Składniki:
1 duży kalafior
0,5 kg mięsa mielonego
papryka - może być po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej
pół malutkiej cebulki
pietruszka - natka - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
Kalafior oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy do połowy wodą, solimy i gotujemy ok. 8 minut, potem przewracamy i gotujemy z drugiej strony też ok. 8 minut,wyjmujemy i ostudzamy, następnie delikatnie małym nożykiem wykrawamy z niego kilka różyczek, które później zapełnimy mielonym mięsem.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy posiekana paprykę, cebulkę, pietruszkę i przyprawy - mieszamy. Następnie wkładamy mięso do wyciętych wcześniej otworów w kalafiorze - dokładnie dociskamy, by weszło jak najwięcej.
.jpg)
Nafaszerowanego kalafiora układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam delikatnie wodą lub bulionem ok. 1/2 szklanki. Wierzch kalafiora smaruje łyżką majonezu - można oprószyć papryka w proszku dla ładnego koloru, przykrywam folia aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godzinę, po tym czasie zdejmuje folie piekarnik ustawiam na termoobieg grzanie góra i podpiekam 15 minut do zrumienienia - podaję na gorąco.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Faszerowany kalafior jest pyszny - polecam!
[MSz]
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.
