R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy wigilijne - przepisy czytelników
2018-12-21 08:41:00 Artykuł czytany 3475 razy


Dzisiaj prezentujemy Państwu kilka tradycyjnych przepisów, które wzbogacą wigilijny stół. Znajdą tu też Państwo kilka potraw, mniej znanych, które naprawdę warto przygotować na wigilijną wieczerzę.


Pieczona ryba faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Można użyć do tego przepisu ulubionej ryby, np. karpia, dorsza lub pstrąga.

Składniki, 2 porcje:
• 2 całe ryby (dorsz, dorada, pstrąg lub karp)*
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 cytryna lub limonka
• 2 łyżki masła
• 2 gałązki natki pietruszki
• 1/2 szklanki białego wina

Farsz z kaszy gryczanej i suszonych grzybów:
• 1/2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików
• 50 g (1/2 woreczka) kaszy gryczanej, ugotowanej
• 2 łyżki masła
• 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 4 gałązki natki pietruszki
• 2 łyżki tartego Parmezanu, lub po prostu żółtego sera (niekoniecznie)
• 1 małe jajko

* w przypadku większych ryb (np. karpia), ilość nadzienia trzeba odpowiednio zwiększyć

Przygotowanie:
Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów: Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki, Parmezan oraz jajko. Farsz wymieszać, doprawić ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Rozciąć rybie brzuchy, łyżeczką wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać. Na jednym boku zrobić kilka nacięć nożem "na krzyż". Ryby skropić sokiem z połowy cytryny lub limonki, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem (może pozostać trochę nadzienia).

Ryby ułożyć w naczyniu lub naczyniach żaroodpornych ponacinanym bokiem do góry. Ułożyć wiórki z 2 łyżek masła, obok ryby położyć drugą połowę cytryny lub limonki (przekrojoną jeszcze na pół) oraz wcisnąć 2 gałązki natki pietruszki. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie upieczona w środku.

Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.


Kulebiak

Składniki:
Ciasto:
- ½  kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka i jedno żółtko
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- ½  kg kiszonej kapusty
- 1/4 -1/2 kg pieczarek
- 50-100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, cukier (do farszu, żeby był bardziej wyraźny)

Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Wystudzony farsz drobno posiekać lub zmiksować (można użyć blendera).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować je gotowym farszem i zwinąć wzdłuż długiego boku jak roladę/makowca. Gotowe kulebiaki umieścić w keksówce lub obok siebie na zwykłej blaszce, posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Piec około godziny w 150 stopniach. Smacznego :)


Sałatka jarzynowa z rybą i kminkiem

Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
1 cebula
3 średnie ogórki konserwowe
4 jajka
ok. 7 łyżek majonezu
sól
pieprz
1 filet ryby np. mintaj
mąka pszenna
olej
kminek

Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę i zielony groszek osączyć z zalewy. Cebule i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z ryby oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsypać mąką pszenną i zrumienić na oleju. Ostudzić i pokroić w dużą kostkę.

Do miski przełożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kukurydzę, zielony groszek, cebulę, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do czystej miski. Na wierzch sałatki położyć kawałki ryby i posypać kminkiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Smacznego.


Rolmopsy z piklami

SKŁADNIKI:
•    1 opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
•    1 konserwowa papryka
•    6 miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
•    4 korniszony
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    2 żółtka ugotowane na twardo
•    sól
•    pieprz
•    natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i korniszony osączyć z zalewy, pokroić w słupki kolby kukurydzy pozostawić w całości lub przekroić na pół. Majonez utrzeć z żółtkami na jednolitą pastę, filety śledziowe przekroić wzdłuż na połówki, posmarować pastą majonezową, na każdym położyć przygotowane pikle, zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczką jeśli potrzeba.


Kotlety rybne

Alternatywa dla smażonego karpia.

SKŁADNIKI:
•    6 średniej wielkości filetów z mintaja
•    4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
•    2 jajka
•    duża garść posiekanego koperku
•    szczypta pieprzu cytrynowego
•    1 płaska łyżeczka przyprawy do ryb
•    szczypta pieprzu ziołowego
•    olej do smażenia
•    ok.1/2 szklanki mąki pszennej
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    bułka tarta do panierowania
 
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opłukać i osączyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mintaja usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np. widelcem. Wyrobić masę z ryby, ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym, ziołowym, przyprawą do ryb i ew. solą, wsypać koperek. Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Świetnie smakują podane na ryżu z białym sosem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ogórkami curry.


Kompot wigilijny

SKŁADNIKI:
•    200g suszonych śliwek
•    150 g suszonych fig
•    150 g suszonych jabłek
•    150g suszonych gruszek
•    150 g suszonych moreli
•    100g cukru
•    1 mała cytryna
•    5 goździków
•    2 łyżki miodu
 
PRZYGOTOWANIE:
Z cytryny obierz delikatnie żółtą skórkę. Owoce zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Do garnka dodaj cukier, goździki i skórkę z cytryny, uzupełnij wodę do około 3 l i gotuj kompot około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, ewentualnie całość dosłódź do smaku i odstaw do wystygnięcia.


Karp w galarecie

SKŁADNIKI:
•    włoszczyzna
•    głowa karpia i kawałki filetów
•    sól, biały pieprz do smaku
•    kilka plastrów żółtego sera
•    natka z pietruszki
•    żelatyna
•    cytryna

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ścieramy w łezkę. Rybę zalewamy wodą, dodajemy warzywa, solimy i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy rybę. Wywar przecedzamy , odmierzamy jego ilość i zaprawiamy go żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy go ostatecznie solą i pieprzem - galaretka powinna być pikantna. Z plastrów sera wycinamy gwiazdki. Układamy je na dnie salaterek, układamy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości. Układamy ją w salaterkach. Zalewamy salaterki galaretą. Po ostudzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk i podajemy ją z cząstkami cytryny.


Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto
Podobnie jak bez barszczu kolacja wigilijna nie może obyć się bez wigilijnych pierogów.
Sposobów na ciasto na pierogi jest kilka - można mieszać mąkę z wodą lub mlekiem, dodać jajko lub nie dodawać, można dodać trochę tłuszczu lub nie. Można spotkać się też z wersją: kefir zamiast mleka. Dzięki jajku ciasto jest twardsze, dzięki mleku bardziej puszyste itd, itp. Na Wigilię proponuję wersję minimalistyczną, czyli mąka, woda, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko - takie ciasto pierogowe dobrze się klei i nie rozpada.

Ciasto pierogowe
Składniki:
1 kg mąki,
ok. 3 szklanek wody,
1 spora szczypta soli
ewentualnie 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).

Po wyrobieniu i odłożeniu ciasta możemy się zająć wyrobem farszu. Kolejna uwaga: ciasto nie powinno leżeć dłużej niż godzinę bo przysycha, a niektóre farsze wymagają więcej czasu np. kapusta powinna się długo dusić więc lepiej farsz przygotować zanim przystąpimy do zagniatania ciasta.

Jak lepić pierogi?
Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm. Zbyt cienkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

Gotowanie pierogów
Najłatwiejsza chyba czynność: surowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (jeśli są delikatne to wkładajmy je na łyżce aby się nie rozpadły). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2,3 minut, po czy wyjmujemy łyżką durszlakową i układamy w jednej warstwie żeby się nie posklejały.

Farsz
Składniki:
•    50 dkg kapusty kiszonej
•    10-15 dkg grzybów suszonych
•    2 średniej wielkości cebule
•    sól, pieprz
•    olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy (będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie, żeby nam piasek nie zgrzytał w zębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy je przez 10-15 minut, następnie drobno siekamy.
Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na oleju na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy - doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa, możemy dolać trochę wody i dalej dusić.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoStyczeń 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3 4 5

ŁUKÓW, 05.01

Noworoczne turnieje Dziecięcej Akademii Futbolu

więcej »

SOKOŁÓW, 05.01

Koncert Noworoczny w SOK!

więcej »

RADZYŃ, 05.01

Radzyńscy akordeoniści zapraszają na noworoczną galę

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 05.01

Noworoczny Charytatywny Marszobieg dla Lenki Rybak

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.01 17:00

Spotkanie Noworoczne Duszpasterstwa Prawników

więcej »
6

ŁUKÓW, 06.01

Jedlanka: wspólne kolędowanie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 06.01

Orszak Trzech Króli w Janowie Podlaskim

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Łukowie. Przygotowania

więcej »

GARWOLIN, 06.01

Borowie: koncert kolęd

więcej »

WĘGRÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Węgrowie

więcej »

ŁOSICE, 06.01

Zbliża się łosicki Orszak III Króli

więcej »

SOKOŁÓW, 06.01

Orszak Trzech Króli w Kosowie Lackim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 06.01

Orszak Trzech Króli w Mordach

więcej »

BIELSK PODL., 06.01

Orszak Trzech Króli️ w Brańsku

więcej »

ŁUKÓW, 06.01

Gmina Stanin: Koncert Kolęd i Pastorałek

więcej »

WŁODAWA, 06.01

Orszak Trzech Króli we Włodawie

więcej »

PARCZEW, 06.01

Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Parczewa

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 06.01

Orszaki Trzech Króli w rejonie bialskim

więcej »

SOKOŁÓW, 06.01 10:30

Orszak Trzech Króli w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 11:00

Spotkanie Grupy Twórczej Fotogram

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 06.01 11:00

Orszak Trzech Króli po raz szósty w Wodyniach

więcej »

WŁODAWA, 06.01 11:00

IV Hański Orszak Trzech Króli

więcej »

GARWOLIN, 06.01 11:00

Powiat garwoliński: uliczne jasełka w siedmiu miejscowościach

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.01 11:20

Ciechanowiec zaprasza na Orszak Trzech Króli

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 11:45

Orszak Trzech Króli w Siedlcach

więcej »

RADZYŃ, 06.01 12:00

Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Radzynia

więcej »

ŁUKÓW, 06.01 12:00

Przygotowania do Orszaku Trzech Króli w Łukowie

więcej »

LUBARTÓW, 06.01 12:00

Lubartów: Orszak Trzech Króli

więcej »

SIEMIATYCZE, 06.01 12:00

Ulicami Siemiatycz po raz kolejny przejdzie Orszak Trzech Króli

więcej »

MIŃSK MAZ., 06.01 12:30

Miński Orszak Trzech Króli

więcej »

RADZYŃ, 06.01 14:00

Gmina Borki: Koncert charytatywny dla pani Ireny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.01 17:00

„Kolędujmy Małemu” - koncert Zespołu Artystycznego „Seniorynki”

więcej »

LUBARTÓW, 06.01 18:00

Koncert kolęd „Raduj się Świecie”

więcej »
7 8

WĘGRÓW, 08.01 11:00

„W Państwie króla Abecadło”

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.01

Żegnaj jesieni, witaj zimo! – koncert z cyklu „Smykofonia na Mazowszu”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.01 11:00

Koncert kolęd w wykonaniu Chóru Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Zespołu Wokalnego Art Styl dla słuchaczy SUTW

więcej »
10

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.01

Spotkanie z Maciejem Szupilukiem

więcej »

ŁUKÓW, 10.01

Łuków: „Gramy i śpiewamy dla Andrzeja”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01

Spotkania z Muzyką. Małe Filharmonie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01 10:00

10 stycznia - Zjazd Kolędników Misyjnych

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.01 18:00

Wspomnienia i powroty - wystawa Barbary Pierzgalskiej

więcej »
11

ŁUKÓW, 11.01

Fabryka Piosenki ŁOK zaprasza na koncert

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.01 10:00

Szła Kolęda 2019 - przesłuchania konkursowe

więcej »
12

MIASTO SIEDLCE, 12.01

KPS kontra Norwid

więcej »

ŁUKÓW, 12.01

Koncert z Sydney w Kinie Łuków

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.01

Połoski: Modlitwy o cud zdrowia dla chorych

więcej »

POWIAT BIALSKI, 12.01

Poznajmy się lepiej z Taekwon - do

więcej »
13

MIASTO SIEDLCE, 13.01

Koncert charytatywny dla Karoliny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 13.01

Koncert kolęd w parafii Bożego Ciała w Siedlcach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 13.01

Wodynie: Czas na Betlejemskie nutki

więcej »

BIELSK PODL., 13.01

Koncert kolęd w Bielsku Podlaskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 13.01

3. Regionalny Przegląd Zespołów Kolędniczych w Ciechanowcu

więcej »

DROHICZYN, 13.01

Żubr Drohiczyn zagra z KS Grabówka

więcej »

RADZYŃ, 13.01

Koncert kolęd w Czemiernikach

więcej »

ŁUKÓW, 13.01 10:00

Gmina Adamów: Anielskie Śpiewanie

więcej »

RADZYŃ, 13.01 15:00

Radzyńscy pielgrzymi podzielą się opłatkiem

więcej »
14

ŁUKÓW, 14.01 17:00

Noworoczny koncert uczniów łukowskiej szkoły muzycznej

więcej »
15

WĘGRÓW, 15.01

Węgrowskie Drogi do Niepodległości

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.01 11:00

Spotkanie z ppłk dypl. Andrzejem Pawelskim

więcej »
16

MIASTO SIEDLCE, 16.01

Kolędować Małemu - przesłuchania konkursowe

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.01

Bezpłatne badania mammograficzne w Siemiatyczach

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 17.01

Strzała: Aniołkowe Granie

więcej »

SIEMIATYCZE, 17.01

Muzyczny Dzień Babci i Dziadka

więcej »
18

POWIAT BIALSKI, 18.01

Koncert Noworoczny w Kodniu

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.01

Sylwester Domański wystąpi w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.01

LUZ - Taneczne podsumowanie roku/AKTUALIZACJA

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.01 19:00

Uwertura na paluszkach i LUZtracja 2018

więcej »

WĘGRÓW, 18.01 19:00

Koncert kolęd w Węgrowie

więcej »
19

MIŃSK MAZ., 19.01

Wernisaż wystawy Ladislava Steiningera w mińskiej bibliotece

więcej »

RADZYŃ, 19.01

Spotkanie z Andrzejem Strejlauem i Jerzym Chromikiem

więcej »

WŁODAWA, 19.01 10:00

„Festiwal Kolęd i Szczodrywek nad Bugiem” we Włodawie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.01 17:00

XVI Gala Charytatywna w ramach corocznej akcji „Dzieci Eurolingua dzieciom lokalnie i międzynarodowo”

więcej »
20

KRAJ, 20.01

Mniej niż 50 dni zostało do Biegu Tropem Wilczym!

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

Gmina Adamów: „Noworoczne Spotkanie” w bibliotece

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

„Dziadek do orzechów” w Kinie Łuków

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 20.01

Koncert z okazji Dnia Babci i Dziadka

więcej »

SOKOŁÓW, 20.01

Jasełka w MGOK w Kosowie Lackim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01

LUZ - Taneczne podsumowanie roku/AKTUALIZACJA

więcej »

RYKI, 20.01

Kłoczew: koncert jakich mało

więcej »

ŁUKÓW, 20.01

Łuków: Wspólnota Rodziców Dzieci Utraconych zaprasza do wspólnej modlitwy

więcej »

GARWOLIN, 20.01

Strażacy rywalizować będą pod siatką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01 16:00

Uwertura na paluszkach i LUZtracja 2018

więcej »

LUBARTÓW, 20.01 16:30

Pastorałko nieś się biała

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.01 16:50

Koncert kolęd w parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus w Siedlcach

więcej »

MIŃSK MAZ., 20.01 17:00

Koncert kolęd i pastorałek w Mrozach

więcej »

ŁOSICE, 20.01 19:00

Zbliża się „Łosickie Kolędowanie”

więcej »

WĘGRÓW, 20.01 19:00

Węgrów: Koncert kolęd w Bazylice Mniejszej

więcej »
21

RADZYŃ, 21.01

Radzyń: Kolejne spotkanie Klubu Genealogicznego

więcej »

RADZYŃ, 21.01

Gmina Borki: Klub Seniora rekrutuje chętnych

więcej »

ŁUKÓW, 21.01

ŁOK: Krzysztof Kieślowski. Ślady i pamięć

więcej »

RYKI, 21.01 10:00

Ryki: Miejsko – Gminny Konkurs Kolęd i Pastorałek „Hej kolęda, kolęda”

więcej »
22

POWIAT BIALSKI, 22.01

Obchody 156 rocznicy zwycięskiej bitwy o Kodeń

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.01

We wtorek nie będzie prądu na Kościuszki w Siemiatyczach

więcej »

ŁUKÓW, 22.01

Łukowskie obchody wybuchu Powstania Styczniowego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.01

Filmowe Rekolekcje: „Winni”

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.01

SKICKI-SKIUK Polski Jazz 360 Czeremcha

więcej »

RYKI, 22.01 17:00

Poznaj historię Aeroklubu Orląt w Dęblinie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.01 18:00

Poetycki karnawał z „Królówką”

więcej »
23

MIASTO SIEDLCE, 23.01 11:00

Czas się śmiać… – Kabaret „Wióry Lecą” dla słuchaczy Siedleckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

więcej »
24

MIASTO SIEDLCE, 24.01

Śladami bohaterów legendarnej książki „Długi marsz”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.01

IV Regionalny Konkurs Poloneza Studniówkowego

więcej »
25

SOKOŁÓW, 25.01

I Ogólnopolski Festiwal Kolęd i Pastorałek „Głos małego serca” w Bielanach

więcej »

ŁUKÓW, 25.01

Łuków i Wiśniew: IV Rajd Powstańczy im. ks. Brzóski

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.01

Śladami bohaterów legendarnej książki „Długi marsz”

więcej »

WŁODAWA, 25.01 17:00

Włodawa: Koncert „Zimowa noc”

więcej »
26

MIŃSK MAZ., 26.01 11:00

I. Szaradziarskie Mistrzostwa Mińska Mazowieckiego

więcej »

POWIAT BIALSKI, 26.01 15:00

XXIV Międzynarodowy Festiwal Kolęd Wschodniosłowiańskich w Terespolu

więcej »
27

WŁODAWA, 27.01

Katechezy zwiastowania we Włodawie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.01

Krucjata Różańcowa za Ojczyznę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 27.01

„Dalida – pieśń miłości” – koncert Justyny Bacz

więcej »

POWIAT BIALSKI, 27.01 15:00

XXIV Międzynarodowy Festiwal Kolęd Wschodniosłowiańskich w Terespolu

więcej »
28

ŁUKÓW, 28.01

Łukowski Ośrodek Kultury zaprasza na ferie zimowe

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.01 10:00

Zimowa Akademia Talentów 2019

więcej »
29 30 31
foto

WYGODNIE, STYLOWO, PRAKTYCZNIE
2019-01-17 14:47:00 Kategoria:

Firma Bamar to polski producent odzieży dziecięcej i niemowlęcej. Została założona w 1998 roku. Marka Nicol powstała w 2009 roku i jest już dobrze znana rodzicom i...

więcej »

Najnowsze Informacje