Poznaj Dobrą Żywność

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„Poznaj dobrą żywność” – P. P. H. U. HENRYK KOWALCZYK
2018-10-31 16:38:03 Artykuł czytany 72 razy


Radiowy Poradnik Kulinarny to audycja, która powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj dobrą żywność”. Jest poświęcona producentom i produktom, które otrzymały ekskluzywne prawo do używania znaku PDŻ.


Głównym celem programu „Poznaj dobrą żywność” jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w programie jest dobrowolny. Znak PDŻ jest przyznawany tylko wybranym wyrobom spożywczym, które spełniają kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. Jakości Produktów Żywnościowych.

Znakiem jakości "Poznaj dobrą żywność" oznaczone są produkty m. in.: firmy P. P. H. U. HENRYK KOWALCZYK z miejscowości Poczesna

P. P. H. U. HENRYK KOWALCZYK to firma mięsna, która wraz z ubojem i rozbiorem, specjalizuje się tylko w produkcji mięsa wołowego. Firma istnieje od 1990, kiedy Henryk Kowalczyk wspólnie z małżonką utworzył sklep mięsny. Obecnie prowadzą zakład z synem i synową, którzy w przyszłości przejma firmę.

Pierwszy certyfikat programu „Poznaj dobrą żywność” firma otrzymała na swoje produkty w 2011 roku, ale starania o certyfikację produktów prowadzi cały czas. - Ostatni certyfikat otrzymaliśmy w 2017 roku. Przyznany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na trzy produkty: polędwica wołowa sezonowana, rostbef sezonowany i antrykot sezonowany. Te wyróżnienia sukcesywnie zwiększają nam możliwości sprzedaży produktów do klientów indywidualnych, zakładów przetwórczych czy gastronomii - mówi właściciel zakładu Henryk Kowalczyk. - Mamy nawet czasami braki tych produktów z racji tego, że klienci do nich powracają, a także dochodzą nowi klienci, którzy poznali naszą markę dzięki różnym pozytywnym opiniom. Również dzięki certyfikatom „Poznaj Dobrą Żywność”, które bardzo nam pomagają - dodaje.

Firma specjalizuje się w przetwórstwie wołowiny i stara się ją promować na rynkach krajowych, jak i zagranicznych w Unii Europejskiej i poza nią. Henryk Kowalczyk jest przekonany, że oznaczenie „Poznaj Dobrą Żywność” jest bardzo ważnym certyfikatem. - Dla nas priorytetem jest podnoszenie jakości naszych produktów, by w przyszłości coraz więcej z nich mogło uzyskiwać znak PDŻ. Surowiec do produkcji pozyskujemy od polskich rolników, z bydła wyhodowanego na polskich ziemiach i polskiej paszy - zapewnia. - Zainteresowanie naszą firmą znacznie wzrosło, gdy kontrahenci dowiedzieli się o uzyskanych przez nas certyfikatach - dodaje Henryk Kowalczyk, właściciel firmy.

Co można wyczarować z produktów ze znakiem "Poznaj Dobrą Żywność"?
Spółdzielnia Mleczarska STRZAŁKÓW poleca przepis na kaszę z twarogiem wiejskim ze Strzałkowa i karmelizowaną czerwoną cebulką

Kasza z twarogiem wiejskim ze STRZAŁKOWA
i karmelizowaną czerwoną cebulką SM Udziałowców w Strzałkowie


Składniki:

150 g cebuli czerwonej
100 ml soku z wiśni
2 łyżki miodu
250 g twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
1 łyżka oleju 
1 woreczek kaszy gryczanej palonej
majeranek
mięta
sól

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, następnie podsmażyć na łyżce oleju. Dodać sok z wiśni, miód i zredukować płyn. Wszystko odstawić do schłodzenia. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, schłodzić do temperatury 50°C.  Do lekko gorącej kaszy dodać pokruszony twaróg, posiekany świeży majeranek, miętę. Dokładnie wymieszać i rozłożyć porcje na talerzu. Na tak przygotowanej kaszy ułożyć słodko kwaśną duszoną cebulę. Na koniec przyozdobić świeżymi ziołami. POSŁUCHAJ

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny


Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje