Wśród pokazów przygotowanych w scenerii 19-wiecznej wsi znalazły się: kopanie ziemniaków, bronowanie kartofliska, orka pługiem konnym, szatkowanie i kiszenie kapusty, podskubywanie gęsi, wirowanie mleka i wyrób masła, obróbka lnu, wykonywanie słomianych dachów.
Przygotowano też muzealne stoiska gastronomiczne z jesiennym jadłem regionalnym, serwowanym prosto z gorącej patelni lub kuchni polowej. Długa kolejka zgłodniałych gości ustawiała się, by spróbować pieczonych na bieżąco placków ziemniaczanych, babki, czy bezalkoholowego piwa jałowcowego.
Na scenie przy wiatraku odbywały się koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych, zaprezentowała się Kapela „Kłosy”, Zespół „Złote Lata” z Sokołowa Podlaskiego, Ludowy Zespół Pieśni i Tańca „Skowronki” z Brańska. W prezentacjach brał udział Zespół Polne Maki z Dołubowa.
Na koniec odbyły się konkursy z nagrodami – obieranie ziemniaków na czas, rzut ziemniakiem do celu. Dzieci pod okiem instruktorów wykonywały prace plastyczne z kasztanów, żołędzi i innych darów jesieni.
Cieszy nas ogromne zainteresowanie tym wydarzeniem i chociaż „Jesień w polu i zagrodzie” kończy sezon naszych imprez plenerowych, to każdego dnia, przez cały rok zapraszamy do zwiedzania - podkreśla dyrektor Muzeum Rolnictwa Dorota Łapiak.
ABol [ja]