Wśród głównych organizatorów Narodowej Wystawy Rolniczej była Krajowa Spółka Cukrowa Jej prezes Krzysztof Kowa powiedział, że dla całej branży ten rok jest rokiem trudnym. W dwa lata po uwolnieniu produkcji cukru jego ceny spadły. Widać już jednak powolny wzrost cen. W Polsce produkcja cukru przewyższa jego spożycie
Narodowa Wystawa Rolnicza była okazją do rozmów o dniu dzisiejszym polskiej wsi oraz o kierunkach jej rozwoju, a także promocji polskiej żywności. Michał Rzytki dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa powiedział w rozmowie z Radiem Podlasie, że istnieje konieczność promowania rodzimych produktów w Polsce. Temu m.in. ma służyć edukowanie odbiorców i pokazywanie polskich producentów. Taki jest też cel projektu „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”. To odpowiedź na głosy branży kulinarnej. Celem jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej. Chodzi tez o to, aby każdy, kto szuka polskich smaków, miał wiedzę co je stanowi. Powstanie stosowny katalog, a restauracje, które będą serwować potrawy z tego katalogu, zostaną specjalnie oznaczone. Propozycje potraw do Kanonu kuchni Polskiej/Polskiego dziedzictwa kulinarnego może zgłosić każdy. Do 15 grudnia można je przesyłać na adres mailowy sekretariat.pj@minrol.gov.pl.
W ramach Narodowej Wystawy Rolniczej w Poznaniu odbyły się również konferencja naukowa „1918 – 2018 stulecie przemian polskiej wsi” oraz IV Kongres Polskiego Rolnictwa.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w Katowicach w 24. sesji Konferencji Stron Ramowej Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP24). Szef resortu rolnictwa powiedział, że Zmiany klimatyczne, których skutkiem są gwałtowne zjawiska pogodowe w różnych regionach świata mają ogromny wpływ na rolnictwo. Mogą zniszczyć dorobek pokoleń rolników i podstawy egzystencji społeczności wiejskich. W tym roku także w Polsce doświadczamy skutków zmian klimatycznych w postaci masywnej suszy niszczącej uprawy rolne. Rolnictwo nie tylko jest poddawane zmianom klimatycznym, ale także na nie oddziałuje. Pytany przez dziennikarzy o wpływ rolnictwa na zachodzące zmiany klimatu szef resortu zwrócił uwagę na sposób prowadzenia produkcji rolnej. Wytwarzanie żywności, a także surowców nieżywnościowych musi odbywać się z poszanowaniem środowiska naturalnego.
W Katowicach minister Jan Krzysztof Ardanowski spotkał się też z przedstawicielami Światowej Organizacji Rolników (WFO - World Farmers' Organisation). W spotkaniu uczestniczył minister środowiska Henryk Kowalczyk.
AI/DJ