Wartość eksportu polskiej żywności może w tym roku przekroczyć 25 miliardów euro. O rosnącej sprzedaży naszych towarów za granicę poinformował resort rolnictwa. Wiceszef tego ministerstwa Jacek Bogucki zauważa, że próg ten jest możliwy do osiągnięcia dzięki dobrym wynikom za pierwsze siedem miesięcy tego roku. Lepszym, w porównaniu do poprzedniego: Ponad 80 procent eksportowanej z Polski żywności trafia do krajów Unii Europejskiej. Krajem, który importuje najwięcej są Niemcy.
„Polskie rolnictwo dziś i jutro – szanse i zagrożenia”. Pod takim hasłem odbyła się konferencja Mazowieckiej Izby Rolniczej, w której udział wziął minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel. Przedstawiając działania ministerstwa minister zwrócił szczególną uwagę na dokumenty strategiczne dotyczące rozwoju wsi i rolnictwa w perspektywie do roku 2030: Strategię na rzecz odpowiedzialnego rozwoju (SOR), Strategią zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa, Pakt dla obszarów wiejskich oraz Program rozwoju głównych rynków rolnych w Polsce. Pakt dla wsi obejmować będzie 4 ważne filary : opłacalność produkcji rolnej, jakość życia na obszarach wiejskich , pozarolnicze miejsca pracy i aktywne społeczeństwo oraz sprawną administrację . Minister poinformował też o przygotowywaniu ustawy o gospodarstwie rolnym, propozycje będą przedstawione do końca tego roku.
Ceny jaj w ostatnich dwóch latach były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną. Wzrost cen w UE, a także w Polsce jest skutkiem ograniczonej podaży jaj na rynku wspólnotowym. Taka sytuacja wynika z ograniczenia liczby kur niosek z powodu wykrycia fipronilu na fermach kur niosek w Holandii, Belgii, Niemczech, a następnie w innych krajach UE, oraz wystąpienia we Włoszech grypy ptaków. Ograniczenie liczby kur niosek zbiegło się w czasie z sezonowym spadkiem produkcji jaj. Wzrost cen na rynku wspólnotowym obserwujemy od sierpnia br. W większości krajów UE ceny wzrosły w stosunku do lipca br. o ponad 30%. Spowodowało to zwiększoną sprzedaż polskich jaj do krajów UE i mniejszą ich podaż na rynku krajowym. Wcześniejsze zakupy jaj uruchomiła też branża spożywcza, w obawie przed brakami w okresie przedświątecznym. Czynniki te były przyczyną wzrostu cen jaj na rynku krajowym.
Rolnicy, których gospodarstwa ucierpiały wskutek sierpniowych nawałnic zakończyli składanie wniosków o wsparcie. Dokumenty przyjmowały oddziały Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
O pieniądze mogli wnioskować zarówno rolnicy jak i właściciele prywatnych lasów. W zależności od skali i rodzaju zniszczeń, przewidziano różne wysokości pomocy.
Środki przeznaczone dla poszkodowanych rolników i właścicieli lasów pochodzą z tak zwanej rezerwy klęskowej.
Rolnicy mogą skorzystać z preferencyjnych kredytów na wznowienie produkcji rolnej. Wysokość ich oprocentowania uzależniona jest od posiadanego ubezpieczenia upraw dotkniętych nawałnicami.
Najbardziej poszkodowani mogą wnioskować także o odroczenia lub umorzenia części swoich zobowiązań. KRUS może rozłożyć na raty lub umorzyć składki ubezpieczeniowe. To samo dotyczy opłat za dzierżawę gruntu czy podatku rolnego w gminach.
Audycja pod redakcją Andrzeja Ilczuka została wyemitowana 3 listopada 2017 roku na antenie Katolickiego Radia Podlasie.
AI