Rolnicy
20 maja - Światowy Dzień Pszczoły
2020-05-20 16:13:59 Artykuł czytany 43 razy
Głównym celem tego Dnia jest uświadomienie ludziom znaczenia pszczół i innych zapylaczy dla naszego istnienia. Musimy być świadomi, że proklamacja „Światowego Dnia Pszczół” przez ONZ, dla pszczół i innych zapylaczy nie zrobiła jeszcze wiele i że główne zadanie ich ochrony jest przed nami. Światowy Dzień Pszczoły jak co roku jest okazją, by przypomnieć o ważnym problemie, jakim jest wymieranie pszczół i o niezwykle istotnej roli pszczołowatych dla ekosystemu i dla człowieka.
Trzy-czwarte upraw na całym świecie produkujących owoce lub nasiona do użytku przez ludzi, zależy, przynajmniej częściowo, od owadów zapylających.
Poprawa rozmieszczenia i różnorodności zapylaczy zwiększa plony - zapylacze wpływają na 35 procent światowych gruntów rolnych, wspierając produkcje 87 czołowych roślin jadalnych na świecie.
Produkty żywnościowe zależne od zapylaczy przyczyniają się do zdrowej diety i odżywiania.
Zapylacze są zagrożone - zrównoważone rolnictwo może zmniejszyć ryzyko dla zapylaczy, przyczyniając się do zróżnicowania krajobrazu oraz ekologicznej produkcji żywności.
Dbając o pszczoły chronimy różnorodność biologiczną - zdecydowana większość zapylaczy to dzikie owady zapylające, w tym ponad 20 000 gatunków pszczół.
ZAPYLANIE
Zapylanie jest niezbędne dla życia na naszej planecie. Pszczoły i inne owady zapylające żyją od milionów lat, zapewniając bezpieczeństwo żywnościowe i zachowując bioróżnorodność dla roślin i ludzi.
Zapylacze są niezbędne dla produkcji wielu bogatych w mikroelementy owoców, warzyw, orzechów, nasion i olejów, które spożywamy na co dzień.
W rzeczywistości blisko 75 procent uprawianych na świecie przez ludzi roślin na owoce i nasiona, przynajmniej w części zależy od zapylaczy, mając wpływ na ich wydajność i jakość.
W wielu regionach, ilość zapylaczy ma tendencje spadkowe.
W przeszłości usługa zapylania była dostarczona przez naturę a koszt jej był niski. Od kiedy obszary uprawiane rolniczo stały się większe, zmieniły się również sposoby agrotechniki, skupiono się na wąskiej liście upraw i zwiększono ilość używanych pestycydów. Zebrane dowody wskazują na te czynniki jako potencjalne przyczyny poważnego spadku różnych populacji zapylaczy.
Spadek ten prawdopodobnie wpłynie na zwiększenie kosztów i zmniejszenie produkcji bogatych w witaminy owoców i warzyw, co doprowadzi do coraz większej niezrównoważonej diety i zdrowotnych problemów człowieka.
Zapylanie - Praca niewidoczna dla oczu ale podnosząca wydajność w rolnictwie.
Zapylanie jest największym rolniczym czynnikiem przyczyniającym się do zwiększenia plonów na całym świecie. Tak więc pszczoły i dzikie zapylacze wnoszą istotny wkład w rolnictwo. Ponadto uprawy zależne od zapylania są bardziej wartościowe niż te, które nie wymagają zapylania.
Wartość światowych upraw bezpośrednio zależnych od owadów zapylających szacuje się na setki miliardów USD rocznie. A ich ilość rośnie. Wielkość rolniczej produkcji zależnej od zapylaczy wzrosła o 300 procent w ciągu 50 lat. Liczby te odzwierciedlają znaczenie zapylaczy dla całej planety.
Oczywiście korzyści, jakie przynoszą pszczoły i dzikie zapylacze, wykraczają poza żywność dla ludzi. Dzięki zapylaczom zwierzęta hodowlane mają różnorodną paszę, a tym samym większą elastyczność w dostosowywaniu się do coraz bardziej zmieniającego się klimatu.
Mamy też pewne leki, biopaliwa, włókna i materiały budowlane.
MIÓD – eliksir dla zdrowia
Miód zawiera wiele dobroczynnych substancji. Jest doskonałym składnikiem odżywczym i uspokajającym. Dzięki antybakteryjnym i przeciwutleniającym właściwościom, jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Miód nie wymaga dodatkowej obróbki, a pszczelarz niczego nie dodaje ani nie bierze z niego. Dojrzały miód nie traci swoich wartości odżywczych i podczas prawidłowego przechowywania pozostaje doskonałym produktem spożywczym. Miód krystalizuje z czasem. Jest to naturalny proces, który nie powoduje żadnych zmian chemicznych ani nie wpływa to na jego jakość. Jeśli miód jest przegrzany, substancje biologicznie czynne są tracone.
Miód można mieszać z różnymi napojami, na przykład herbatą, mlekiem, jogurtem lub naturalnymi sokami. Może też być dodawany do różnych pieczonych lub gotowanych potraw (ciasta, sosy, warzywa, mięsa). Miód może w pełni zastąpić cukier konsumpcyjny w naszej diecie.
źródło: Pszczelarstwo Polskie
EŁ
Zobacz także
- Kwadrans o wsi i rolnictwie z 16...
- Modernizacja gospodarstw rolnych –...
- Kolejny nabór na inwestycje...
- Nabór wniosków o wsparcie na...
- Spis stanu stada nie później niż...
- Trwa wypłata wsparcia dla rolników,...
- Emerytura rolnicza po 25 latach...
- Inwestycje odtwarzające potencjał...
- Realizacja wypłat końcowych w...
- Konferencja na temat rozwoju...
Zapraszamy na audycje:
O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:
Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...
więcej »- Jak wspierać osoby z chorobą... 2022-12-13 13:12:00 Kategoria:
- Radiowa nowenna przed jubileuszem... 2022-12-07 10:16:34 Kategoria:
- Festyn z okazji 30-lecia KRP w... 2022-11-25 10:54:35 Kategoria:
Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:
Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...
więcej »Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:
Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...
więcej »Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:
Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....
więcej »Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:
SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...
więcej »Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:
Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...
więcej »Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:
Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?
więcej »Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:
Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...
więcej »Co, gdzie, kiedy
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Ostatnio komentowane
- Do Zabuża po nowym asfalcie
- Protest przewoźników w Koroszczynie
- Wręczono Nagrody Starosty Siedleckiego /ZDJĘCIA/
- Wozy bojowe amerykańskiej armii w Sokołowie Podlaskim
- Zmarł wieloletni komendant garwolińskiego hufca ZHP
- Emerytowani nauczyciele otrzymali ,,Pochodnie oświaty’’
- Czy w Łaskarzewie odkopano średniowieczną drewnianą drogę?
- 600-lecie Garwolina
- Czy w Łukowie może powstać galeria handlowa?
- Kościół na Brzeskiej po remoncie robi wrażenie!