Kulinaria
Wielkanocne ciasta, mięsa i sałatki
2014-04-14 11:21:00 Artykuł czytany 50992 razy
Tym razem prezentujemy przepisy na świąteczne ciasta, mięsa i sałatki nadesłane między innymi przez czytelników portalu podlasie24.pl. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na Państwa świątecznych stołach.
Składniki:
Ciasto:
20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej margaryny
20 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( może być tylko skórka pomarańczowa)
Lukier:
20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyżki spirytusu (moczyć 30 minut).
2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem, po czym kolejno dodawać jajka, ciągle ubijając.
3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej (mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast).
4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki (bez wody, w której się moczyły).
5.Foremkę babkową natłuścić margaryną, wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.
Lukier:
Cukier puder przesiać, pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszając , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewać lukrem. Poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babkę jeszcze raz, po czym posypać babkę skórką pomarańczową. Jeśli lukier zgęstnieje, można go ponownie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Mazurek orzechowy przekładany
Składniki:
Ciasto:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 margaryny
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
- 7 białek ( 6 od ciasta + 1 od masy )
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 3 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 20 dag posiekanych orzechów
Masa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 masło
- 1 żółtko
- sok z cytryny + alkohol do smaku
Uwaga: jesli chcemy mieć masę mniej słodką, wówczas używamy 1 puszkę mleka i 2 kostki masła.
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z margaryną posiekać na stolnicy, dodać żółtka, proszek i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część piec osobno, smarując wcześniej każdy placek pianą.
Piana:
białka ubić na sztywno, wsypywać powoli cukier, nadal ubijając, cukry waniliowe, orzechy i wlać ocet.
Masa:
mleka w puszce gotować przez dwie godziny, pamiętając aby puszki były cały czas przykryte wodą. Ostudzić ( można zagotować mleko dzień wcześniej ) , rozetrzeć z masłem, dodać żółtko, sok i alkohol. wymieszać.
Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu.
Babka herbaciana
Składniki:
25 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1 szkl mocnej herbaty
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy
Polewa czekoladowa lub inna
Przygotowanie:
Rodzynki przepłukać, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i kilka kropli olejku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodawać stopniowo na przemian z herbatą. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą (nie mikserem). Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej krupczatką formy, piec 50-60 min. w temp. 180 st.
Pokryć ulubioną polewą.
Te proporcje wystarczają na małą foremkę babkową o śr. 17cm.
Bardzo puszysty sernik
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru - 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę.
Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie - przed kremówką.
Piec godzinę w 180 st.
Galareta z kurczaka
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 opakowania żelatyny w proszku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z piersiami zalewamy wodą (tak, by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2. W czasie, gdy kurczak się gotuje, gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3. Na jajko wsypujemy po 1,5 łyżki groszku i kukurydzy.
4. Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5. Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6. Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7. Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8. Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9. Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko też można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Pasztet
Składniki:
1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.
Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.
Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.
Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.
Peklowane mięso z ziołami
Składniki:
• 1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
• około 4 liście laurowe
• 6-8 szt. ziela angielskiego
• 6-8 szt. jałowca
• 5 ząbków czosnku
• sól peklowa
PRZYGOTOWANIE:
W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
• Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
• Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
• Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
• Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.
Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.
Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!
Sałatka brokułowo-jajeczna
Składniki:
kwiaty małego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe
120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon
PRZYGOTOWANIE:
Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się 'al dente' lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż 'al dente'. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.
Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.
Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.
Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem
Składniki:
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo
Sałatka jarzynowa:
5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy
Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyc łososia i całość udekorować.
Smacznego!
Poniżej preznetujemy Państwu zbiór innych przepisów na świąteczne wypieki i potrawy:
Tort makowy Pani Haliny
Przekładaniec Pani Alicji
Maxi King
Blok czekoladowy
Biały blok z bakaliami i nutką wanilii
Sernik bez dodatku sera
Wafle z galaretką
Pralinki Pani Eli
Ciasta idealne na wielkanocny stół
Zakręcony banan
Sernik przekładany Pani Uli
Murzynek z kremem bananowym
Ciasto kolorowe Pani Uli
Marcepanowiec
Krucha orzechowo-kokosowa fantazja
Chałwowiec
Kruchy Marcinek
Tort Fedora
Ciasto miodowe
Tort Żydowski
Metrowiec
Orzechowiec
Mazurek ‘Cygan’
Jajeczne klopsiki z sosem chrzanowym
Potrawy Wielkanocne
ep [Msz]
Komentarze
-
do Uli
2014-04-15 14:18:35:) Wnioskując z opisu w tekście: "Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i... nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu." - to co wygląda jak lukier, to pewnie piana, a bakalie jak najbardziej zostały użyte do dekoracji (rodzynki, suszone śliwki i kandyzowane owoce).
-
Ula
2014-04-15 13:41:48Proszę mi powiedzieć czym jest udekorowany ten mazurek orzechowy? Czy on jest polany lukrem i udekorowany bakaliami?
-
Grażyna
2013-03-29 20:45:11Świetne przepisy, super się sprawdzają. Polecam
-
diff89
2013-03-28 00:04:22Wszystko w jednym miejscu! Świetny pomysł. Na pewno skorzystam :-)
-
Myster
2013-03-26 12:38:25woow :)
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!