W tym roku na Festiwalu pojawi się również wątek ukraiński. Czym jest kuchnia ukraińska, co zrobić z „ruskimi pierogami”, na czym polega barszcz ukraiński i co łączy kuchnię polską i ukraińską opowiedzą zaproszeni goście - specjaliści związani z kuchnią historyczną i regionalną, w tym m.in. znany kucharz Łukasz Modelski - z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor (m.in. wieloletni wiceszef „Twojego Stylu”). Autor reportaży historycznych i zbiorów wywiadów oraz książek dotyczących historii kuchni. Pisujący o winie i gastronomii felietonista, uczestnik wielu inicjatyw kulinarnych, związanych m.in. z próbą określenia kanonu polskiej kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi „Drogę przez mąkę” ¬¬- kultową audycję o związkach kuchni i literatury.
Ciekawostki z zamkowej kuchni zaskoczą zapewne niejednego smakosza, a zaproszeni goście uchylą rąbka tajemnicy dawnych receptur zarówno polskich jak i ukraińskich. Na imprezie na pewno nie zabraknie muzyki, stoisk z regionalnymi przysmakami oraz warsztatów rękodzieła.
FESTIWAL „W ZAMKOWEJ KUCHNI NA SZLAKU KSIĄŻĄT MAZOWIECKICH”
9 lipca 2022 r.
Więcej na www.liw-zamek.pl

Inf. pras.
[MSz]