R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Przekąski i drinki idealne na Sylwestra
2022-12-27 12:53:00 Artykuł czytany 3848 razy


Urządzasz Sylwestra w domu, a nie masz czasu, aby cały dzień spędzić w kuchni? Mamy dla ciebie kilka propozycji na smaczne przekąski, które zrobisz naprawdę szybko.


NA PRZEKĄSKĘ

Paszteciki z serem pleśniowym

na 12 -16 szt

płat ciasta francuskiego
ser pleśniowy typu camembertu
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Płat ciasta francuskiego dzielimy przy użyciu noża na 12-16 części.  Na każdym kawałku ciasta układamy kawałek serka pleśniowego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Naszym pasztecikom nadajemy dowolny kształt np. sakiewek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki przed pieczeniem warto lekko oprószyć solą i pieprzem.  Pieczemy 20 minut w temp 200 st. C.  Takie paszteciki to  ciekawy pomysł na przekąskę, dobrze smakują również podane np. z zupą. 


Przekąska  z ciasta francuskiego

Składniki na 16 szt

płat ciasta francuskiego
2 pomidory
ser pleśniowy lub ser topiony w plasterkach
bazylia suszona


Z płatu ciasta francuskiego, wycinamy przy pomocy szklanki, krążki. na każdym krążku układamy plaster pomidora, następnie plaster sera i posypujemy bazylią. Pieczemy około 20 minut w temp. około 20 minut. Po upieczeniu możemy polać naszą przekąskę dowolnym sosem.


Sałatka makaronowa

  Składniki

100g makaronu ryżowego
4 łyżki  koperku
100g kukurydzy
1 ogórek zielony
1-2 pomidory
 3 łyżki majonezu
100 g szynki konserwowej
czosnek przeciśnięty przez praskę sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Ogórek, pomidora i szynkę  pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku.


BAGIETKA czosnkowo-ziołowa na gorąco


Składniki
długa bagietka
czosnek
zioła wg uznania (np. bazylia, oregano)
sól
ok. 1/4 kostki masła

Przygotowanie

Bagietkę naciąć  na małe kromeczki, ale nie do końca - tak, żeby się nie rozerwała.
Przygotować folię, w której będzie się piec bagietka, rozgrzać piekarnik. Naciętą bagietkę ułożyć na folii. Czosnek (ilość ząbków wg uznania, ja lubię jak jest dużo czosnku) pokroić w drobną kostkę, posolić do smaku , połączyć z masłem i ziołami. Po kolei smarować każde nacięcie w bułce.  Zawinąć dokładnie w folię. Piec ok. 15-20 minut.


Fileciki drobiowe w cieplutkich kożuszkach

Składniki
1 duża pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
½ małej cebuli
sól
pieprz
vegeta

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić wzdłuż włókien na malutkie kawałeczki, oprószyć vegetą i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować „ciasto - panierkę”, tj. 2 jajka wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, dwoma łyżkami mąki i drobno pokrojoną cebulką, to wszystko doprawić odrobiną soli i pieprzu. Fileciki wyjąć z lodówki i nie rozbijając ich namoczyć je w przygotowanej masie. Panierowane fileciki smażyć do zrumienienia na głębokim tłuszczu. Puszyste obłoczki rozpływają się w ustach. Idealne jako danie obiadowe i jako przystawki. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Galaretka drobiowa

Składniki

• 1½ litra wody
• 8 dużych skrzydełek z kurczaka
• 2 średnie udka
• 6 czubatych łyżeczek żelatyny
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek selera
• ½ pora
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 łyżka vegety
• pieprz
• 2 jajka
• sok z cytryny do smaku (jeżeli ktoś lubi)
• sól
• 3 ziarnka ziela+4 ziarna pieprzu zielonego


Przygotowanie
Skrzydełka i udka wymoczyć, zalać wodą. Dodać włoszczyznę, vegetę, zagotować na małym ogniu.Łyżką cedzakową zebrać szumowiny, gotować do miękkości na malutkim ogniu jak rosół.Gdy mięso jest rozpadające wylewamy wszystko do garnka przez sito.Zbieramy z rosołu tłuste oczka, do wywaru wkładamy obrane od kości, pokrojone mięsko i marchewkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze wymieszać i poczekać aż spęcznieje(wody lejemy tyle, żeby z żelatyną było ½ szklanki)Wyłożyć łyżeczką do wywaru i moment zagotować.Jajka ugotować na twardo, pokroić i ułożyć w salaterki na dno. Wywar doprawić solą i pieprzem ,przecisnąć ząbek czosnku(jeżeli ktoś lubi) i doprawić odrobiną soku z cytryny do smaku.Galaretka jest bardzo delikatna i smaczna.


GYROS sałatka z czosnkiem

Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie przyprawy GYROS
1 mała kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
6 ogórków korniszonów
1 mały słoik majonezu
1 duży jogurt naturalny
5 ząbków czosnku

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć z całym opakowaniem przyprawy GYROS - wystudzić. Pokroić w drobne paseczki kapustę pekińską. Ogórki w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić.Sos: połączyć majonez, jogurt naturalny i wyciśnięty czosnek. W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki razem z sosem. Wstawiamy do lodówki żeby się "przegryzło"

Kanapeczki z łososiem

Składniki

1 pomarańcza
kilka liści sałaty
kilka plastrów wędzonego łososia
koperek do przybrania
kajzerki lub bagietka
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

Przygotowanie

Pomarańczę obieramy skrawając jednocześnie białą błonę. Ostrym nożem wycinamy spomiędzy białych ścianek "fileciki pomarańczy". Trochę soku, który nam wypłynie zostawiamy.

Robimy sosik: mieszamy majonez, śmietanę i chrzan, dodajemy łyżkę zostawionego soku z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kajzerki przekroić na pół ( bagietkę kroimy w poprzek na małe kanapeczki ). Każdą kanapkę smarujemy sosikiem. Układamy po kawałeczku sałaty, pomarańczy. Następnie kładziemy łososia, przystrajamy koperkiem. Można posypać kanapeczki świeżo mielonym pieprzem.

Roladki z łososia w galarecie


Składniki:


- Łosoś plastry
- Majonez
- Pieczarki marynowane
- Żelatyna
- Przyprawa np. "Vegeta"


Sposób przygotowania:

Plastry łososia smarujemy majonezem, Na majonez układamy pieczarki pokrojone w bardzo drobną kosteczkę i zawijamy delikatnie w rulonik. Układamy na półmisek i zalewamy galaretką zrobioną z Vegety i żelatyny.



DRINKI

A dla tych, którzy w czasie sylwestrowego szaleństwa chcieliby skosztować jakichś ciekawych drinków mamy kilka łatwych przepisów.

007

Składniki:

1 część Sprite'u
1 część soku pomarańczowego
1 część wódki

Przygotowanie: Wymieszaj wszystko w szklance najlepiej z lodem.





BIAŁY „RUSEK”

Składniki:

60 ml wódki
30 ml likieru kawowego
śmietanka lub mleczko skondensowane niesłodzone

Przygotowanie: Szklankę wypełnić do połowy kostkami lodu, na to wlać wódkę i likier. Dopełnić śmietanką i podawać.




JACK AND COKE

Składniki:

3 części coli
1 część whiskey

Przygotowanie: Dać kilka kostek lodu do szklanki, wlać składniki i pomieszać.





COŚ SŁODKIEGO...



MUFFINKI Z NUTELLĄ

Składniki:

-160g masła
-3 jajka
-¾ szklanki cukru
-1 i ¾ szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-pól szklanki nutelli

Przygotowanie

Masło należy utrzeć mikserem na jednolitą masę, wsypać cukier i dalej ucierać.
Wbić do tego jajka i dobrze rozmiksować. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i długo miksować.

Masę włożyć do foremek na 2/3  ich wysokości.
Na górę każdej dać łyżeczkę nutelli i rozprowadzić patyczkiem (tworząc wzory).

Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut.




Przepis na Muffinki z Nutellą przesłała Ewelina Stefaniuk.


Rogaliki

Składniki:

1 szklanka kwaśnej śmietany
1 margaryna
4 szklanki mąki
cukier waniliowy
szczypta soli

Wszystkie składniki razem zagnieść. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło i podzielić na 8 części. Nałożyć dżem i zwijać od strony większej do mniejszej. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut, aż będą zarumienione.

Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis na Muffinki z Nutellą przesłała Ewelina Stefaniuk.


Błyskawiczne Deserowe Pucharki


SKŁADNIKI

3 galaretki zielone,
2 galaretki czerwone,
2 serki homogenizowane OSM Siedlce.


PRZYGOTOWANIE

Zielone galaretki rozpuszczamy w czterech szklankach wody, a gdy ostygną dodajemy do nich serki homogenizowane i miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki by stężały. Czerwone galaretki rozpuszczamy  w 3 szklankach wody. Po ostygnięciu galaretki wylewamy  na stężały deserek i ponownie wstawiłem na około 40 minut do lodówki.

Jak zapewnia Pan Łukasz deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje.



Zdjęcie i przepis przesłał Łukasz Kalinowski.



Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo- bananowym


SKŁADNIKI
na 12 szt

płat ciasta francuskiego
dżem brzoskwiniowy
banan
cukier





Płat ciasta francuskiego  dzielimy tak aby powstało 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układamy odrobinę dżemu i plasterek banana. Kwadraty składamy na pół, tak aby powstał rożek i sklejamy brzegi ciasta. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 min u temp 180- 200 st. C.




[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

23 stycznia transmisja z Pratulina
2023-01-22 22:50:50 Kategoria:

23 stycznia diecezja siedlecka wspomina bł. Unitów, którzy w obronie wiary, jedności Kościoła i polskości, ponieśli śmierć męczeńską broniąc swej świątyni....

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoLuty 2023w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

POWIAT BIALSKI, 01.02 10:00

Diecezjalna Pielgrzymka Amazonek

więcej »
2

MIASTO SIEDLCE, 02.02 12:00

2 lutego - Dzień Życia Konsekrowanego

więcej »
3

GARWOLIN, 03.02

Forum Przedsiębiorczości 2023

więcej »

ŁUKÓW, 03.02

Łuków jaki jest. Wystawa zdjęć Andrzeja Bednaruka

więcej »
4

ŁUKÓW, 04.02

Łuków: Siostry Nazaretanki organizują bal

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.02

Spektakl muzyczny - Ni pies, ni wydra... coś na kształt miłości

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.02

Męski różaniec przejdzie ulicami Siedlec

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.02 10:00

Ku lepszej komunikacji Kościoła. Szkolenie medialne w Siedlcach

więcej »
5
6

MIASTO SIEDLCE, 06.02

Zbiórka pieniędzy na leczenie Hani Szczepańskiej

więcej »
7

MIASTO SIEDLCE, 07.02

Spotkanie przyrodnicze: Czerwone słonie z Tsavo w Bibliotece Pedagogicznej w Siedlcach

więcej »
8

RADZYŃ, 08.02

Opowieści z Gruzji Marcina Mellera

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.02

Spotkanie przyrodnicze: Czerwone słonie z Tsavo w Bibliotece Pedagogicznej w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.02

Muzeum Regionalne: Spotkanie z pisarzem Jackiem Komudą

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.02

Niezwykła Grenlandia i rozmowa z prof. Marzeną Stańską

więcej »
10

POWIAT SIEDLECKI, 10.02

Rekolekcje powołaniowe

więcej »

POWIAT BIALSKI, 10.02

Miłość cierpliwa jest - Rekolekcje dla niepłodnych małżeństw

więcej »
11

MIŃSK MAZ., 11.02

Mrozy: Stand-up z okazji walentynek

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 11.02

Rekolekcje powołaniowe

więcej »

ŁUKÓW, 11.02

Walentynki w Kinie Łuków

więcej »
12

POWIAT SIEDLECKI, 12.02

Rekolekcje powołaniowe

więcej »
13

ŁUKÓW, 13.02

Walentynki w Kinie Łuków

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.02

Koncert walentynkowy Studia Accantus w CKiS w Siedlcach

więcej »
15 16 17

ŁUKÓW, 17.02

Spotkanie Zawierzonych

więcej »
18 19
20 21 22

ŁUKÓW, 22.02

Łuków: Spektakl teatralny dla dzieci pt. Smok wawelski

więcej »
23 24 25 26
27 28
foto

Rozliczenie PIT w 2023 roku
2023-02-07 10:56:58 Kategoria:

Podatek liniowy to jedna ze znanych form opodatkowania, która odnosi się do przedsiębiorców. To dzięki temu dochód będzie opodatkowany stawką 19%. Zbliżające się...

więcej »
foto

Matura z matematyki 2023 – czego się spodziewać na...
2023-02-06 15:33:55 Kategoria:

Egzaminy maturalne zbliżają się wielkimi krokami, a przed tegorocznymi maturzystami już ostatnia prosta. Na studniówkowych parkietach w całym kraju dogasają już ostatnie...

więcej »
foto

Nasze zeznania podatkowe online - e Deklaracje 2022...
2023-02-06 08:19:40 Kategoria:

Każdy człowiek, który wykonuje pracę, czy też zarabia pieniądze w inny sposób, musi zapłacić podatek dochodowy. Ministerstwo Finansów wymaga od nas takiej daniny na...

więcej »
foto

Jakie drewno na żaluzje drewniane?
2023-02-06 08:12:21 Kategoria:

Drewniane żaluzje od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, chociażby ze względu na ponadczasowość, praktyczność i niezwykłe walory estetyczne. Co więcej,...

więcej »

Najnowsze Informacje