Instytuty naukowe wykonują prace służebne wobec rolników i rolnictwa – podkreślił sekretarz stanu Zbigniew Babalski wskazując jednocześnie, że ta bardzo ważna praca odbywa się w cieniu i nie zawsze jest dostrzegana. Wiceminister Zbigniew Babalski powiedział, że doskonałym transmiterem osiągnięć instytutów do codziennej praktyki rolniczej są ośrodki doradztwa rolniczego oraz szkoły rolnicze.
Prof. dr. hab. Stanisław Krasowicz zastępca dyrektora Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach mówił o realizacji dwóch programów: Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju” oraz „Wspieranie działań w zakresie ochrony i racjonalnego wykorzystania rolniczej przestrzeni produkcyjnej w Polsce oraz kształtowania jakości surowców roślinnych na lata 2016-2020”. prof. Krasowicz powiedział, ze jego placówka prowadzi m.in. badania dotyczące możliwości uprawy soi w Polsce. Ocenia się, że korzystne warunki do uprawy tej rośliny są na południu Polski, Trzeba pamiętać, że podobna sytuacja była z kukurydzą-najpierw uprawiano ją na południu, teraz w całym kraju- powiedział zastępca dyrektora IUNG-u. W gestii resortu znajduje się dziesięć instytutów badawczych i wszystkie one mają jeden zasadniczy cel – pracują na rzecz polskich rolników i polskiego rolnictwa – powiedział sekretarz stanu Zbigniew Babalski.
Minister Krzysztof Jurgiel zainicjował cykl spotkań z przedstawicielami producentów rolnych oraz służb mających uprawnienia kontrolne w zakresie importu owoców i warzyw. Ma to związek z powtarzającymi się sygnałami o problemach występujących w obrocie towarami rolno-spożywczymi, w szczególności ziemniakami oraz innymi warzywami. Rezultatem tych spotkań będzie określenie zakresu koniecznych działań legislacyjnych, których podjęcie umożliwi ograniczenie szarej strefy handlu hurtowego oraz detalicznego. Przygotowane będą rozwiązania umożliwiające łatwą identyfikację przez konsumentów pochodzenia oferowanych w sprzedaży produktów rolno-spożywczych. Określone zostaną także konsekwencje, jakie ponosić będą przedsiębiorcy w przypadku oferowania towarów, których miejsce pochodzenia zostało zafałszowane lub których jakość nie odpowiada przyjętym w Polsce standardom. Istotne uzupełnienie tych działań stanowią kontrole prowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcję Sanitarną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Izby Skarbowe oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Federacja Rolna, jako kolejny skonsolidowany podmiot wśród organizacji rolniczych, przystąpiła do dyskusji na temat sytuacji w rolnictwie. została też zaproszona do przystąpienia do Rady Dialogu Społecznego w Rolnictwie. Rada Dialogu Społecznego w Rolnictwie skupia ponad 100 organizacji branżowych i związków rolnych. Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi jest jednym z niewielu resortów, tworzących taką platformę dialogu dla konkretnego sektora gospodarki. Daje to możliwość przepływu informacji oraz dyskusji między ministerstwem a samą branżą. Federacja Rolna powstała w wyniku skonsolidowania małych i średnich rolniczych związków zawodowych.
Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Ogłoszenie w tej sprawie zostało opublikowane przez Radę Rolnictwa Yuanu Wykonawczego 19 kwietnia 2018 r. Zgodnie z informacją uzyskaną od służby weterynaryjnej Tajwanu BAPHIQ dopuszczony został import każdego rodzaju drobiu pochodzącego z uboju dokonanego od dnia 19 kwietnia 2018 r. włącznie.
AI [ja]