Zdrowie i uroda

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„E” w żywności bez kontroli
2019-01-03 10:58:19 Artykuł czytany 297 razy


Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku.


Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie.  Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet  85 różnych E.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, ok. 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe. Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu „light”, ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego. Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych  mogą pełnić  27 różnych funkcji technologicznych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory, czy stabilizatory. Zawiera je coraz więcej produktów. Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ok. 2 kg substancji dodatkowych.

Na stosowanie substancji dodatkowych na tak dużą skalę pozwala obecnie obowiązujące prawo polskie i Unii Europejskiej. Jest ono w tym zakresie bardzo liberalne. Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta. 

Zarówno producenci żywności, jak i instytucje kontrolujące ich działalność, ale także instytuty naukowe, zgodnie twierdzą, że dodatki do żywności stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Aby bowiem dana substancja dodatkowa została dopuszczona do żywności, musi posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia dokonywaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jednak NIK zwraca uwagę, że przepisy prawa wymagają zapewnienia bezpieczeństwa każdego z dodatków używanych osobno. W żaden sposób nie odnoszą się one do ryzyka wynikającego z obecności w środkach spożywczych więcej niż jednego dodatku, czy ich kumulacji z różnych źródeł.

Należy także dodać, że wszystkie substancje dodatkowe dopuszczone do żywności przed 2009 r. są obecnie ponownie oceniane przez EFSA pod kątem ich bezpieczeństwa dla ludzi. Weryfikacja ma się zakończyć do końca 2020 r. Z listy dodatków dopuszczonych do żywności już usunięto barwnik E  128, używany do nadawania koloru mięsu. Ograniczono także stosowanie trzech innych barwników: E 104, E 110 i E 124, dla których obniżono akceptowane dzienne spożycie odpowiednio: 20-krotnie, 2,5-krotnie i blisko 6-krotnie. Wycofano ponadto dopuszczenie barwników do niektórych produktów, np.: do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, lodów, czy przekąsek typu snack.

Kontrola NIK miała odpowiedzieć na pytanie, czy funkcjonujący system nadzoru nad stosowaniem  dodatków w żywności zapewniał odpowiednią ich jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów?
Izba alarmuje, że system nadzoru nad stosowaniem dodatków nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności.

Prowadzone przez skontrolowane inspekcje (Inspekcje Sanitarne, Inspekcję Handlową i Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych) badania laboratoryjne próbek żywności ograniczały się do wybranych substancji dodatkowych, głównie z grupy substancji konserwujących i barwników. Żadna z Inspekcji nie analizowała zawartości wszystkich dodatków obecnych w danej próbce żywności. Zwykle wskazywano do badań jedną substancję dodatkową i analizowano ją pod kątem ustalonego dla niej limitu w danym  produkcie. Inne dodatki obecne w tym produkcie w ogóle nie były weryfikowane. Dodatkowo ograniczona była możliwość analityczna laboratoriów Inspekcji Sanitarnej. Laboratoria te mogły wykonać badania w stosunku do ok. 65 substancji dodatkowych na ponad 200 limitowanych dozwolonych do stosowania. Tak zorganizowany system badań nie gwarantuje pełnego bezpieczeństwa żywności, w której stosowane są substancje dodatkowe, niepodlegające z różnych przyczyn badaniom laboratoryjnym.

Z badanych w latach 2016-2018 (I kwartał) przez organy Inspekcji Sanitarnej blisko 9 tys. próbek, zdyskwalifikowano 26 (0,3 proc.). W zleconych przez NIK badaniach laboratoryjnych 35 próbek zakwestionowano 5 próbek (14 proc.) m.in. z powodu obecności niezadeklarowanych na etykiecie dodatków.

NIK zwraca także uwagę, że dotychczas nikt nie zajmował się łączną ilością dodatków spożywanych z dietą przez przeciętnego konsumenta. Izba zleciła kontrolę oznakowania produktów spożywczych - przeanalizowano 501 powszechnie dostępnych wyrobów. Jedynie w 54 produktach (11 proc.), w składzie zaprezentowanym na etykietach, nie było substancji dodatkowych. W pozostałych 447 producenci zadeklarowali użycie 132 substancji dodatkowych ponad 2 tys. razy. Statystycznie więc na każdy produkt przypadało pięć dodatków do żywności. W przypadku niektórych produktów liczba dodatków w jednym artykule spożywczym była znacznie wyższa. Przykładowo sałatka warzywna ze śledziem i groszkiem zawierała ich 12. Rekordową liczbę substancji dodatkowych zastosowano w kiełbasie śląskiej - 19.
W oparciu o dane ze zleconych przez NIK badań, zaprojektowano hipotetyczną, ale w praktyce prawdopodobną dietę na jeden dzień, składającą się z pięciu posiłków. W efekcie ustalono, że w przygotowanych z tych produktów daniach konsument spożyłby w ciągu jednego dnia 85 różnych substancji dodatkowych. Izba zauważa, że w menu zaplanowano, iż zupę i drugie danie konsument przygotowuje samodzielnie w domu. Gdyby skorzystał z kupionych w sklepie gotowych potraw, dodatków spożytych w ciągu dnia mogłoby być znacznie więcej.

Mimo, iż żywność nafaszerowana jest substancjami dodatkowymi, to organy odpowiedzialne za jej bezpieczeństwo oraz zdrowie publiczne dotychczas nie  monitorowały, ani nie oceniały ryzyka związanego z kumulacją wielu dodatków w produktach spożywczych, ewentualnego ich działania synergistycznego, jak również interakcji z innymi składnikami diety, czy też np.  lekami. Tymczasem niektóre substancje dodane do jednego produktu, w połączeniu z innym artykułem spożywczym nie będą dla człowieka neutralne. Substancja nieszkodliwa samodzielnie może się nią stać w reakcji z inną, tworząc zagrożenie dla zdrowia.

Najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków (ADI) z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat. Najwięcej dodatków jest w produktach, które dzieci lubią najbardziej, czyli ciastach, aromatyzowanych napojach, lodach, parówkach. Z monitoringu spożycia  i stosowania dodatków do żywności, przygotowywanego przez Instytut Żywności i Żywienia wynikało, że przyswojenie z dietą kwasu sorbowego i sorbinianów - konserwantów dodawanych głównie do ciast, przetworów warzywnych, pieczywa, aromatyzowanych napojów - znacznie przekraczało limit i w grupie dzieci 4-10 lat wynosiło 291 proc. akceptowanego dziennego spożycia (ADI). U 5 proc. dzieci i młodzieży (1-17 lat) pobranie tych dodatków wynosiło aż 681 proc. Tymczasem spożycie z dietą np. azotynów, obecnych m.in. w  wędlinach, parówkach, peklowanym mięsie, u najmłodszych dzieci wynosiło ponad 160 proc. dopuszczalnego limitu, a u 5 proc. dzieci w wieku 1-3 lat kształtowało się na poziomie aż 562 proc.

NIK zauważa, że Główny Inspektor Sanitarny, który nadzoruje jakość zdrowotną żywności, nie wdrażał i nie  inicjował działań, które miałyby potwierdzić lub zaprzeczyć, że istnieje ryzyko związane z używaniem substancji dodatkowych. Nie angażował do tych celów także Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, w składzie której znajdowali się pracownicy naukowi zajmujący się zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym problematyką dodatków do żywności.

Tymczasem dostępnych jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)  potwierdził niektóre dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego. W zleconej ekspertyzie stwierdzono ponadto narażenie na rakotwórcze N-nitrozoaminy, które powstają m.in. podczas termicznej obróbki żywności zawierającej te substancje, czyli np. podczas podgrzewania kiełbas. Ponadto mogą one być niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

W analizowanych przez NIK 501 produktach żywnościowych azotyn sodu (E 250) występował w składach aż 130 produktów żywnościowych, ww. barwniki wystąpiły łącznie w 53 produktach żywnościowych, a kwas benzoesowy i jego pochodne - w 36 produktach.

W ekspertyzie stwierdzono ponadto, że częste używanie kwasu askorbinowego E 300 może przyczyniać się do powstania nadkwasoty, tworzenia kamieni nerkowych, a w wyniku jego reakcji z benzoesanem sodu E 211 uwalnia się rakotwórczy benzen. W przeanalizowanych przez NIK składach żywności kwas askorbinowy E 300 zadeklarowano w 96 produktach.

NIK zwraca także uwagę, że Inspekcja Sanitarna w ramach prowadzonych kontroli nie weryfikowała procesów technologicznych i tym samym nie kwestionowała zasadności użycia w jednym produkcie nawet kilkunastu różnych dodatków do żywności. Główny Inspektor Sanitarny twierdził, że procesy produkcji żywności są sprawą producenta. Tymczasem zdarza się, że ten używa kilku substancji dodatkowych w ramach jednej grupy technologicznej, na przykład w badanych parówkach zastosowano aż cztery stabilizatory i aż trzy substancje konserwujące.

Tymczasem, według eksperta, może to być sposób na nieprzekroczenie limitów ilościowych dodatków odpowiadających za dany proces technologiczny. Zastosowanie jednego związku w ilości zapewniającej pożądany efekt technologiczny spowodowałoby ich przekroczenie, natomiast użycie kilku substancji dodatkowych o takiej samej funkcji technologicznej może to ryzyko zniwelować. WIĘCEJ

źródło: www.nik.gov.pl

DJ
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

SIEMIATYCZE, 01.03

Włosy to skarb, którym możesz się podzielić – akcja „Włosomania” 1 marca w Siemiatyczach

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Wkrótce kolejna edycja ulańskiego turnieju piłki ręcznej

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Ulicami Radzynia przejdzie Marsz Żołnierzy Wyklętych

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Namiot Wyklętych w Radzyniu po raz drugi

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Biała Podlaska: miejskie obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Zakochani w muzyce - koncert charytatywny w BCK

więcej »

ŁUKÓW, 01.03

Łukowskie obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

WĘGRÓW, 01.03

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Wystawa malarstwa Weroniki Raczyńskiej

więcej »

LUBARTÓW, 01.03

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

WŁODAWA, 01.03 13:00

Włodawa: Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03 17:00

Koncert charytatywny „Zakochani w muzyce”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.03 19:00

Wernisaż wystawy „Świat widziany sercem

więcej »

DROHICZYN, 01.03 20:00

Kabaretowy weekend w Drohiczynie

więcej »
2

MIASTO SIEDLCE, 02.03

Spotkanie duszpasterstwa rodzin w Siedlcach

więcej »

KRAJ, 02.03

Wielki Finał Charytatywnego Turnieju DeckenBau „Dzieci - Dzieciom” razem dla Stasia

więcej »

DROHICZYN, 02.03

Diecezjalny Turniej w Piłkę Siatkową KSM Diecezji Drohiczyńskiej

więcej »

ŁUKÓW, 02.03 11:00

Gmina Trzebieszów: Rajd Pamięci

więcej »

SIEMIATYCZE, 02.03 14:00

Królewski Bal Stulecia w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.03 17:00

Wykład dr Anny Mandreli o rtm. Witoldzie Pileckim

więcej »

DROHICZYN, 02.03 19:00

Kabaretowy weekend w Drohiczynie

więcej »

ŁUKÓW, 02.03 20:00

Łuków: Dyskoteka dla dawnej młodzieży

więcej »
3

MIĘDZYRZEC, 03.03

Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Międzyrzecu

więcej »

ŁUKÓW, 03.03

Giełda Kolekcjonerów w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.03

Plastusiowy pamiętnik i plamy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.03 11:00

Spotkanie Grupy Twórczej Fotogram - Z wizytą u krewnych

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.03 11:30

Wodynie: obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 15:00

Róbmy swoje, czyli Wojciech Młynarski znany i mniej znany

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 15:00

Koncert Orkiestry Dętej OSP Sterdyń

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.03 17:00

Trzy kategorie i trzy soprany

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 17:00

Agnieszka Sitek i Tomasz Mędrzak: „Najlepsze dopiero będzie. Historia humoru w pigułce”

więcej »
4

ŁUKÓW, 04.03

Łuków: sesja Rady Miasta

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.03 12:00

Diecezja siedlecka: Imieniny Bpa Kazimierza Gurdy

więcej »
5

LUBARTÓW, 05.03

XX Ostatkowe Spotkania Zespołów Ludowych „KUSAKI 2019

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.03 17:00

„Muzyczne ostatki przy organach Formentelliego”

więcej »
6

KRAJ, 06.03 10:30

„Potrzeba nowego ustawodawstwa w kontekście polityki wychowania w trzeźwości” - konferencja w Sejmie

więcej »

KRAJ, 06.03 10:30

„Potrzeba nowego ustawodawstwa w kontekście polityki wychowania w trzeźwości” - konferencja w Sejmie

więcej »

GARWOLIN, 06.03 11:00

Zamek w Żelechowie - prezentacja wyników badań archeologicznych

więcej »
7

GARWOLIN, 07.03

Garwolin: koncert z okazji Dnia Kobiet

więcej »

LUBARTÓW, 07.03

75 rocznica pacyfikacji wsi Jamy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.03 18:00

Otwarcie wystawy malarstwa Piotra Gajewskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.03 18:00

„Puszcza Białowieska. POŁĄCZENIE” - wystawa malarstwa Barbary Bańki

więcej »
8

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.03

Wernisaż Marceliny Żurek

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 08.03

Rekolekcje wielkopostne harcerzy

więcej »

SIEMIATYCZE, 08.03

Miedzy nami kobietami – Dzień Kobiet w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.03

Biała Podlaska: Wystawa fotografii Elżbiety Pyrki

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.03

Filmowy Dzień Kobiet w NoveKino Siedlce

więcej »

ŁUKÓW, 08.03 14:00

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

ŁUKÓW, 08.03 16:00

Łukowski Ośrodek Kultury zaprasza na Dzień Kobiet

więcej »

LUBARTÓW, 08.03 18:00

Gdzie ci mężczyźni...

więcej »

POWIAT BIALSKI, 08.03 19:00

Spektakl „Jej wysokość Jadzia”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.03 19:00

Gala operetkowo - musicalowa z okazji Dnia Kobiet już 8 marca na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce!

więcej »
9

ŁUKÓW, 09.03

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.03

Terespol: Dzień Kobiet na sportowo i kulturalnie

więcej »

LUBARTÓW, 09.03

Gminny Dzień Kobiet w Ostrowie Lubelskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 09.03

Wieczernik w Ostrożańskim Sanktuarium Maryjnym

więcej »

SIEMIATYCZE, 09.03

Dobry wieczór z Pakosińską

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.03 16:00

Dzień Kobiet z Tomaszem Stockingerem

więcej »
10

WĘGRÓW, 10.03

Turniej Strażaków OSP Powiatu Węgrowskiego w Halową Piłkę Nożną

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.03

Dzień Kobiet w Gminie Siedlce

więcej »

ŁUKÓW, 10.03

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

ŁOSICE, 10.03

Święto kobiet w Łosickim Domu Kultury

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03

Marsz dla Niezłomnych

więcej »

ŁUKÓW, 10.03

Niedziela z teatrem - teatr Bajlandia w ŁOK

więcej »

MIĘDZYRZEC, 10.03

Dla Ciebie Kobieto, czyli VI Forum Kobiet w Krzewicy

więcej »

POWIAT BIALSKI, 10.03 12:00

Rozpoczyna się IX Szachowe Grand Prix Terespola

więcej »

ŁOSICE, 10.03 14:00

Lipno: O sytuacji na rynku owoców

więcej »

ŁUKÓW, 10.03 15:00

Gmina Stanin: Gminny Dzień Kobiet

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03 15:30

Koncert „Damą być – wszystko o kobietach” w wykonaniu Zespołu Artystycznego „Seniorynki”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03 17:00

Niedzielny Salon Muzyczny - koncert „Moniuszko”

więcej »

ŁUKÓW, 10.03 17:30

„Bajadera” w Kinie Łuków

więcej »
11

SOKOŁÓW, 11.03 18:00

Wystawa Antoniego Wróblewskiego w Galerii DOM

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.03

Akcja krwiodawstwa w Radoryżu Smolanym

więcej »
13

ŁUKÓW, 13.03

Koncert piosenek Edith Piaf „Wieczór w Paryżu

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.03

Dzień Otwarty w siedleckiej samochodówce

więcej »

RADZYŃ, 14.03 15:30

Radzyń: Spotkanie autorskie z Renatą Kosin

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.03 18:00

Wieczór poezji o mężczyznach i... dla mężczyzn

więcej »

ŁUKÓW, 14.03 18:00

Łuków: Wielkopostne Spotkanie w kościele Świętego Brata Alberta

więcej »
15

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 15.03

Zmiana terminu Finału miasta Biała Podlaska w koszykówce dziewcząt

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.03

Dzień otwarty siedleckiej humanistyki

więcej »

ŁUKÓW, 15.03 17:00

Łuków: „100 lat Trójki”

więcej »
16

MIĘDZYRZEC, 16.03

Chorały dla Templariuszy

więcej »

ŁUKÓW, 16.03

Nocny maraton pływania w Łukowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 16.03

V Memoriał Kazimierza Rybaka

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.03

Mielnik: Wystawa fotograficzna Krzysztofa Dzierzkowskiego

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 10:00

Akcja poboru krwi przy parafii w Hucie Dąbrowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.03 12:00

Smykofonia na Mazowszu - koncert „W chińskim ogrodzie”

więcej »

SOKOŁÓW, 17.03 15:00

SMYKOFONIA w SOK

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 17:00

Msza w intencji rodziców w łukowskiej Kolegiacie

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 17:00

Wiosenny Koncert Łukowskiej Orkiestry Dętej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.03 18:00

Swing Club na Mazowszu - koncert Warszawskiej Orkiestry Sentymentalnej

więcej »
18

WŁODAWA, 18.03 10:00

Wernisaż prac Poli Łubkowskiej

więcej »
19

ŁUKÓW, 19.03 10:30

Urodziny łukowskiej „Trójki”

więcej »

MIĘDZYRZEC, 19.03 17:30

Siła mężczyzny, czy kryzys faceta?

więcej »
20

POWIAT BIALSKI, 20.03

Monografia Gminy Łomazy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.03

Dzień Poezji w bibliotece

więcej »

ŁOSICE, 20.03 10:00

Łosice: XVIII Regionalny Przegląd Piosenki Dzieci i Młodzieży

więcej »

SOKOŁÓW, 20.03 17:00

Sokołów Podlaski: Biblioteka zaprasza na spotkanie przy kawie

więcej »

ŁUKÓW, 20.03 18:00

Łuków: wielkopostne spotkanie z księdzem Rafałem Jarosiewiczem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.03 19:00

Niekompletni na nowo

więcej »

SOKOŁÓW, 20.03 19:00

Jan Jakub Kolski w sokołowskim DKFie

więcej »
21

SOKOŁÓW, 21.03

Spotkanie balladowe z Lechem Zakrzewskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.03

Wydział Nauk Ścisłych UPH czeka na wagarowiczów

więcej »

RADZYŃ, 21.03 11:00

Ptaki Ziemi Radzyńskiej w „Galerii na Płocie”

więcej »
22

MIASTO SIEDLCE, 22.03

Wernisaż wystawy Krzysztofa Rukasza

więcej »

WĘGRÓW, 22.03 16:00

Mistrzostwa Polski w Kick-Boxingu w Węgrowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.03 18:00

Msza św. z modlitwą o uzdrowienie

więcej »
23

ŁUKÓW, 23.03

Gmina Łuków: szachowy turniej w Krynce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.03

Wieczór z poezją przy parafii Św. Józefa

więcej »

MIŃSK MAZ., 23.03 16:00

Warsztaty wiosennych dekoracji w Mrozach

więcej »

ŁOSICE, 23.03 20:00

Nocny SuperSam w Łosicach

więcej »
24

POWIAT BIALSKI, 24.03

VI Turniej Halowej Piłki Nożnej o Puchar Wójta Gminy Tuczna

więcej »

WĘGRÓW, 24.03 11:00

Odsłonięcie tablic upamiętniających Mieszkańców Gminy Sadowne oraz Rodzinę Lubkiewiczów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.03 19:00

Happysad zagra w Siedlcach

więcej »
25 26

MIASTO SIEDLCE, 26.03

Dlaczego może nas zainteresować El Greco?

więcej »
27

MIASTO SIEDLCE, 27.03 11:00

Wykład Małgorzaty Szumskiej dla słuchaczy SUTW

więcej »
28 29 30

RADZYŃ, 30.03

Róże Europy wystąpią na radzyńskim RO(C)KOWISKU 2019

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.03

Dzień Skupienia w Sanktuarium Św. Józefa

więcej »
31

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 31.03

Otwarcie wystawy - Skarby nieznane. Niezwykły świat ikon Muzeum Południowego Podlasia

więcej »

SIEMIATYCZE, 31.03

13. Otwarty Turniej im. Czesława Burdziuka

więcej »

Najnowsze Informacje

foto

Siedlce: Żłobek JAŚ I MAŁGOSIA zaprasza na Dzień...
2019-03-18 12:16:01 Kategoria:

Już w najbliższą sobotę, 23 marca rodzice maluchów będą mogli zobaczyć jak działa żłobek "Jaś i Małgosia" w Siedlcach. To doskonała okazja, aby zapoznać się z...

więcej »
foto

Otwarcie 2. sklepu Lidl w Siedlcach /ZDJĘCIA/
2019-03-14 10:44:06 Kategoria:

14 marca przy ul. Partyzantów 16A został otwarty drugi sklep sieci Lidl Polska w Siedlcach. Z okazji otwarcia na klientów czeka specjalna oferta produktów w promocyjnych...

więcej »
foto

Kredyt gotówkowy czy kredyt konsolidacyjny - kto...
2019-03-14 10:14:49 Kategoria:

Pozornie kredyt gotówkowy oraz kredyt konsolidacyjny nie mają ze sobą wiele wspólnego. W rzeczywistości są to jednak oferty, które mogą zainteresować tych samych...

więcej »
foto

Problemy z podatkami w firmie? Nigdy więcej!
2019-03-14 10:05:29 Kategoria:

Podczas rozwijania naszego biznesu często napotykamy na przeszkody, których wcześniej nie byliśmy w stanie przewidzieć. Jednym z problemów, na które narzekają...

więcej »