R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Kwadrans o Wsi i Rolnictwie z 3 lipca 2020 r.
2020-07-03 16:33:34 Artykuł czytany 58 razy


Przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Polskiej Organizacji Turystycznej podpisali list intencyjny dotyczący współpracy branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności. Stało się to w ramach inicjatywy ,,Polska smakuje w turystyce”.


Celem jest  zarówno promocja Polski jako kraju atrakcyjnego turystycznie, oferującego dobrą i bezpieczną żywność, jak i wzmocnienie działań mających na celu współpracę branży turystycznej z lokalnymi producentami żywności, w szczególności z rolnikami prowadzącymi działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego. Dokument podpisali zastępca dyrektora generalnego KOWR Marcin Wroński i Robert Andrzejczyk prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, w obecności Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego oraz Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rozwoju Andrzeja Gut-Mostowego Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podkreślał, że budowanie skróconego łańcucha dostaw od producenta do konsumenta, jest w tym przypadku także budowaniem społecznych więzi i wzajemnego zaufania. Szef resortu rolnictwa podkreślił, ze polska żywność posiada znakomita jakość, a polska kuchnia oferuje bogactwo smaków ukształtowanych przez pokolenia, również dzięki obecności mniejszości narodowych.

Wiceminister rozwoju Andrzej Gut-Mostowy nawiązał do idei utworzenia Polskiego Bonu Turystycznego oraz do możliwości jego realnego wykorzystania. Wiceminister rozwoju odpowiedzialny za turystykę, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów do spraw promocji polskiej marki. Wyraził nadzieję, że będzie to zachęta do podejmowania przez rodziny aktywności turystycznej. Z dopłaty do wakacji lub ferii zimowych skorzysta ponad 6 mln dzieci - mówił wiceminister. Szczegóły działań związanych z akcją „Polska Smakuje w turystyce” przedstawiał Marcin Wroński – zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Marcin Wroński powiedział, że ,,,turyści chcą degustować lokalną żywność, dlatego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży turystycznej, lokalnych rolników i producentów żywości pomoże w nawiązywaniu kontaktów między dostawcami, a punktami gastronomicznymi. Każdy właściciel hotelu, czy restauracji, będzie mógł zgłosić się do jednego z 17 Oddziałów Terenowych KOWR, a my wskażemy mu lokalnego rolnika, lub przetwórcę żywności. Zorganizujemy także regionalne pokazy i degustacje dedykowane branży hotelowej" - dodał dyrektor Wroński.

Robert Andrzejczyk, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej  podkreślił, że przekonani, że 20 procent wydatków   w czasie wyjazdu turystycznego stanowią wydatki na żywność. Prezes liczy, że kampania ,,Polska smakuje w turystyce” będzie miała szeroki odzew społeczny. Skorzystają na niej wszyscy - rolnicy i przetwórcy, turyści oraz restauratorzy i właściciele hoteli. Kwaterodawcy  uatrakcyjnią swoją ofertę siłą regionalnych przysmaków, a producenci żywności zyskają nowe kanały dystrybucji. Robert Andrzejczyk podkreślił, ze turyści szukają także wrażeń kulinarnych  i regionalnych smaków.

Z badań przygotowanych na zlecenie Polskiej Organizacji Turystycznej wynika, że 82 proc. Polaków, którzy planują urlop w najbliższych miesiącach, zamierza spędzić go na terenie naszego kraju. Resort rolnictwa akcją „Odpoczywaj na wsi” zachęca, by robić to w zgodzie z naturą. To szansa nie tylko na wsparcie lokalnych producentów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych, to także wyraz troski o nasze zdrowie, i zdrowie naszych najbliższych.

Mechanizmy interwencyjne na rynku rolno-spożywczym

Zakupy interwencyjne oraz dopłaty do prywatnego przechowywania towarów rolno-spożywczych. O interwencji w celu przeciwdziałania niestabilnej sytuacji na rynkach rolnych Andrzej Ilczuk rozmawiał z Hanną Wojniak z Departamentu Interwencji KOWR. Rozmówczyni Radia Podlasie wyjaśniła, że chodzi o to, aby w obliczu spadku cen zdjąć z rynku nadwyżkę towarów i tym samym doprowadzić do poprawy koniunktury.

Do działań interwencyjnych przewidzianych unijnym prawem należą: interwencyjny zakup i sprzedaż zbóż (pszenicy zwyczajnej), interwencyjny zakup i sprzedaż masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) Zakup interwencyjny produktów odbywa się po stałej cenie oraz w ramach ustalonych przez KE ograniczeń ilościowych. Produkty przechowywane są w autoryzowanych magazynach. Po ustaniu sytuacji kryzysowej wprowadzane są na rynek w drodze przetargu.

Hanna Wojniak mówiła też o dopłatach do prywatnego przechowywania. Mechanizm ten polega na czasowym zdjęciu z rynku produktów poprzez udzielenie przedsiębiorcom dopłat za czas ich magazynowania przed ostatecznym wypuszczeniem na rynek. Uruchomienie dopłat do prywatnego przechowywania na poszczególnych rynkach każdorazowo wymaga wydania przez Komisję Europejską rozporządzeń wykonawczych, które określają także szczegółowe zasady realizacji mechanizmu, w tym: okres jego stosowania, stawki dopłat, maksymalny okres przechowywania produktów. W zależności od potrzeb mechanizm ten może być uruchomiony w zakresie przechowywania produktów takich jak: masło, OMP, sery, wołowina i cielęcina, wieprzowina, baranina i kozina oraz cukier biały.

Wobec spadku cen wywołanych w pierwszej połowie roku m.in. pandemią koronawirusa,  uruchomiono dopłaty do prywatnego przechowywania OMP, masła, serów, wołowiny, baraniny i koziny. Jeśli chodzi o wprowadzanie tak zmagazynowanych produktów, wszystko zależy od przechowującego je przedsiębiorcy.

POSŁUCHAJ AUDYCJI

Fot.: KOWR

AI/DW
wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje