KRAJ

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Lansujemy Smaki Lubelszczyzny
2021-09-09 09:33:12 Artykuł czytany 43 razy


W 29. edycję EDD Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie włącza się projektem „Lansujemy Smaki Lubelszczyzny”, który ma na celu popularyzowanie bogatych tradycji kulinarnych regionu oraz zainteresowanie odbiorców lubelskimi tradycjami kulinarnymi oraz wskazanie zbiorów bibliotek jako drogi do uzyskania wiedzy na ten temat.


Mieszkańcy dbają o zachowanie obyczajów, obrzędów, tradycji, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Mieszczą się w tym również tradycyjne potrawy, zwyczaje żywieniowe i tradycje związane z kulturą stołu. Dziedzictwo kulinarne Lubelszczyzny to staropolskie przepisy, tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie ustnie, ale także jest to dążenie do zachowania tego dziedzictwa w formie pisanej. Poprzez projekt zostaną przedstawione potrawy regionalne i tradycyjne – te z Listy Produktów Tradycyjnych, a także te, których nie wpisano na Listę, ale są obecne w jadłospisie mieszkańców regionu. Odbiorcy poznają publikacje, traktujące o dziedzictwie kulinarnym i kulturze stołu ich przodków oraz przekonają się że jest to element dziedzictwa kulturowego, który warto zachować dla przyszłych pokoleń. Zapraszamy zatem m.in. na kulinarne spotkania autorskie, kulinarne wystawy oraz namawiamy do korzystania z przepiśników przygotowanych przez bibliotekarzy.

W ramach projektu zostaną przygotowane i udostępnione odbiorcom następujące publikacje i wystawy:

e-book Lubelski Przepiśnik Biblioteczny

Zgromadzono w nim przepisy na tradycyjne przysmaki, zaproponowane przez bibliotekarzy bibliotek publicznych województwa lubelskiego. Przepisom kulinarnym będą towarzyszyć krótkie notki o lokalnych zwyczajach i tradycjach oraz zdjęcia. Publikacja powstanie dzięki współpracy instruktorów WBP z bibliotekarzami bibliotek powiatowych województwa lubelskiego. Publikacja jest dostępna i możliwa do swobodnego pobrania na stronie domowej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie: wbp.lublin.pl

e-book Lubelskie ze smakiem. Produkty regionalne i tradycyjne

Zgromadzono w nim kulinarne dziedzictwa poszczególnych powiatowych społeczności. Dzięki temu stały się widoczne charakterystyczne cechy kuchni i tradycji stołu społeczności lokalnych. Produkty ulokowane w obrębie małych ojczyzn pokazują ich kulturowy i historyczny dorobek. Publikacje zawierać też bibliografię publikacji na temat kuchni regionalnej i kultury stołu, zachęcając jednocześnie do skorzystania z wymienionych dokumentów w bibliotekach publicznych województwa. Publikacja jest dostępna i możliwa do swobodnego pobrania na stronie domowej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie: wbp.lublin.pl

Wystawa stacjonarna Lubelskie ze smakiem, która zaprezentuje publikacje,
dotyczące kulinarnego dziedzictwa i kultury stołu Lubelszczyzny

Wyeksponowane zostaną książki oraz inne dokumenty pochodzące ze zbiorów Biblioteki, są dostępne dla osób zainteresowanych w czytelniach lub Wypożyczalni. Uzupełnieniem będą roll-upy przypominające tradycyjne produkty regionalne oraz wydarzenia kulturalne, promujące kulinarne dziedzictwo regionu. Wystawa – eksponowana w westybulu Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie – będzie dostępna dla wszystkich czytelników, uczestników wydarzeń kulturalnych i gości, odwiedzających Bibliotekę.

11 września, 2021, godz. 13.00
dziedziniec Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie
Spotkanie autorskie z Hanną i Pawłem Lisami,
autorami niezwykle popularnych, wielokrotnie wznawianych  książek:
„Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”
oraz „Kuchnia Słowian czyli O poszukiwaniu dawnych smaków”

Hanna i Paweł Lisowie – bibliotekarka i archeolog, miłośnicy archeologii doświadczalnej, jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków. Przeszli od teorii do praktyki, bazując bowiem na opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych, ziołoznawczych, a także na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, zbudowali opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Spotkaniu towarzyszyć będzie m.in. pokaz naczyń, w których gotowali nasi przodkowie, będzie można także otrzymać szereg cennych rad i przepisów z kuchni słowiańskiej, możliwych do przygotowania także współcześnie, w XXI wieku!

18 września, 2021, godz. 13.00
dziedziniec Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie

Spotkanie warsztatowo-autorskie z Magdą Mazur-Ciseł
pt. „Historia cebularza z Lubelskiego”

Magda Mazur-Ciseł jest przewodnikiem miejskim po Lublinie i Lubelszczyźnie, pilotem wycieczek, autorką książki „Legendy Lublina dla dzieci” (Lublin, 2014). Od dawna jej pasją było odkrywanie nowych miejsc, poznawanie ludzi, dziejów i smaków… tych dalekich i tych, które ma „w zasięgu dłoni”. Z radością przekłada te pasje na pracę! Na spotkaniu można będzie poznać historię cebularza, produktu regionalnego z Lubelskiego, a także uczestniczyć w jego przygotowywaniu i degustacji!

Projekt Lansujemy Smaki Lubelszczyzny zachęca do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, a także wskazuje drogi dostępu do dóbr kultury tradycyjnej. Priorytetem jest wskazanie sposobów zachowania, popularyzowania i promowania dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny. Projekt obejmuje działania popularyzatorskie, promocyjne, edukacyjne.



Inf. pras.
[MSz]

wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.




foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje