6 łyżek cukru
•    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
•    1/2 łyżeczki
•    papryki chili w proszku
•    ogórki obrać i pokroić w grube plastry
•    ułożyć w słoikach
•    zagotować wszystkie składniki zalewy (woda, ocet, sól, cukier, sos sojowy, papryka chili)
•    zalać ogórki gorącą zalewą, natychmiast zamknąć słoiki i pasteryzować 5 min

Ogórki z przyprawą curry

Składniki
3 kg ogórków
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarnach

Zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
3 łyżeczki przyprawy curry

Ogórki obrać i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Do każdego słoika wrzucić łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Ogórki poukładać ciasno w słoiku. Składniki zalewy zagotować i zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 5 minut.

Przepisy otrzymaliśmy od naszych czytelników- dziękujemy!



__________________________________

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !


Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres portal@radiopodlasie.pl  Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl

[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

  • Ogórek
    2015-08-13 14:24:05

    arrow

    Tak tak 3 łyżki grubej soli ale później zalewa się gotującą wodą bez dodatku soli.Woda wchłonie nadmiar soli i ogórki z tego przepisu są naprawdę dobre.Robię je już trzeci rok.
    Kiedyś pomyliłam się i dałam mniej soli.Też były dobre tzn,twarde i jędrne ale za mało słone.Zużyłąm je na zupę i też się nie zmarnowały:)
    Proszę spróbować zrobić na próbę nie dużą ilośc.Oczywiście do jedzenia nadają się po kilku dniach od zalania gorącą wodą.

  • dużo praktykująca
    2015-08-13 11:47:35

    arrow

    Do ogórków kiszonych na litr wody daję dużą łyżkę stołową soli grubej.Czytałam w przepisie ze na litr wody trzy łyżki soli to jest za słone,nie polecam tyle soli.

  • :)
    2015-08-12 13:40:27

    arrow

    i nowe wariacje powstaja:) Dziękuję że się dzielisz swoimi "eksperymentami":)
    Pozdrawiam

  • Matka
    2015-08-11 17:00:53

    arrow

    Witam:)
    Zrobiłam ogórki z przepisu Mizeria na zimę.ponieważ jest gorąco i chciałam sobie pospieszyć robotę więc zagotowałam zalewę w dużym garnku.dolałam więcej octu i dałam więcej cukru.Dosypałam łyżeczkę chili.Do wrzącej zalewy wrzuciłam pokrojone w plastry ogórki.Zagotowałam i gorące nałożyłam do słoików. Do drugiej porcji wrzuciłam kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki.Dało to super smaczek. Przerobiłam ok 15kg ogórków a zajęło mi to ok3 godz czasu.
    Szybko a wyszło bardzo dobre! :)

  • Beata
    2015-08-11 10:50:29

    arrow

    Przepis na ogorki z kurkumą:
    ok.6kg ogorkow
    Zalewa:
    3/4szkl.octu,1l.wody,1czubata łyzka soli, 1/2 głowki czosnku,1/3łyżeczki gorczycy,1 łyżeczka kurkumy, 12/3szkl. cukru.
    Zagotowac skladniki zalewy, do zalewy wrzucic pokrojone ogorki (dowolnie, mozna wzdlyz na cwiartki, można w poprzek, zależy od ogorkow i jak kto lubi;)). ogórki gotować ok. 5 min. goroce wkladac z zalewą do słoików. Słoiki zakrecić i odwracać do gory dnem.zostawic do ostudzenia.
    Smacznego

  • :)
    2015-08-11 10:44:38

    arrow

    OGÓRKI W MUSZTAEDZIE.. (PYSZNE)
    3 kg ogórków - obrać, pokroić w słupki, szczelnie poukładać w słoiku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    Zalewa:
    3 szkl. wody
    1 szkl. octu
    3 płaskie łyżki soli
    1,5 szkl. cukru
    5 łyżek musztardy - Sarepska Ostra
    Zalewe zagotować i zalać nią ogórki..
    Pasteryzować 5 minut
    PYSZNE OGÓRKI z przyprawą do grilla
    5 kg ogórków pokroić ze skórką w dość grube talarki (2-2,5cm)
    0,75 kg cebuli również pokroć w plastry
    1 cały seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można dodać kilka gałązek selera)
    Przygotować solankę:
    10 szkl. wody (surowej ale ciepłej, żeby sól się rozpuściła)
    1 szklanka soli
    Zalać w/w i odstawić na 3 godz.

    W tym czasie zrobić zalewę właściwą:
    2,5 szkl. octu
    6 szkl. cukru
    8 szkl. wody
    2 przyprawy Kamis Grill Klasyczny
    Wszystko zagotować i ostudzić.

    Przygotować słoiki: po 3 ziarenka ziela ang., listek i gorczyca.
    Ogórki odlać z solanki, wywalić gałązki selera (kto dał oczywiście), napełnić słoiki ogórkami z całą resztą i zalewać zalewą (może być ciepła byle nie gorąca!)
    Pasteryzować 5 min.

  • :)
    2015-08-11 10:00:00

    arrow

    ogórki w zalewie musztardowej
    1L WODY
    3 ŁYŻKI SOLI
    1,5 SZKLANKI CUKRU
    1 SZKLANKA OCTU
    3 LIŚCIE LAUROWE
    1 Musztarda

    Zrobić zalewę ze składników poza musztardą, zagotować i przestudzić. Dodać musztardę. Ogórki obrać i pokroić. Ułożyć w słoiku i zalać zalewą. Pasteryzować 15 min.

  • :)
    2015-08-11 08:39:25

    arrow

    OGÓRKI Z CZOSNKIEM
    4 KG OGÓRKÓW
    4 GŁÓWKI CZOSNKU
    3 ŁYŻKI SOLI
    1 SZKLANKA OLIWY 0,5 L OCTU
    0,75 KG CUKRU
    15 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
    20 ZIAREN CZARNEGO PIEPRZU
    1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
    1 ŁYŻECZKA SŁODKIEJ PAPRYKI
    1 ŁYŻECZKA CHILLI
    Do obranych i pokrojonych ogórków dodać czosnek i sól, odstawić na noc. Sok odlać do osobnego naczynia, a do ogórków dodać szklankę podgrzanej oliwy. Do soku dodać ocet i przyprawy, zagotować. Ogórki ułożyć w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 0k.15-20 min. czosnek wyciśnięty, kroję wzdłuż na ćwiartki i wydrążam pestki ze środka, zostają takie płaty

  • :)
    2015-08-06 09:26:03

    arrow

    Proszę:)
    MIZERIA NA ZIME
    OGÓRKI
    PIEPRZ- KILKA ZIAREN NA SŁOIK
    ZALEWA:
    3 L.WODY
    1 SZKLANKA OCTU
    5 ŁYŻEK SOLI
    15 ŁYŻEK CUKRU
    Ogórki obrać, pokroić w talarki, ułożyć dość ciasno w słoikach.
    Przygotować zalewę z wrzącej wody.
    Do każdego słoika dodać kilka ziaren pieprzu, zalać zalewą i zakręcic słoiki.
    Pasteryzować ok. 10-13 min,.

  • gosposia
    2015-08-06 08:01:38

    arrow

    A może ktoś wie jak zrobić ogórki aby nadawały się zimą na mizerię?

  • Ogórek
    2015-08-05 17:40:13

    arrow

    kiszone ogórki bez roboty!
    Dowolna ilość ogórków.
    Koper,czosnek,chrzan.
    Opłukane ogórki kładziemy do dużego naczynia,wiadro ,duży gar itp.Dajemy dużo przypraw i zalewamy solanką.
    Na 1 litr letniej wody dajemy 3 łyżki soli kamiennej!
    Po kilku dniach gdy ogórki już zakisną układamy w słoje.Można dać ząbek czosnku i kawałek kopru dla lepszego smaku.Wszystko zalewamy wrzącą czystą wodą ,zakręcamy słoje i odstawiamy.
    Jest to sprawdzony i bardzo dobry przepis!

  • :)
    2015-08-05 15:14:36

    arrow

    OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU -
    2,5 kg ogórków pokroić na ćwiartki następnie zasypać 4 łyżki soli i odstawić na 6 godzin.
    Po upływie tego czasu odlać powstały sok

    Ogórki przyprawić 1,5 łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka)
    Drobno posiekać czosnek 1,5 główki i posypać ogórki
    Zagrzać 8 łyżek oleju i polać nim ogórki
    zagotować zalewę:
    1,5 szkl. octu 10 %
    50 dag cukru

    Ostudzoną zalewą polać ogórki i to wszystko odstawić na noc. Wkładać do słoików zalać zalewą i gotować 5 minut

  • Zasypały mnie ogórki na działce !
    2015-08-05 09:19:39

    arrow

    Droga redakcjo, jako, że jest to pora "ogórkowa" bardzo proszę o wyciągnięcie z annałów na "wierzch" wszelkie sposoby na ogórki. Kiedyś u znajomych jadłem ogórki z kurkumą - wspaniałe ! Niestety znajoma też nie ma na nie przepisu. Liczę na łaskawość dobrych ludzi z Podlasia 24.pl

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje