Blok promocyjny
Kwasy tłuszczowe omega-3 - najlepsze źródła w diecie
2022-01-21 12:29:28 Artykuł czytany 222 razy
Zdrowe tłuszcze, a szczególnie kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowej pracy organizmu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Jakie są źródła kwasów tłuszczowych omega-3?
Opracowania epidemiologiczne wskazują jednoznacznie, że najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 są oleje z ryb i ssaków morskich. Cechuje je wyższa biodostępność, co przekłada się na lepsze wykorzystanie przez organizm.
Dlaczego powinniśmy jeść ryby?
• ryby są lekkostrawne;
• zawierają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3;
• stanowią ważne źródło pełnowartościowego białka;
• są bogate w aminokwasy siarkowe;
• zawierają cenne minerały;
• są źródłem witaminy A, E i D;
• przyczyniają się do syntezy glutationu;
• są bogate w antyoksydanty.
Najkorzystniejsza dla zdrowia jest konsumpcja tłustych morskich ryb, ze względu na większą biodostępność długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są związanych z białkiem. Poza tym, pełnowartościowe białko ryb, bogate w aminokwasy siarkowe, jest wykorzystywane w organizmie człowieka do endogennej syntezy tauryny i najsilniejszego endogennego antyoksydantu, czyli glutationu.
Oprócz omega-3 w tłuszczach z ryb obecne są cenne dla zdrowia i często niedoborowe w naszej diecie, antyoksydanty takie jak skwalen, koenzym Q10 oraz witamina A i witamina D.
Jakie ryby warto włączyć do diety?
Z dietetycznego punktu widzenia, ryby są bardzo ważnym pokarmowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wobec tego ograniczyć spożycie mięsa, na rzecz ryb. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z diety pudełkowej w Warszawie, Poznaniu i innych miastach Polski, które oferują menu obfite w ryby i owoce morza. Popularną dietą pudełkową jest opcja wegetariańska zawierająca ryby.
Jakie ryby zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3?
• łosoś;
• śledź;
• sardynki;
• makrela;
• szprot;
• dorsz;
• pstrąg tęczowy.
W związku z niskim spożyciem ryb przemysł farmaceutyczny oferuje konsumentom suplementy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci tranu lub kapsułek z tranem. Najważniejszym surowcem, z którego pozyskuje się długołańcuchowe WNKT omega-3 są ryby, a właściwie wytłaczany z nich olej. Pojęcie „olej rybi" jest dość szerokie, a jego skład może być zróżnicowany, w zależności od: gatunku ryb, ich wieku, okresu i akwenu połowu, a także charakteru bytowania (dziko żyjące lub hodowlane). Niezależnie od tego przyjmuje się, że wszystkie ryby morskie, zwłaszcza ryby tłuste, cechują się znaczną zawartością długołańcuchowych omega-3. Dotyczy to także niektórych drapieżnych gatunków ryb słodkowodnych, np. z rodziny łososiowatych.
Oleje rybie, jako źródło omega-3
Najważniejszymi surowcami do produkcji oleju rybiego są: śledziowate, sardele, dorszowate (np. wątłusz), makrele, tuńczyki i łososiowate. Na skalę przemysłową otrzymuje się dwa rodzaje oleju rybiego: oleje tkankowe pozyskiwane przez wytłaczanie rozgotowanego surowca rybnego, zawierające znaczne ilości omega-3 oraz oleje pozyskiwane z rybich wątrób, np. tran (z wątrób ryb dorszowatych), które traktuje się głównie jako źródło witamin A i D wykorzystywane jedynie do wytwarzania suplementów.
Olej rybi tkankowy w przeszłości traktowano jako produkt uboczny przy produkcji mączki rybnej. W krajach o silnie rozwiniętym przetwórstwie ryb wytwarza się znaczne ilości oleju rybiego, który w celach przemysłowych poddawany jest uwodornieniu, co przedłuża jego trwałość i zmienia stan skupienia z płynnego na stały. Jednak proces ten powoduje utratę prozdrowotnych właściwości kwasów tłuszczowych omega-3.
Przy niskim spożyciu tłustych ryb morskich warto włączyć suplementację preparatami zawierającymi omega-3. Suplementy diety zawierające kwasy tłuszczowe DHA są niezbędne dla kobiet ciężarnych oraz stosowane w okresie przygotowań do ciąży. Zalecane są także dla pacjentów cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Suplementy takie produkowane są w postaci łatwych do dawkowania kapsułek i olejów do picia.
Krytyczny spadek naturalnych zasobów ryb wykorzystywanych w celach spożywczych, m.in. dorsza bałtyckiego, wpływa na konieczność wprowadzenia działań zmierzających do ochrony wielu gatunków ryb. Ich udział w diecie jest istotny ze względu na wysoką zawartość i biodostępność kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie człowieka. Trwają też poszukiwania dodatkowych źródeł tych cennych kwasów tłuszczowych.
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Najnowsze Informacje
Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!