• mobilne podlasie24
  • e-mail
  • SMS
  • Radio
  • GG

R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Duszona karkówka z warzywami
2012-01-12 12:35:11 Artykuł czytany 6376 razy


Prezentowany przepis sprawdzi się doskonale jako jednogarnkowe, przepyszne danie obiadowe.


Duszona karkówka z warzywami

Składniki:
1kg karkówki
100 ml oleju
10 ml sosu sojowego
20 ml octu (winnego, lub balsamicznego)
1 płaska łyżeczka musztardy (może być z całymi ziarnami gorczycy, ale nie jest to konieczne)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek (4 przeciśnięte przez praskę ząbki), słodka papryka, koperek
5-6 pomidorów
2-3 cebule
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
2 spore ziemniaki

Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości od 1 do 1,5 cm. W misce przygotowujemy marynatę: olej i sos sojowy mieszamy z octem. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością majeranku, odrobiną koperku, słodką papryką, łyżeczką musztardy oraz świeżym zmiażdżonym czosnkiem. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i również wkładamy do marynaty. Plastry karkówki dokładnie nacieramy marynatą i układamy w misce. Całość polewamy resztą marynaty i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, czyli na kilka godzin. Jeżeli nie możemy tyle czekać, można już po 1 godzinie przystępować do dalszego przygotowania karkówki.

Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy w paski, które następnie przecinamy na połowę, Cebulę obieramy i kroimy w plastry, oskrobaną marchewkę i obrane ziemniaki kroimy w drobniejsze plasterki.

Rozgrzewamy w miarę głęboką patelnię/garnek z małą ilością oleju. Układamy mięso i obsmażamy równomiernie z każdej strony. Do obsmażonej karkówki wlewamy pozostałą część marynaty, wrzucamy przygotowane warzywa i podlewamy wodą tak, by całość była prawie przykryta. Dusimy na małym ogniu do czasu odparowania większości wody, tak by sos był gęsty a mięso miękkie, zwykle potrzeba 60-80 minut. Jeżeli okaże się, że woda zbyt szybko wyparowała, można uzupełnić jej brak.

Całe danie obiadowe w jednym garnku gotowe!

Smacznego!

wykop
REKLAMA

Komentarze

  • Katarzyna
    2012-10-22 15:13:28

    arrow

    Wyszło wyśmienite mięso w sosie własnym o smaku bigosu. Lepiej być nie mogło. Gorąco polecam.

  • Iśka
    2012-01-13 09:30:24

    arrow

    Mniam, mniam...
    Jak Pani Ewa opowiadała o tym przepisie to normalnie czułam zapach tej karkówki i ślinka mi leciała ;)
    Przepis zanotowany, jak tylko będzie karkówka w domu na pewno wypróbuję ten przepis.

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.

foto

Dzień Otwarty w ZSP nr 6 w Siedlcach
2014-03-28 10:03:20 Kategoria:

ZSP nr 6 w Siedlcach zaprasza gimnazjalistów na Dzień Otwarty, który odbędzie się w poniedziałek 28 kwietnia,  w godz. 11.00 - 15.30.

więcej »

Najnowsze Informacje

foto

KPS rozpoczyna walkę o złoty medal I ligi
2014-04-24 14:27:50 Kategoria: Siedlce

Już w piątek, 25 kwietnia siatkarze z Siedlec rozpoczynają walkę o zwycięstwo w finale play-off I ligi. Zespół trenera Sławomira Gerymskiego na początek rozegra dwa...

więcej »
Znajdziesz nas w Google+ Wygenerowane 0,543241977692 sekund