Ciasto I
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej ( lub 1 łyżka krupczatki i 3 tortowej)
2 łyżki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
0,5 szklanki cukru
Ubić żółtka z cukrem
Ubić białka na sztywną pianę
Wymieszać razem i dodać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i piec 25 min w podgrzanym piekarniku
Ciasto II
Identycznie jak powyżej tylko dodać do mąki łyżkę kakao
Ciasta przekroić na dwie części i układać ciemne, jasne, ciemne, jasne
Masa:
2 serki waniliowe naturalne
2 galaretki (dowolne)
Przekładałam serkiem naturalnym z wcześniej przygotowaną ostudzoną galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Całość wymieszać wstawić do lodówki aby stężało. Tak przygotowaną masę przełożyć ciasto
Zalecana dekoracja to owoce sezonowe. U mnie dekoracja została wykonana z czarnej porzeczki i wiśni. Można maliny, jeżyny, poziomki, jagody, agrest, truskawki, czereśnie i inne owoce.
Życzę udanych wypieków, fantastycznych kompozycji i miłego czasu na wspólnym ucztowaniu, smakowaniu i konsumowaniu.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres kontakt@podlasie24.pl Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.
[MSz]