Poznaj Dobrą Żywność

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

„Poznaj dobrą żywność” - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole
2018-11-14 10:31:00 Artykuł czytany 38 razy


Radiowy Poradnik Kulinarny to audycja, która powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj dobrą żywność”. Jest poświęcona producentom i produktom, które otrzymały ekskluzywne prawo do używania znaku PDŻ.


PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność to program, którego głównym celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy państw członkowskich Unii Europejskiej. Ten znak - Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany tylko wyrobom, które spełniają kryteria opracowane przez kolegium naukowe do spraw jakości produktów żywnościowych. Oznaczenie to ma na celu także podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej, stabilnej jakości. Natomiast oznaczenie jest przyznawane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na okres trzech lat.

W gronie firm i producentów, których produkty są sygnowane znakiem „Poznaj dobrą żywność” znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska KOŁO.

Redaktor: Jakie produkty powstają w OSM?

Katarzyna Płusa - p.o. kierownika działu marketingu: Jesteśmy jednym z największych zakładów w Polsce. Jeżeli mówimy o rynku krajowym, to jesteśmy dużym producentem masła, serka wiejskiego, ale mamy dużo szerszą gamę produktów. Mamy świetne maślanki, twarogi, śmietany i serki homogenizowane. Obecnie wprowadzamy na rynek nowe produkty. Wśród nich jest twaróg wędzony. Właśnie dla tego produktu rozpoczniemy wkrótce ubieganie się o znak PDŻ.

R: Co dla firmy i konsumentów oznacza PDŻ?

KP: Mamy przekonanie, że znak PDŻ jest ważny, dlatego ubiegamy się o niego dla nowych produktów, odnawiamy go i chwalimy się nim na naszych opakowaniach. Konsument, który sięga po produkt z oznaczeniem PDŻ może być pewien, że sięga po produkt o stabilnej, przebadanej i niepowtarzalnej jakości. Znak ten nie jest przyznany raz na zawsze, tylko na trzy lata. Chcąc przedłużyć jego ważność trzeba poddać produkty ponownej kontroli, weryfikacji. To potwierdza stabilność i jakość wyrobu.

R: Na jakich produktach OSM można znaleźć znak PDŻ?

- Masło ekstra, serek wiejski, śmietany 12 i 18 %, maślanka naturalna, owocowa, więc prawie na całej gamie produktów. Stawiamy na to, aby nasze produkty były dobrej i stabilnej jakości, ale w przystępnej dla konsumenta cenie. Jako firma ciągle się rozwijamy, mamy w perspektywie powiększenie zakładu. Rozwijamy się również w sprzedaży krajowej i eksportowej. POSŁUCHAJ


Dorsz na warzywach duszonych w mleku i maślanym sosem poleca
SM MLEKOVITA



Składniki:


600 g filetu z dorsza
100 g masła klarowanego MLEKOVITA
1 cukinia
2 duże pory
500 ml mleka Wypasionego 3,2% MLEKOVITA
3 pieczarki
1 pęczek tymianku
3 szalotki
300 ml octu winnego
200 g masła Polskiego MLEKOVITA
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Filety z dorsza myjemy, oczyszczamy i porcjujemy na kawałki o masie ok. 120g każdy. Następnie dokładnie osuszamy skórę. Cukinie kroimy na kawałki wielkości 1-2 cm. Pory myjemy, oczyszczamy oraz odcinamy zielone części, następnie przekrajamy wzdłuż na kawałki o długości około 7 cm. W garnku zagotowujemy mleko Wypasione ze szczyptą soli, dodajemy pory oraz cukinię i całość gotujemy około 5 minut. Odlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na możliwie cienkie plasterki i pozostawiamy surowe. Na małej łyżeczce masła Polskiego przesmażamy posiekaną drobno szalotkę, następnie dolewamy ocet, wrzucamy dwie gałązki tymianku i całość gotujemy na silnym ogniu, aby zredukować płyn o minimum połowę.

Następnie masło Polskie dodajemy do gorącego sosu. Całość mieszamy trzepaczką tak, aby sos był napowietrzony, pilnując przy tym, aby sos się nie gotował. Na grubej patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy rybę zaczynając od strony skóry. Gdy skórka się zarumieni, przewracamy rybę i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone kawałki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorsza podajemy ułożonego na warzywach duszonych w mleku i polewamy maślanym sosem. Całość ozdabiamy plastrami surowych pieczarek oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoKwiecień 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Najnowsze Informacje