Zdrowie i uroda

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Jak powinien wyglądać wzorowy sklepik szkolny?
2016-04-28 14:53:13 Artykuł czytany 623 razy


Chipsy, batoniki i zapiekanki już dawno zniknęły z półek szkolnych sklepików. Niestety właściciele sklepików są przekonani, że zdrowe jedzenie jest drogie, ponieważ wielu z nich utożsamia zdrową żywność z żywnością ekologiczną. O tym, czym zapełnić sklepikowe półki i jak powinien wyglądać wzorowy sklepik szkolny mówi Aleksandra Koper, Specjalista ds. Żywienia z Fundacji Banku Ochrony Środowiska.


Dlaczego sklepiki powinny zmieniać się z przeładowanych słodyczami kiosków w zdrowe bufety śniadaniowe?

Dzieci – poczynając od wieku wczesnoszkolnego poprzez całą edukację – powinny mieć świadomość i dobry wzór jak należy się odżywiać, oraz możliwość zrealizowania tych potrzeb w praktyce. Niestety, co 5 uczeń ma nadwagę, a polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – tak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Nieprawidłowe przyzwyczajenia są przenoszone na grunt rodzinny, towarzyski i dalsze życie. Jeśli w przerwie między kolejnymi lekcjami dziecko zje coś lekkostrawnego i pożywnego, wydajność jego umysłu i koncentracja może znacznie wzrosnąć. Stąd tak ważne jest, by w ofercie szkolnego sklepiku uczeń mógł znaleźć takie zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Nie możemy zrzucać na barki dziecka odpowiedzialności za wybór odpowiedniej dla niego żywności, ponieważ brakuje im kompetencji i wystarczającej wiedzy, by samodzielnie i każdorazowo sprostać temu zadaniu. Asortyment sklepików powinien być skomponowany w taki sposób, by dziecko wybierało tylko spośród odpowiednich produktów. Zależy nam, żeby zmotywować zarówno właścicieli, jak i szkoły do zwrócenia uwagi na ten rosnący problem. Dlatego wystartowaliśmy z kolejną edycją konkursu „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”. Szukamy prozdrowotnych sklepików szkolnych, które podzielą się wiedzą i doświadczeniem z innymi.

W jaki sposób zacząć rewolucję sklepikową? Jak dobrać asortyment?

Przede wszystkim trzeba pozbyć się fast-foodów, zupek instant, słonych przekąsek: chipsów, popcornu, paluszków, napojów owocowych z dodatkiem cukru i sztucznych barwników, napojów energetyzujących, słodkich przekąsek węglowodanowo – tłuszczowych: batoników, wafelków z masą itd. W to miejsce najlepiej wprowadzić pożywne kanapki, ale nie z białego, tylko pełnoziarnistego pieczywa, jogurty z musli, soki owocowe i warzywne 100 proc., musy owocowe, świeże lub suszone owoce, migdały, nasiona (np. pestki z dyni). Miejsce słonych chipsów mogą spokojnie zająć te z buraka, marchewki czy jabłka.

Zdrowe jedzenie oznacza droższe?

Często utożsamiamy zdrowe jedzenie z żywnością ekologiczną produkowaną przez certyfikowane gospodarstwa, która to faktycznie może być droższa niż jej nieekologiczne odpowiedniki. Mówiąc zdrowa żywność, mam na myśli taką, która może pochodzić zarówno z upraw konwencjonalnych, jak i ekologicznych, a jej podstawowym wyznacznikiem jest to, że zapewnia prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka. Warto pamiętać, że zdrowym napojem jest zwykła woda mineralna, koktajl lub herbatka, a nie słodzony napój gazowany. Zdrową przekąską jest jabłko, pomarańcza, jogurt z musli, orzechy, a nie chipsy i batoniki. Najważniejsze to zrozumieć różnicę i odrobić lekcję z właściwego komponowania posiłków. Sklepikarze nie mogą ograniczać się tylko do roli sprzedawców produktów, które wcześniej zamówili w hurtowni. Powinni posiadać wiedzę na temat sprzedawanych produktów i być za nie odpowiedzialni.

Na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze produktów?

Oczywiście podstawą powinny być świeże owoce lub warzywa – w całości, pokrojone i zapakowane lub w formie sałatek czy surówek. Jeśli chodzi o napoje, najlepiej by były to soki, przeciery i woda. Opakowanie soku powinno mieć maksymalnie 330 ml pojemności. Musy z warzyw i owocowo-warzywne nie mogą być dosładzane cukrem, ani innymi słodzikami. W asortymencie zdrowego sklepiku szkolnego nie może również zabraknąć produktów mlecznych lub ich zamienników. Do produktów mlecznych zaliczamy: jogurt, kefir, maślankę, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, serwatkę, ser twarogowy, serek homogenizowany, a ich zamienniki to produkty na bazie: soi, ryżu, owsa, orzechów, migdałów. Smaczną przekąską mogą być również suszone owoce, orzechy i nasiona, sprzedawane w opakowaniach jednostkowych do 100 g bez dodatku cukru, słodzików, tłuszczu i soli.

A jeśli kanapka to tylko…?

Z razowego pieczywa. Zdrowe dodatki to przede wszystkim: produkty mięsne (do 10 g tłuszczu w 100 g), rybne, jaja, ser (z wyłączeniem serków topionych), wyroby z nasion strączkowych, orzechy i nasiona, olej, masło, zioła, przyprawy niezawierające soli, warzywa i owoce. Jeśli chcesz, by Twój sklepik otrzymał najwyższą ocenę, zrezygnuj całkowicie z soli i sosów - wyjątek stanowi ketchup, przygotowany z nie mniej niż 120 g pomidorów na 100 g produktu. Różnego rodzaju sałatki, które można skomponować samemu, mogą dodatkowo urozmaicić ofertę sklepiku.

Przypominamy, że wystartował już konkurs „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja” i potrwa do 10 czerwca. Udział może wziąć każda placówka, która chciałaby pochwalić się wzorowym sklepikiem. Wystarczy zgłosić sklepik na stronie www.sklepiki.fundacjabos.pl. W informacji (oprócz danych szkoły, oraz danych osoby zgłaszającej sklepik do konkursu) należy krótko opisać jak wyglądało wprowadzenie zmian oraz przesłać zdjęcia i krótki opis, a w nim: jak funkcjonuje i wygląda wasz sklepik? Kto go prowadzi i zaopatruje w produkty? Czy jest miejsce na zjedzenie II śniadania? Czy sklepik prowadzony jest w formie bufetu czy jest to „okno w ścianie”? Jakim sprzętem dysponujecie, a jakiego wam brakuje? Na najlepiej zorganizowane sklepiki, czekają atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu AGD, który dodatkowo urozmaici ofertę sklepiku np. blendery, sokowirówki, grille elektryczne, naleśnikarki itp.


Inf. pras.

DJ
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje