R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Wielkanocne przepisy: ciasta i desery
2019-04-18 11:53:26 Artykuł czytany 2256 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne słodkości, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre ciasta znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo przepisy tradycyjne mazurki, babki i serniki, ale są również przepisy na ciasta mniej znane, a bardzo smaczne i dekoracyjne.


Baba wielkanocna pyszna


Składniki:

Ciasto:

20 dag rodzynek
3 łyżki spirytusu
25 dag. miękkiej  margaryny
20 dag  cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( może być tylko skórka pomarańczowa)


Lukier:


20 dag cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
2 łyżki wódki
skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:

1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyżki spirytusu (moczyć 30 minut).

2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem, po czym kolejno dodawać jajka, ciągle ubijając.

3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej (mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast).

4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki (bez wody, w której się moczyły).

5.Foremkę babkową natłuścić margaryną, wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.

Lukier:

Cukier puder przesiać, pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszając , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewać lukrem. Poczekać, aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babkę jeszcze raz, po czym posypać babkę skórką pomarańczową. Jeśli lukier zgęstnieje, można go ponownie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.


Mazurek orzechowy przekładany


Składniki:

Ciasto:
- 60 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 margaryny
- 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:
- 7 białek ( 6 od ciasta + 1 od masy )
- 1 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 3 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 20 dag posiekanych orzechów

Masa:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
- 1 masło
- 1 żółtko
- sok z cytryny + alkohol do smaku

Uwaga: jesli chcemy mieć masę mniej słodką, wówczas używamy 1 puszkę mleka i 2 kostki masła.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę z margaryną posiekać na stolnicy, dodać żółtka, proszek i wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część piec osobno, smarując wcześniej każdy placek pianą.

Piana:
białka ubić na sztywno, wsypywać powoli cukier, nadal ubijając, cukry waniliowe, orzechy i wlać ocet.

Masa:
mleka w puszce gotować przez dwie godziny, pamiętając aby puszki były cały czas przykryte wodą. Ostudzić ( można zagotować mleko dzień wcześniej ) , rozetrzeć z masłem, dodać żółtko, sok i alkohol. wymieszać.

Pierwszy placek ułożyć pianą do góry, wyłożyć 1/2 masy, nakryć plackiem drugim, też pianą do góry, wyłożyć resztę masy i nakryć plackiem trzecim, pianą do wierzchu.


Babka herbaciana


Składniki:

25 dkg mąki
10 dkg cukru
10 dkg margaryny
2 jajka
1 szkl mocnej herbaty
10 dkg rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat rumowy

Polewa czekoladowa lub inna

Przygotowanie:
Rodzynki przepłukać, włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 minut, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i kilka kropli olejku.
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą i dodawać stopniowo na przemian z herbatą. Następnie wsypać rodzynki i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą (nie mikserem). Przełożyć do wysmarowanej i wysypanej krupczatką formy, piec 50-60 min. w temp. 180 st.
Pokryć ulubioną polewą.
Te proporcje wystarczają na małą foremkę babkową o śr. 17cm.


Bardzo puszysty sernik

Składniki:

Ciasto:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
1,2kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru - 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
8 jajek
cukier waniliowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę.
Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie - przed kremówką.
Piec godzinę w 180 st.



Babka z serków waniliowych


Nie wymaga pieczenia, prezentowana babka swoim smakiem nawiązuje do sernika na zimno.

Składniki:
3 serki waniliowe
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
3 łyżki soku owocowego (malinowy, truskawkowy, lub wiśniowy)
2 banany
sok z 1 cytryny
cukier puder

Sos czekoladowy:
1 tabliczka czekolady (gorzka, lub mleczna)
2 łyżki rumu

Sposób przyrządzenia:

Babka: Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i mieszamy z serkami waniliowymi. Okrągłą, niedużą foremkę do babek płuczemy zimną wodą, napełniamy przyrządzoną masą, a następnie schładzamy w lodówce. Na mały talerzyk wlewamy sok owocowy, babkę wyjmujemy z formy. Układamy na talerzu.

Sos czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, wlewamy rum, dokładnie mieszamy i polewamy babkę. Banana obieramy, kroimy w krążki, układamy na powierzchni babki, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.



Wielkanocna babka sękaczowa

Warstwowa babka nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy, bardzo dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole swoim wyglądem przypomina tradycyjny sękacz  i jest wyśmienita w smaku.

Składniki:
¾  szklanki mąki krupczatki
½  szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
6 jaj
5 dag startych migdałów
1 łyżka rumu lub odrobina aromatu rumowego
aromat waniliowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch (można mikserem). Nadal ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku, rum, migdały, aromat waniliowy i mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy.

Na dnie wysmarowanej masłem formy do pieczenia bab rozprowadzamy cieniutką warstwą niewielką porcję ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy, aż lekko się zrumieni. Następnie na upieczonym spodzie znów rozprowadzamy trochę ciasta i pieczemy je do zrumienienia. Powtarzamy całą procedurę aż do wyczerpania się ciasta. Upieczoną i wystudzoną babę posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem, albo polewą czekoladową.


Drożdżowa baba


Świąteczny stół nie może się bez takiego wypieku obejść, to pozycja obowiązkowa na liście potraw wielkanocnych! :)

Składniki:
½ kg mąki
4 dag drożdży
8 dag masła
8 dag cukru
4 żółtka
2 migdały
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
skórka z cytryny
tłuszcz do blachy
lukier do polania babki

Przygotowanie:

Przyrządzamy rozczyn: w letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodajemy pół szklanki mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem na „biały puch”, dodając na końcu startą skórkę z cytryny. W dalszej kolejności dodajemy drobno posiekane migdały i sól, całość łączymy z rozczynem. Dodajemy pozostałą część mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i znowu wyrabiamy aż zacznie „odchodzić” od ręki..

Blachę smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem do połowy, pieczemy piekarniku rozgrzanym do 190°C około 60 minut.  Po wystudzeniu babkę można polać lukrem.
Smacznego!


Mazurek karmelowo-czekoladowy

Idealny mazurek na Święta. Aromatyczny, zniewala smakiem.

Spód (wystarczy do wyłożenia formy 33x26 cm):
150 g miękkiego masła
65 g drobnego cukru lub 55 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g  mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej

Masa karmelowa:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
2 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła
oraz:
1 szklanka delikatnie posiekanych orzechów włoskich (lekko zrumienionych na suchej patelni)

Polewa:
200 g ciemnej gorzkiej czekolady (może być też deserowa)
100 g masła


Przygotowanie:
Spód: Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodajemy cukier waniliowy oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksujemy przez chwilę lub wygniatamy ręką łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy. Zdejmujemy górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przekładamy razem z dolnym papierem do formy, przycinamy nożem do wymiarów dna (ewentualne brakujące miejsca doklejamy palcami).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Pociągając za papier do pieczenia wyjmujemy ostudzony spód mazurka na blat. Można już układać dodatki i dekorować.

Masa karmelowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Gotujemy około 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką. Masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasny brąz. Masa po ostudzeniu dodatkowo zastygnie.

Polewa: Do rondelka z grubym dnem wkładamy pokrojone na kawałki masło i czekoladę połamaną na kosteczki, roztapiamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
Na koniec: Na upieczonym spodzie mazurka rozsmarowujemy masę kajmakową, rozkładamy orzechy i polewamy polewą. Po zastygnięciu (około 30 - 60 minut), można kroić. 

Smacznego!


Blok czekoladowy - nowy przepis



Składniki*
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego


Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Ciasto „Pani Walewska” (PYCHOTKA)




Składniki na kruche ciasto:

•    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
•    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pół szklanki cukru pudru
•    200 g masła lub margaryny
•    6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

•    6 białek
•    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

•    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
•    120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:
•    2 szklanki mleka (500 ml)
•    3 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    2 żółtka
•    3 łyżki cukru
•    16 g cukru migdałowego*
•    200 g masła
•    kilka kropel aromatu migdałowego**

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka , zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.


KARMELOWO- SŁONECZNIKOWA FANTAZJA



Składniki

BISZKOPT

8 jaj
szklanka cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

PLACEK SŁONECZNIKOWY

1/2 kostki masła lub dobrej margaryny
4 łyżki mleka
15 dag cukru
1 opakowanie słonecznika łuskanego (250- 300 g)

Karmel:

Do zrobienia karmelu najłatwiej jest wykorzystać mleko skondensowane słodzone.  Puszkę z mlekiem należy gotować 3-4 godziny w garnku z wodą, tak aby woda zakrywała puszkę w całości. Po tym czasie należy poczekać, aż puszka i zawartość wystygną i dopiero wtedy otworzyć opakowanie. Można również kupić w sklepie mleko skondensowane gotowane- to znacznie skróci czas przygotowania ciasta.

Masa:
1 kostka masła
1 kostka dobrej margaryny
1- 2 paczki herbatników
alkohol do nasączenia herbatników

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, następnie powoli dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do piany z jaj powoli dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 st. C.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Placek słonecznikowy

1/2 kostki masła należy rozpuścić w rondelku, następnie dodajemy 4 łyżki mleka, cukier i słonecznik i mieszamy do chwili, gdy cukier zupełnie się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Kiedy placek ostygnie należy go drobno pokruszyć.
.
Masa:

Masło i margarynę ucieramy na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy karmel i nadal ucieramy. Na końcu do masy dodajemy drobno pokruszony placek słonecznikowy i mieszamy.

PRZEKŁADANIE

Biszkopt należy przekroić na pół i na jednej części równomiernie rozprowadzić połowę masy karmelowej, na masie układamy nasączone alkoholem herbatniki. Na warstwie z herbatników rozsmarowujemy drugą część masy karmelowo-słonecznikowej, a na masie kładziemy drugą część biszkoptu. Tak przygotowane ciasto dekorujemy np. polewą czekoladową i drobno posiekanymi orzechami lub prażonym słonecznikiem.


ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Potrawy na Wielkanoc: sałatki, przystawki, mięsa i zupy


_______________________________________

Poniżej preznetujemy Państwu zbiór innych przepisów na świąteczne wypieki i potrawy:

Tort makowy Pani Haliny

Przekładaniec Pani Alicji 

Maxi King 

Blok czekoladowy

Biały blok z bakaliami i nutką wanilii 

Sernik bez dodatku sera


Wafle z galaretką

Pralinki Pani Eli 

Zakręcony banan 

Sernik przekładany Pani Uli


Murzynek z kremem bananowym 

Ciasto kolorowe Pani Uli


Marcepanowiec 


Krucha orzechowo-kokosowa fantazja

Chałwowiec


Kruchy Marcinek


Tort Fedora 


Ciasto miodowe


Tort Żydowski


Metrowiec 


Orzechowiec


Mazurek ‘Cygan’




[MSz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »

Najnowsze Informacje