R E K L A M A



MIASTO SIEDLCE

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Hala Targowa w nowej odsłonie
2014-10-21 15:20:32 Artykuł czytany 7942 razy


21 października w Siedlcach dziennikarze mieli okazję obejrzeć nowy lokal Brofakturę - znajdujący się we wnętrzach zabytkowej Hali Targowej.  Oficjalne otwarcie zaplanowano na sobotę, 25 października.


Siedlecka Hala Targowa zyskała nową funkcję. Nad działającym od zeszłego roku sklepem spożywczym powstała restauracja z własnym miniaturowym browarem.

Sama hala ma długą historię. Wybudowana w 1908 roku, przez wiele lat służyła handlowi. W latach 80. zaczęła popadać w ruinę i przez kilka lat stała zamknięta. Otwarta ponownie w 1991 roku, sześć lat później stała się finansowym zapleczem Centrum Kultury i Sztuki. Konieczność kolejnego, kosztownego remontu sprawiła, że obiekt wystawiono na sprzedaż.

Nabywcą został Zbigniew Paczóski, znany w regionie przedsiębiorca, właściciel sieci sklepów „Topaz”. Po długim remoncie (który z racji zabytkowego charakteru obiektu musiał być prowadzony pod nadzorem konserwatorów) na parterze hali urządził kolejny sklep swojej sieci. Ale od samego początku planował coś więcej. – W handlu detalicznym jest problem z wyższymi kondygnacjami sklepów. Są one słabo uczęszczane przez klientów. Zastanawiałem się, co tam można zrobić i postawiłem na lokalny browar restauracyjny. Widziałem to w innych miastach, pomysł mi się spodobał i postanowiłem przenieść go do Siedlec – powiedział Radiu Podlasie inwestor.

Nie było to proste zadanie, bo choć obiekt jest niewielki, to musi spełnić takie same wymogi, jak wielkoprzemysłowe browary i gorzelnie. Aparaturę sprowadzono z Niemiec i starannie wkomponowano w wystrój lokalu. – To pierwszy browar w Siedlcach. Były kiedyś browary w okolicy, ale nigdy w samym mieście. Cały proces technologiczny, od śrutowania słodu aż do wyszynku odbywa się na miejscu – mówi piwowar, Bartłomiej Imieliński. Wdrażający technologię i szkolący miejscowy personel Bogdan Szponar dodaje, że na razie w ofercie są trzy gatunki piwa, ale aparatura pozwala na więcej i daje kreatywnym piwowarom wielkie pole do popisu: – Będą piwa sezonowe, wchodzące jedno po drugim. Można eksperymentować z różnymi gatunkami słodu i chmielu, a także z całą gamą dodatków: pomarańczy, kolendry, ziela angielskiego czy gałki muszkatołowej. Będą więc pojawiać się cały czas nowe gatunki i nowe smaki.

Inwestor urządził konkurs na szefa kuchni. Wygrał go Jarosław Roszak z Gdańska, który zapowiada zarówno potrawy regionalne, jak i odrobinę egzotyki, a przy tworzeniu menu zamierza ściśle współpracować z piwowarami. – Piwo można wykorzystać do marynowania mięsa i dociągania go podczas pieczenia. W ciemnym piwie można marynować żeberka. Można ugotować zupę piwną. Możliwości są ogromne – mówi Jarosław Roszak.

W wyposażeniu kuchni zwraca uwagę specjalny piec, opalany węglem drzewnym, a służący do pieczenia mięs i ryb. Podobnie jak w przypadku aparatury browarniczej, będzie on widoczny z sali.

Jeśli chodzi o wystrój wnętrza, to projektanci postawili na umiar. Materiały są wysokiej jakości, ale ozdób niewiele, zaś klimat choć nie ascetyczny, to jednak dość surowy. – Chcieliśmy nawiązać do manufaktury, do tradycji przedwojennego rzemiosła, do wytwarzanych wtedy dóbr, które kojarzą nam się z wysoką jakością i starymi, dobrymi czasami – mówi projektant, Dariusz Gocławski z pracowni A+D. W lokalu jest kilka różnych stref: imprezowa, rodzinna, miejsce na zamknięte imprezy kameralne, a do tego antresola i palarnia. Od początku przewidziano, że będzie to miejsce nie tylko konsumpcji, ale również spotkań towarzyskich oraz wydarzeń kulturalnych. W instalacjach przewidziano nagłośnienie występujących na żywo muzyków i oświetlenie wystawianych obrazów, grafik lub zdjęć. Menadżerowie już teraz zapowiadają współpracę z ośrodkami kultury i artystami.




Większe zdjęcia można zobaczyć tutaj


Fot. Adam Redesiuk



Większe zdjęcia można zobaczyć tutaj

Fot. Jarosław Kurzawa


Ab/Siedlce/DJ

wykop
Nasi reporterzy są do państwa dyspozycji:

Adam Białczak
tel. 500 187 558
a.bialczak@radiopodlasie.pl
|
|
|
Monika Jabłkowska
tel. 512 111 737
jablkowska.m@radiopodlasie.pl
|
|
|
Andrzej Ilczuk
tel. 502 173 757
andrzej.ilczuk@radiopodlasie.pl
|
|
|
Kamil Skorupski
tel. 504 838 118
skorupski@radiopodlasie.pl

Komentarze

  • ws
    2014-10-22 16:19:35

    arrow

    Jeszcze nie otworzyli, a komuś się coś wydaje (i to akurat pesymistycznie do miejsca). Przyjdź jeden z drugim i sam oceń po fakcie, a nie jeszcze przed ;-)

  • Zygfryd
    2014-10-22 16:08:14

    arrow

    @Sy1wi4 - "Czyli mam rozumieć, że akurat ten lokal przeznaczony jest dla siedleckiej burżuazji."

    Nie, nie należy tak rozumieć.
    Lokal jest dla każdego, kto ma ochotę tam pójść i będzie chciał wydać tyle pieniędzy, na ile będzie go stać.
    Jeden pójdzie tylko na piwo, drugi na piwo z małą przekąską, trzeci na ucztę z piwem.

    Nie wydaje mi się, aby to było miejsce na codzienne spożywanie obiadów.

  • gocha.k
    2014-10-22 12:15:05

    arrow

    Co by nie mówić to robi wrażenie i aż chce się iść "już, w tej chwili".

  • po co
    2014-10-22 10:59:34

    arrow

    biedronkę skoro już topaz jest tam otwarty

  • bomba
    2014-10-22 09:38:25

    arrow

    ..a cebulaki i tak będą hejtować, że drogo, że po co, lepiej kolejny bar mleczny lub biedronke otworzyc.

  • Kkk
    2014-10-22 09:36:20

    arrow

    I dobrze, że doczekaliśmy się w Siedlcach takiego miejsca! Widzę dużo podobieństwa do warszawskiego Bierhalle, mam nadzieję, że jedzenie i piwo będzie równie na wysokim poziomie co tam. Piwko, goloneczka i transmisja meczu. :)

  • mamoń
    2014-10-22 08:30:36

    arrow

    Wygląda jak stołówka szkolna - buahahaha

  • alek
    2014-10-21 21:12:36

    arrow

    rozumiem, że dyrektor Orzełowski wziął wolne w pracy na ten dzień... czy to w ramach współpracy zrobił w czasie pracy???

  • Sy1wi4
    2014-10-21 20:23:45

    arrow

    @Zygfryd Czyli mam rozumieć, że akurat ten lokal przeznaczony jest dla siedleckiej burżuazji. Może należy szczególnie to zaznaczyć w informacjach medialnych, aby jakiś biedak zarabiający najniższą krajową nie śmiał czasem przekraczać wysokich progów Brofaktury i tym samym kalać bywające tam że pozwolę sobie użyć kolokwializmu szychy

  • Zygfryd
    2014-10-21 18:55:28

    arrow

    @Sy1wi4 -
    Przecież prawie wszystkie istniejące już w mieście lokale gastronomiczne są właśnie dla przeciętnego Kowalskiego i w porze obiadowej nie świecą pustkami.
    Dla tej grupy konsumentów jest aż za nadto lokali.

  • Sy1wi4
    2014-10-21 17:49:54

    arrow

    Czy widział ktoś cennik? Czy przeciętny Kowalski będzie mógł tam spożyć obiad bez konieczności zaciągania pożyczki w Providencie, aby przeżyć do kolejnej wypłaty?

  • wczoraj
    2014-10-21 16:38:34

    arrow

    Wczoraj obejrzałem magazyn informacyjny CKiS. Prowadziła go oczywiście Orzełowski. O zgrozo, on urzędnik jednostki samorządowej zapraszała na otwarcie czegoś w PRYWATNYM sklepie Tj w byłej hali Targowej. Czy właściciel Topaza mu za to zapłacił??? Jaki ma w tym interes??? Żenada.

  • Maryśka
    2014-10-21 16:24:40

    arrow

    Ubogi w słowa - weź z półki słownik...

  • brak słów
    2014-10-21 15:36:47

    arrow

    TO SIEDLCE? WOW.

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.




- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Siedlce

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje