R E K L A M A


Rolnicy

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Kwadrans o wsi i rolnictwie z 23 grudnia 2021 r.
2021-12-23 16:40:40 Artykuł czytany 112 razy


Program Pomocy Żywnościowej Groszek z marchewką, powidła śliwkowe, szynka drobiowa czy mleko UHT. To tylko niektóre produkty, trafiające do potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). O tym działaniu z Karoliną Gaweł rzecznik prasową Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozmawia Andrzej Ilczuk.


Karolina Gaweł powiedziała, że rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europejskiej z marca 2014 r. ustanowiło Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym na lata 2014-2020. Ma on na celu na celu ograniczenie skali ubóstwa w krajach członkowskich Unii Europejskiej poprzez wspieranie systemów krajowych świadczących pomoc osobom najbardziej potrzebującym i jest realizowany w formie krajowych programów operacyjnych. Programy operacyjne państw członkowskich są współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (85%) i ze środków krajowych (15%). Budżet Programu na lata 2014-2020 wynosi w sumie ok. 557 mln euro. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 realizowany w Polsce w ramach ww. funduszu obejmuje zakup i dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działania towarzyszące. Działania te prowadzone są przez organizacje partnerskie i mają na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących. Instytucją zarządzającą POPŻ Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, zaś beneficjentem i realizatorem Krajowy Ośrodek wsparcia Rolnictwa.

Rzecznik KOWR podkreśliła, że pomoc żywnościowa trafia do potrzebujących za pośrednictwem wyłonionych w konkursie instytucji i organizacji partnerskich. Wśród nich są Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej, Polski Czerwony Krzyż  i Federacja  Polskich Banków Żywności, a w 2021 roku Kościół Starokatolickie RP. Aby otrzymać pomoc żywnościowa trzeba się zgłosić do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania Ośrodka Pomocy Społecznej, bądź do organizacji partnerskiej. O przyznaniu pomocy decyduje wysokość dochodu na osobę. W 2022 roku będzie to maksymalnie 1707 zł 20 gr dla osoby samodzielnie prowadzącej gospodarstwo domowe i 1320 zł w rodzinach.

W ramach POPŻ organizowane są również warsztaty kulinarne, dotyczące gospodarowania domowym budżetem czy uświadamiające poświęcone np. marnowaniu żywności. Karolina Gaweł dodała, że w 2020 roku w ramach Programu Pomocy Żywnościowej blisko 1,3 mln potrzebujących otrzymało ok. 63 tys. ton żywności.

Paszportyzacja polskiej żywności


W Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa trwają prace nad paszportyzacją polskiej żywności. Wygenerowany przez system „paszport żywności” udostępni uczestnikom rynku szerokie spektrum wiarygodnych, rzetelnych informacji, które potwierdzą drogę, jaką przebył produkt, zanim trafił na polskie i zagraniczne stoły. Paszportyzacja oznacza zgromadzenie i udostępnienie informacji o wszystkich etapach powstawania produktu żywnościowego – od pola czy obory – poprzez przetwórstwo i transport - do stołu.

Prace zmierzające do wdrożenia paszportyzacji polskiej żywności zostały zainicjowane na wniosek uczestników łańcucha dostaw, w tym zrzeszonych w organizacjach branżowych z rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Wskazywały one, że w obecnym otoczeniu rynkowym występuje szereg problemów, które ograniczają rozwój sektora rolno-spożywczego. Najważniejsze, to zaliczyć rosnące zapotrzebowanie na szybko i łatwo dostępne informacje o produktach spożywczych, dużą liczbę pośredników, brak przejrzystości łańcucha dostaw, spadające zaufanie do niektórych produktów oraz przypadki zanieczyszczeń, fałszowania lub skażenia żywności.

Pierwsza faza realizacji projektu polega na przeprowadzeniu pilotażu. W Ministerstwie rolnictwa  i rozwoju wsi w obecności wicepremiera, ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka, została podpisana umowa pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, a Naukową i Akademicką Siecią Komputerową – Państwowym Instytutem Badawczym na realizację Pilotażu projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”. Podpisy pod dokumentem złożyli Michał Wiśniewski zastępca dyrektora generalnego KOWR i Wojciech Pawlak dyrektor NASK.

W realizację projektu zostały zaangażowane podmioty administracji publicznej, w tym jednostki odpowiedzialne za proces nadzorowania bezpieczeństwa i jakości żywności, a także Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Transportu Drogowego i Główny Inspektorat Weterynarii.

W ramach pilotażu zbudowany zostanie i przetestowany system IT obejmujący monitorowanie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego, wieprzowego i ziemniaków. Pilotaż, ma na celu dokonanie praktycznego sprawdzenia możliwości zbudowania jednego, w pełni kompatybilnego systemu dla różnorodnych produktów żywnościowych umożliwiającego wytworzenie i udostępnienie „paszportu” potwierdzającego autentyczność, jakość i bezpieczeństwo żywności.   

Pilotaż paszportyzacji polskiej żywności obejmie szerokie grono uczestników, począwszy od producentów rolnych, zakłady przetwórcze, poprzez firmy transportowe i magazynujące.

Według planów pilotaż będzie trwał 15 miesięcy i powinien się zakończyć w połowie marca 2023 r. Paszportyzacja polskiej żywności jest pionierskim projektem w skali Europy. POSŁUCHAJ

AI [ja]
wykop
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje