R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Grzyby marynowane i nie tylko - sprawdzone przepisy
2019-10-16 17:39:42 Artykuł czytany 2340 razy


Sezon na grzyby rozpoczął się już na dobre. Przedstawiamy kilka przepisów na marynaty i dania z grzybami.


Grzybki marynowane

Składniki:
1.    grzybki małej i średniej wielkości;
2.    cebula;
3.    2 szkl. wody;
4.    0,5 szkl. octu 10%;
5.    liść laurowy;
6.    ziele angielskie;
7.    2 łyżeczki soli;
8.    5-6 łyżeczek cukru.

Grzyby przygotowanie:

Grzyby przebieramy i odrzucamy robaczywe. Odcinamy częściowo nóżki i jeżeli trzeba kroimy na mniejsze kawałki, płuczemy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy od momentu zawrzenia jakieś 5-10 min. Odcedzamy.

Zalewa przygotowanie:

Z wody, octu i reszty przypraw przygotowujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną cebulę i gotujemy 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Grzyby łączymy z zalewą i przekładamy do słoików, pasteryzujemy. Wkładamy do garnka z letnią wodą i gotujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy 10 minut i zostawiamy w garnku do wystygnięcia. Sprawdzamy czy pokrywka jest wklęsła.


Grzybki na gęsto

Składniki
•    świeże grzyby leśne (podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, gąski, maślaki
•     etc.)
•    sól, pieprz ziarnisty czarny, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i sparzyć we wrzątku-ok.3-4 minuty.; odcedzić obmyć z szumu w zimnej wodzie i przełożyć do słoika, na dno którego należy wsypać ziele, pieprz i liść laurowy. Ugotować solankę jak do ogórków małosolnych- tzn. 1 czubata (ale nie za bardzo) łyżka soli na litr wody i zalać nią grzyby. Słoiki zamknąć i pasteryzować przez 3 dni po godzinie, a po tygodniu jeszcze raz godzinę. Tak przygotowane grzyby, utrzymają się przez całą zimę i są świetną bazą do wszelakich sosów, zup grzybowych oraz jako farsz do naleśników, krokietów ,domowej pizzy, gołąbków wegetariańskich, czy innych dań które wam przyjdą do głowy. Po otwarciu słoika, grzybów nie należy odsączać zalewy bo w niej zawarty jest cały „cymes”. Lepiej przełożyć je na patelnię i przesmażyć lub zredukować płyn w garnku często mieszając aby się nie przypaliły.


Kajzerki z grzybowym nadzieniem

Składniki
4 kajzerki
4 średniej wielkości pieczarki lub inne grzyby
1 cebula
2 jajka
4 plastry żółtego sera
szczypiorek
sól, pieprz
ketchup
masło

Pieczarki i cebulę drobno pokroić, smażyć na małym ogniu na maśle. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić. Żółty ser również pokroić Wszystkie pokrojone składniki wymieszać, doprawić. Obciąć górną część kajzerki, wydrążyć środek, na jego miejsce nałożyć wymieszane składniki, polać ketchupem, zamknąć odkrojoną częścią kajzerki. Wstawić do piekarnika 250 st. z termoobiegiem na kilka minut. Podawać ciepłe.


Grzybowe paszteciki


Składniki

2 opakowania  gotowego ciasta francuskiego
60 dag grzybów
leśnych albo pieczarek
pół główki kapusty
białej (poszatkować)
2 cebule (w kostkę)
2 jajka
3 łyżki oliwy
sól , pieprz do smaku
1 jajko do smarowania ciasta

Przygotowanie:

Grzyby posiekać, podsmażyć z kapustą i cebulą, składniki wymieszać z jajkami, oliwą dodać sól , pieprz Ciasto rozłożyć na blacie. Farsz rozsmarować na cieście, zrolować. Ciasto grzybowe podzielić na kawałki o szerokości 3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i posmarować roztrzepanym jajkiem piec ok.25 minut w tem.190 stopni.





[Msz]


wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

Audycje KRP przed 25 - leciem beatyfikacji...
2021-03-02 14:05:00 Kategoria: Region

3 października 2021 r. przypadają centralne uroczystości 25-lecia beatyfikacji Błogosławionych Męczenników z Pratulina. W ramach duchowego przygotowania wiernych diecezji...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoMaj 2021w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

ŁOSICE, 01.05

Zlot Food Trucków w Łosicach

więcej »

ŁUKÓW, 01.05

Łuków: gotowi do biegu

więcej »
2

ŁUKÓW, 02.05

Łuków: gotowi do biegu

więcej »
3

WĘGRÓW, 03.05

Węgrów: Rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

więcej »

ŁUKÓW, 03.05

Obchody 3 Maja w Łukowie

więcej »

ŁUKÓW, 03.05

Łuków: gotowi do biegu

więcej »
4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16

ŁUKÓW, 16.05

Łuków: Tropem Wilczym

więcej »

ŁUKÓW, 16.05

Rodzinna Niedziela w parafii Przemienienia Pańskiego w Łukowie

więcej »
17 18 19

ŁUKÓW, 19.05

Gmina Łuków: moja mała ojczyzna

więcej »
20 21 22

SOKOŁÓW, 22.05

Motoserce w Sokołowie Podlaskim

więcej »
23
24 25 26 27 28 29

MIASTO SIEDLCE, 29.05

Koncert Marcina Sójki 29 maja na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »
30
31
foto

Sklep z sukienkami na każdą okazję
2021-05-06 13:40:26 Kategoria:

Sukienki to element garderoby, który nigdy nie wyjdzie z mody. I choć wiele pań sięga na różne okazje po spodnie, to sukienki wieczorowe czy eleganckie sukienki do pracy...

więcej »
foto

OFERTA PRACY
2021-05-06 12:18:19 Kategoria:

Artykuł ten adresujemy do osób, które swą działalność zawodową chcą rozwijać w zakresie instalacji i systemów grzewczych oraz podjąć pracę zawodową w firmie...

więcej »
foto

Włochy last minute – co warto zobaczyć?
2021-05-06 11:37:09 Kategoria:

Włochy to miejsce dobrze znane turystom, także tym z Polski. Kraj ten od lat jest popularną destynacją na wczasy, z racji przyjaznego klimatu, bogactwa zabytków i...

więcej »
foto

Przechowywanie żywności przy pomocy szaf chłodniczych
2021-05-04 10:54:02 Kategoria:

Żywność przechowywana w nieodpowiednich warunkach bardzo szybko ulega rozkładowi. Wiemy o tym dobrze wszyscy a szczególnie właściciele sklepów spożywczych i lokali...

więcej »
foto

Wakacje w Egipcie - Hurghada, Marsa Alam czy Taba?
2021-05-04 08:06:17 Kategoria:

Wakacje w Egipcie za każdym razem mogą oznaczać coś innego. Pełna turystów, energetyczna Hurghada, kameralne rodzinne Marsa el Alam i beduińska Taba to najczęściej...

więcej »

Najnowsze Informacje