R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Pierogi z dynią i szpinakiem
2017-12-15 23:49:00 Artykuł czytany 1067 razy


I kolejna konkursowa propozycja. Pan Dariusz Celiński-Mysław nadesłał przepis na pierogi z dynią i szpinakiem.



Pierogi z dynią i szpinakiem


Składniki:
•    300 g dyni
•    100 g szpinaku (solidna garść)
•    50 g sera paneer, startego na grubej tarce (można go pominąć)
•    2 łyżki grubo rozdrobnionych nerkowców (można zastąpić orzechami włoskimi)
•    3 ząbki czosnku
•    1 łyżka masła klarowanego
•    1 imbir wielkości kciuka starty na małej tarce.
Przyprawy
•    1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
•    1 łyżeczka kminu rzymskiego
•    1 mała papryczka chili
Do okraszenia:
•    2 łyżki masła klarowanego
•    1 łyżeczka namoczonych rodzynek( wybierzcie dobrej jakości duże rodzynki)
•    1 łyżka nerkowców
•    natka kolendry lub pietruszki do posypania
•    Sposób wykonania :

Ciasto na pierogi  możecie zrobić według przepisu, lub użyć własnego sprawdzonego
•    3 szklanki mąki pszennej
•    1 szklanka bardzo ciepłej wody
•    2 łyżki oleju rzepakowego
•    sól wolę dodać do wody do gotowania. Według mnie ciasto jest lepsze.
•    ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej (ciasto nabiera nowego smaku)

Przygotowanie

Do miski wsypujecie mąkę, robicie wulkan
Wodę dokładnie mieszacie z solą, olejem i gałką i dopiero wtedy wlewacie do mąki.

Im cieplejsza woda, tym ciasto będzie bardziej elastyczne, dzięki czemu nie ma potrzeby używania jajek.

Wyrobione ciasto musi postać, aby dać czas glutenowi na pracę nad sobą :)30 minut pod bawełnianą ściereczką.

•    Dynię obieracie ze skórki, kroicie na kwadraty i gotujecie na parze. Około  15 minut. Im młodsza dynia( jasny żółty kolor) tym szybciej się gotuje. Im starsza dynia (pomarańczowy kolor) tym słodsze nadzienie.
•    Szpinak dodajecie na koniec, czyli ostatnie 5 minut gotowania.
•    Gotowe warzywa odcedzacie i pozostawiacie do ostygnięcia.
•    Szpinak kroicie na drobno, a dynię rozgniatacie widelcem

•    Na patelni z grubym dnem rozpuszczacie 1 łyżkę masła klarowanego
•    Dodajecie pokrojony czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i kolendrę, oraz nerkowce i świeżą papryczkę chili(przekrojoną na pół i pozbawioną nasion)
•    Prażycie na małym ogniu dopóki wszystko nie zacznie pachnieć i złociście wyglądać
•    Wtedy dodajecie dynię i szpinak i nadal chwilkę gotujecie. Ważne jest aby nadzienie nie było zbyt płynne.Odstawiacie do ostudzenia (zgęstnieje).
•    Do takich przepisów lubię zawsze wcześniej przygotować nadzienie. Nabiera smaku
•   
•    Pierogi wycinacie na wielkość szklanki i wkładacie  po łyżeczce nadzienia.
•    Gotujecie w dobrze osolonej wodzie (w cieście nie ma soli) 12 gr soli na litr wody z dodatkiem 3 łyżek oleju.
•    Nie wrzucajcie wszystkich pierogów na raz bo ulegną sklejeniu.10 na raz :)
•    Układacie na talerzu posmarowanym olejem, aby uniknąć przyklejenia.Zostawiacie do ostygnięcia
W patelni przygotowujecie okrasę:
•    Masło, kmin rzymski, nerkowce i rodzynki. Nie nie będzie słodkie :)Od kiedy gotuję w Indiach spoglądam zupełnie inaczej na rodzynki :)
•    Smażycie na bardzo małym ogniu i mieszacie. Dodajecie pierogi, mieszacie i posypujecie liśćmi kolendry.Gotowe.












____________________

Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!


Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.


wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje