Znakiem jakości "Poznaj dobrą żywność" oznaczone są produkty m. in.: firmy P. P. H. U. HENRYK KOWALCZYK z miejscowości Poczesna.
P. P. H. U. HENRYK KOWALCZYK to firma mięsna, która wraz z ubojem i rozbiorem, specjalizuje się tylko w produkcji mięsa wołowego. Firma istnieje od 1990, kiedy Henryk Kowalczyk wspólnie z małżonką utworzył sklep mięsny. Obecnie prowadzą zakład z synem i synową, którzy w przyszłości przejma firmę.
Pierwszy certyfikat programu „Poznaj dobrą żywność” firma otrzymała na swoje produkty w 2011 roku, ale starania o certyfikację produktów prowadzi cały czas. - Ostatni certyfikat otrzymaliśmy w 2017 roku. Przyznany został przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na trzy produkty: polędwica wołowa sezonowana, rostbef sezonowany i antrykot sezonowany. Te wyróżnienia sukcesywnie zwiększają nam możliwości sprzedaży produktów do klientów indywidualnych, zakładów przetwórczych czy gastronomii - mówi właściciel zakładu Henryk Kowalczyk. - Mamy nawet czasami braki tych produktów z racji tego, że klienci do nich powracają, a także dochodzą nowi klienci, którzy poznali naszą markę dzięki różnym pozytywnym opiniom. Również dzięki certyfikatom „Poznaj Dobrą Żywność”, które bardzo nam pomagają - dodaje.
Firma specjalizuje się w przetwórstwie wołowiny i stara się ją promować na rynkach krajowych, jak i zagranicznych w Unii Europejskiej i poza nią. Henryk Kowalczyk jest przekonany, że oznaczenie „Poznaj Dobrą Żywność” jest bardzo ważnym certyfikatem. - Dla nas priorytetem jest podnoszenie jakości naszych produktów, by w przyszłości coraz więcej z nich mogło uzyskiwać znak PDŻ. Surowiec do produkcji pozyskujemy od polskich rolników, z bydła wyhodowanego na polskich ziemiach i polskiej paszy - zapewnia. - Zainteresowanie naszą firmą znacznie wzrosło, gdy kontrahenci dowiedzieli się o uzyskanych przez nas certyfikatach - dodaje Henryk Kowalczyk, właściciel firmy.
Co można wyczarować z produktów ze znakiem "Poznaj Dobrą Żywność"?
Spółdzielnia Mleczarska STRZAŁKÓW poleca przepis na kaszę z twarogiem wiejskim ze Strzałkowa i karmelizowaną czerwoną cebulką
Kasza z twarogiem wiejskim ze STRZAŁKOWA
i karmelizowaną czerwoną cebulką SM Udziałowców w Strzałkowie
Składniki:
150 g cebuli czerwonej
100 ml soku z wiśni
2 łyżki miodu
250 g twarogu wiejskiego ze Strzałkowa
1 łyżka oleju
1 woreczek kaszy gryczanej palonej
majeranek
mięta
sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, następnie podsmażyć na łyżce oleju. Dodać sok z wiśni, miód i zredukować płyn. Wszystko odstawić do schłodzenia. Kaszę gryczaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, schłodzić do temperatury 50°C. Do lekko gorącej kaszy dodać pokruszony twaróg, posiekany świeży majeranek, miętę. Dokładnie wymieszać i rozłożyć porcje na talerzu. Na tak przygotowanej kaszy ułożyć słodko kwaśną duszoną cebulę. Na koniec przyozdobić świeżymi ziołami. POSŁUCHAJ
„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny
Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.
Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl