R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy wigilijne - przepisy czytelników
2018-12-21 08:41:00 Artykuł czytany 3563 razy


Dzisiaj prezentujemy Państwu kilka tradycyjnych przepisów, które wzbogacą wigilijny stół. Znajdą tu też Państwo kilka potraw, mniej znanych, które naprawdę warto przygotować na wigilijną wieczerzę.


Pieczona ryba faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Można użyć do tego przepisu ulubionej ryby, np. karpia, dorsza lub pstrąga.

Składniki, 2 porcje:
• 2 całe ryby (dorsz, dorada, pstrąg lub karp)*
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 1 cytryna lub limonka
• 2 łyżki masła
• 2 gałązki natki pietruszki
• 1/2 szklanki białego wina

Farsz z kaszy gryczanej i suszonych grzybów:
• 1/2 szklanki suszonych podgrzybków lub borowików
• 50 g (1/2 woreczka) kaszy gryczanej, ugotowanej
• 2 łyżki masła
• 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 4 gałązki natki pietruszki
• 2 łyżki tartego Parmezanu, lub po prostu żółtego sera (niekoniecznie)
• 1 małe jajko

* w przypadku większych ryb (np. karpia), ilość nadzienia trzeba odpowiednio zwiększyć

Przygotowanie:
Przygotować farsz z kaszy gryczanej i grzybów: Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na małym ogniu, nie rumieniąc, przez około 5 minut. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, dodać usmażone grzyby, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki, Parmezan oraz jajko. Farsz wymieszać, doprawić ewentualnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Rozciąć rybie brzuchy, łyżeczką wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać. Na jednym boku zrobić kilka nacięć nożem "na krzyż". Ryby skropić sokiem z połowy cytryny lub limonki, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem (może pozostać trochę nadzienia).

Ryby ułożyć w naczyniu lub naczyniach żaroodpornych ponacinanym bokiem do góry. Ułożyć wiórki z 2 łyżek masła, obok ryby położyć drugą połowę cytryny lub limonki (przekrojoną jeszcze na pół) oraz wcisnąć 2 gałązki natki pietruszki. Do naczynia wlać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, jak ryba się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 20 minut, aż będzie upieczona w środku.

Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi.

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.


Kulebiak

Składniki:
Ciasto:
- ½  kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 dag drożdży
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka i jedno żółtko
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli

Farsz:
- ½  kg kiszonej kapusty
- 1/4 -1/2 kg pieczarek
- 50-100g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz, cukier (do farszu, żeby był bardziej wyraźny)

Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać mleko z drożdżami. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (ja moczyłam je przez całą noc). Na drugi dzień odcisnąć je i drobno pokroić (wody z moczenia nie wylewać). Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna. Umieścić ją w garnku, podlać wodą, w której moczyły się grzyby oraz ew. odrobiną zwykłej przegotowanej wody. Dorzucić pokrojone grzyby. Całość gotować około pół godziny, aż kapusta zmięknie. Jeśli ciągle jest zbyt kwaśna, dodać szczyptę cukru. Miękką kapustę z grzybami odcedzić, dobrze odcisnąć i podsmażyć. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć posiekane cebule i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich cały płyn, dodać do nich kapustę z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Wystudzony farsz drobno posiekać lub zmiksować (można użyć blendera).

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować je gotowym farszem i zwinąć wzdłuż długiego boku jak roladę/makowca. Gotowe kulebiaki umieścić w keksówce lub obok siebie na zwykłej blaszce, posmarować z wierzchu rozbełtanym żółtkiem. Piec około godziny w 150 stopniach. Smacznego :)


Sałatka jarzynowa z rybą i kminkiem

Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
puszka kukurydzy
puszka zielonego groszku
1 cebula
3 średnie ogórki konserwowe
4 jajka
ok. 7 łyżek majonezu
sól
pieprz
1 filet ryby np. mintaj
mąka pszenna
olej
kminek

Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kukurydzę i zielony groszek osączyć z zalewy. Cebule i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Filet z ryby oprószyć solą i pieprzem. Następnie obsypać mąką pszenną i zrumienić na oleju. Ostudzić i pokroić w dużą kostkę.

Do miski przełożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kukurydzę, zielony groszek, cebulę, ogórki konserwowe i jajka. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do czystej miski. Na wierzch sałatki położyć kawałki ryby i posypać kminkiem. Gotową sałatkę włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Smacznego.


Rolmopsy z piklami

SKŁADNIKI:
•    1 opakowanie filetów śledziowych w zalewie z oliwą
•    1 konserwowa papryka
•    6 miniaturowych kolb kukurydzy (z puszki)
•    4 korniszony
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    2 żółtka ugotowane na twardo
•    sól
•    pieprz
•    natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę i korniszony osączyć z zalewy, pokroić w słupki kolby kukurydzy pozostawić w całości lub przekroić na pół. Majonez utrzeć z żółtkami na jednolitą pastę, filety śledziowe przekroić wzdłuż na połówki, posmarować pastą majonezową, na każdym położyć przygotowane pikle, zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczką jeśli potrzeba.


Kotlety rybne

Alternatywa dla smażonego karpia.

SKŁADNIKI:
•    6 średniej wielkości filetów z mintaja
•    4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
•    2 jajka
•    duża garść posiekanego koperku
•    szczypta pieprzu cytrynowego
•    1 płaska łyżeczka przyprawy do ryb
•    szczypta pieprzu ziołowego
•    olej do smażenia
•    ok.1/2 szklanki mąki pszennej
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    bułka tarta do panierowania
 
PRZYGOTOWANIE:
Ryby opłukać i osączyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mintaja usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np. widelcem. Wyrobić masę z ryby, ziemniaków, jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym, ziołowym, przyprawą do ryb i ew. solą, wsypać koperek. Formować małe kotlety, panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Świetnie smakują podane na ryżu z białym sosem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ogórkami curry.


Kompot wigilijny

SKŁADNIKI:
•    200g suszonych śliwek
•    150 g suszonych fig
•    150 g suszonych jabłek
•    150g suszonych gruszek
•    150 g suszonych moreli
•    100g cukru
•    1 mała cytryna
•    5 goździków
•    2 łyżki miodu
 
PRZYGOTOWANIE:
Z cytryny obierz delikatnie żółtą skórkę. Owoce zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Do garnka dodaj cukier, goździki i skórkę z cytryny, uzupełnij wodę do około 3 l i gotuj kompot około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj sok z cytryny, ewentualnie całość dosłódź do smaku i odstaw do wystygnięcia.


Karp w galarecie

SKŁADNIKI:
•    włoszczyzna
•    głowa karpia i kawałki filetów
•    sól, biały pieprz do smaku
•    kilka plastrów żółtego sera
•    natka z pietruszki
•    żelatyna
•    cytryna

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa ścieramy w łezkę. Rybę zalewamy wodą, dodajemy warzywa, solimy i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Wyjmujemy rybę. Wywar przecedzamy , odmierzamy jego ilość i zaprawiamy go żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Doprawiamy go ostatecznie solą i pieprzem - galaretka powinna być pikantna. Z plastrów sera wycinamy gwiazdki. Układamy je na dnie salaterek, układamy listki pietruszki. Obieramy rybę z ości. Układamy ją w salaterkach. Zalewamy salaterki galaretą. Po ostudzeniu wykładamy każdą porcję na talerzyk i podajemy ją z cząstkami cytryny.


Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto
Podobnie jak bez barszczu kolacja wigilijna nie może obyć się bez wigilijnych pierogów.
Sposobów na ciasto na pierogi jest kilka - można mieszać mąkę z wodą lub mlekiem, dodać jajko lub nie dodawać, można dodać trochę tłuszczu lub nie. Można spotkać się też z wersją: kefir zamiast mleka. Dzięki jajku ciasto jest twardsze, dzięki mleku bardziej puszyste itd, itp. Na Wigilię proponuję wersję minimalistyczną, czyli mąka, woda, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko - takie ciasto pierogowe dobrze się klei i nie rozpada.

Ciasto pierogowe
Składniki:
1 kg mąki,
ok. 3 szklanek wody,
1 spora szczypta soli
ewentualnie 1 jajko

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).

Po wyrobieniu i odłożeniu ciasta możemy się zająć wyrobem farszu. Kolejna uwaga: ciasto nie powinno leżeć dłużej niż godzinę bo przysycha, a niektóre farsze wymagają więcej czasu np. kapusta powinna się długo dusić więc lepiej farsz przygotować zanim przystąpimy do zagniatania ciasta.

Jak lepić pierogi?
Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm. Zbyt cienkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

Gotowanie pierogów
Najłatwiejsza chyba czynność: surowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (jeśli są delikatne to wkładajmy je na łyżce aby się nie rozpadły). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2,3 minut, po czy wyjmujemy łyżką durszlakową i układamy w jednej warstwie żeby się nie posklejały.

Farsz
Składniki:
•    50 dkg kapusty kiszonej
•    10-15 dkg grzybów suszonych
•    2 średniej wielkości cebule
•    sól, pieprz
•    olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy (będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie, żeby nam piasek nie zgrzytał w zębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy je przez 10-15 minut, następnie drobno siekamy.
Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na oleju na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy - doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa, możemy dolać trochę wody i dalej dusić.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

SIEMIATYCZE, 01.03

Włosy to skarb, którym możesz się podzielić – akcja „Włosomania” 1 marca w Siemiatyczach

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Wkrótce kolejna edycja ulańskiego turnieju piłki ręcznej

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Ulicami Radzynia przejdzie Marsz Żołnierzy Wyklętych

więcej »

RADZYŃ, 01.03

Namiot Wyklętych w Radzyniu po raz drugi

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Biała Podlaska: miejskie obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Zakochani w muzyce - koncert charytatywny w BCK

więcej »

ŁUKÓW, 01.03

Łukowskie obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

WĘGRÓW, 01.03

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03

Wystawa malarstwa Weroniki Raczyńskiej

więcej »

LUBARTÓW, 01.03

Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

WŁODAWA, 01.03 13:00

Włodawa: Obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.03 17:00

Koncert charytatywny „Zakochani w muzyce”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.03 19:00

Wernisaż wystawy „Świat widziany sercem

więcej »

DROHICZYN, 01.03 20:00

Kabaretowy weekend w Drohiczynie

więcej »
2

MIASTO SIEDLCE, 02.03

Spotkanie duszpasterstwa rodzin w Siedlcach

więcej »

KRAJ, 02.03

Wielki Finał Charytatywnego Turnieju DeckenBau „Dzieci - Dzieciom” razem dla Stasia

więcej »

DROHICZYN, 02.03

Diecezjalny Turniej w Piłkę Siatkową KSM Diecezji Drohiczyńskiej

więcej »

ŁUKÓW, 02.03 11:00

Gmina Trzebieszów: Rajd Pamięci

więcej »

SIEMIATYCZE, 02.03 14:00

Królewski Bal Stulecia w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.03 17:00

Wykład dr Anny Mandreli o rtm. Witoldzie Pileckim

więcej »

DROHICZYN, 02.03 19:00

Kabaretowy weekend w Drohiczynie

więcej »

ŁUKÓW, 02.03 20:00

Łuków: Dyskoteka dla dawnej młodzieży

więcej »
3

MIĘDZYRZEC, 03.03

Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych w Międzyrzecu

więcej »

ŁUKÓW, 03.03

Giełda Kolekcjonerów w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.03

Plastusiowy pamiętnik i plamy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.03 11:00

Spotkanie Grupy Twórczej Fotogram - Z wizytą u krewnych

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.03 11:30

Wodynie: obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 15:00

Róbmy swoje, czyli Wojciech Młynarski znany i mniej znany

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 15:00

Koncert Orkiestry Dętej OSP Sterdyń

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.03 17:00

Trzy kategorie i trzy soprany

więcej »

SOKOŁÓW, 03.03 17:00

Agnieszka Sitek i Tomasz Mędrzak: „Najlepsze dopiero będzie. Historia humoru w pigułce”

więcej »
4

ŁUKÓW, 04.03

Łuków: sesja Rady Miasta

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.03 12:00

Diecezja siedlecka: Imieniny Bpa Kazimierza Gurdy

więcej »
5

LUBARTÓW, 05.03

XX Ostatkowe Spotkania Zespołów Ludowych „KUSAKI 2019

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 05.03 17:00

„Muzyczne ostatki przy organach Formentelliego”

więcej »
6

KRAJ, 06.03 10:30

„Potrzeba nowego ustawodawstwa w kontekście polityki wychowania w trzeźwości” - konferencja w Sejmie

więcej »

KRAJ, 06.03 10:30

„Potrzeba nowego ustawodawstwa w kontekście polityki wychowania w trzeźwości” - konferencja w Sejmie

więcej »

GARWOLIN, 06.03 11:00

Zamek w Żelechowie - prezentacja wyników badań archeologicznych

więcej »
7

GARWOLIN, 07.03

Garwolin: koncert z okazji Dnia Kobiet

więcej »

LUBARTÓW, 07.03

75 rocznica pacyfikacji wsi Jamy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.03 18:00

Otwarcie wystawy malarstwa Piotra Gajewskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 07.03 18:00

„Puszcza Białowieska. POŁĄCZENIE” - wystawa malarstwa Barbary Bańki

więcej »
8

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.03

Wernisaż Marceliny Żurek

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 08.03

Rekolekcje wielkopostne harcerzy

więcej »

SIEMIATYCZE, 08.03

Miedzy nami kobietami – Dzień Kobiet w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 08.03

Biała Podlaska: Wystawa fotografii Elżbiety Pyrki

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.03

Filmowy Dzień Kobiet w NoveKino Siedlce

więcej »

ŁUKÓW, 08.03 14:00

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

ŁUKÓW, 08.03 16:00

Łukowski Ośrodek Kultury zaprasza na Dzień Kobiet

więcej »

LUBARTÓW, 08.03 18:00

Gdzie ci mężczyźni...

więcej »

POWIAT BIALSKI, 08.03 19:00

Spektakl „Jej wysokość Jadzia”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.03 19:00

Gala operetkowo - musicalowa z okazji Dnia Kobiet już 8 marca na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce!

więcej »
9

ŁUKÓW, 09.03

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.03

Terespol: Dzień Kobiet na sportowo i kulturalnie

więcej »

LUBARTÓW, 09.03

Gminny Dzień Kobiet w Ostrowie Lubelskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 09.03

Wieczernik w Ostrożańskim Sanktuarium Maryjnym

więcej »

SIEMIATYCZE, 09.03

Dobry wieczór z Pakosińską

więcej »

POWIAT BIALSKI, 09.03 16:00

Dzień Kobiet z Tomaszem Stockingerem

więcej »
10

WĘGRÓW, 10.03

Turniej Strażaków OSP Powiatu Węgrowskiego w Halową Piłkę Nożną

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.03

Dzień Kobiet w Gminie Siedlce

więcej »

ŁUKÓW, 10.03

Międzynarodowy turniej w Łukowie

więcej »

ŁOSICE, 10.03

Święto kobiet w Łosickim Domu Kultury

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03

Marsz dla Niezłomnych

więcej »

ŁUKÓW, 10.03

Niedziela z teatrem - teatr Bajlandia w ŁOK

więcej »

MIĘDZYRZEC, 10.03

Dla Ciebie Kobieto, czyli VI Forum Kobiet w Krzewicy

więcej »

POWIAT BIALSKI, 10.03 12:00

Rozpoczyna się IX Szachowe Grand Prix Terespola

więcej »

ŁOSICE, 10.03 14:00

Lipno: O sytuacji na rynku owoców

więcej »

ŁUKÓW, 10.03 15:00

Gmina Stanin: Gminny Dzień Kobiet

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03 15:30

Koncert „Damą być – wszystko o kobietach” w wykonaniu Zespołu Artystycznego „Seniorynki”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.03 17:00

Niedzielny Salon Muzyczny - koncert „Moniuszko”

więcej »

ŁUKÓW, 10.03 17:30

„Bajadera” w Kinie Łuków

więcej »
11

SOKOŁÓW, 11.03 18:00

Wystawa Antoniego Wróblewskiego w Galerii DOM

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.03

Akcja krwiodawstwa w Radoryżu Smolanym

więcej »
13

ŁUKÓW, 13.03

Koncert piosenek Edith Piaf „Wieczór w Paryżu

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.03

Dzień Otwarty w siedleckiej samochodówce

więcej »

RADZYŃ, 14.03 15:30

Radzyń: Spotkanie autorskie z Renatą Kosin

więcej »

ŁUKÓW, 14.03 18:00

Łuków: Wielkopostne Spotkanie w kościele Świętego Brata Alberta

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 14.03 18:00

Wieczór poezji o mężczyznach i... dla mężczyzn

więcej »
15

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 15.03

Zmiana terminu Finału miasta Biała Podlaska w koszykówce dziewcząt

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.03

Dzień otwarty siedleckiej humanistyki

więcej »

ŁUKÓW, 15.03 17:00

Łuków: „100 lat Trójki”

więcej »
16

MIĘDZYRZEC, 16.03

Chorały dla Templariuszy

więcej »

ŁUKÓW, 16.03

Nocny maraton pływania w Łukowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 16.03

V Memoriał Kazimierza Rybaka

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.03

Mielnik: Wystawa fotograficzna Krzysztofa Dzierzkowskiego

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 10:00

Akcja poboru krwi przy parafii w Hucie Dąbrowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.03 12:00

Smykofonia na Mazowszu - koncert „W chińskim ogrodzie”

więcej »

SOKOŁÓW, 17.03 15:00

SMYKOFONIA w SOK

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 17:00

Msza w intencji rodziców w łukowskiej Kolegiacie

więcej »

ŁUKÓW, 17.03 17:00

Wiosenny Koncert Łukowskiej Orkiestry Dętej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.03 18:00

Swing Club na Mazowszu - koncert Warszawskiej Orkiestry Sentymentalnej

więcej »
18

WŁODAWA, 18.03 10:00

Wernisaż prac Poli Łubkowskiej

więcej »
19

ŁUKÓW, 19.03 10:30

Urodziny łukowskiej „Trójki”

więcej »

MIĘDZYRZEC, 19.03 17:30

Siła mężczyzny, czy kryzys faceta?

więcej »
20

POWIAT BIALSKI, 20.03

Monografia Gminy Łomazy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.03

Dzień Poezji w bibliotece

więcej »

ŁOSICE, 20.03 10:00

Łosice: XVIII Regionalny Przegląd Piosenki Dzieci i Młodzieży

więcej »

SOKOŁÓW, 20.03 17:00

Sokołów Podlaski: Biblioteka zaprasza na spotkanie przy kawie

więcej »

ŁUKÓW, 20.03 18:00

Łuków: wielkopostne spotkanie z księdzem Rafałem Jarosiewiczem

więcej »

SOKOŁÓW, 20.03 19:00

Jan Jakub Kolski w sokołowskim DKFie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 20.03 19:00

Niekompletni na nowo

więcej »
21

SOKOŁÓW, 21.03

Spotkanie balladowe z Lechem Zakrzewskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.03

Wydział Nauk Ścisłych UPH czeka na wagarowiczów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.03

Debata o siedleckim sporcie na antenie KRP

więcej »

RADZYŃ, 21.03 11:00

Ptaki Ziemi Radzyńskiej w „Galerii na Płocie”

więcej »
22

MIASTO SIEDLCE, 22.03

Wernisaż wystawy Krzysztofa Rukasza

więcej »

WĘGRÓW, 22.03 16:00

Mistrzostwa Polski w Kick-Boxingu w Węgrowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 22.03 18:00

Msza św. z modlitwą o uzdrowienie

więcej »
23

POWIAT BIALSKI, 23.03

Zalesie: XI Międzynarodowe Zawody w Wyciskaniu Sztangi Leżąc

więcej »

ŁUKÓW, 23.03

Gmina Łuków: szachowy turniej w Krynce

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.03

Wieczór z poezją przy parafii Św. Józefa

więcej »

RADZYŃ, 23.03 10:00

Turniej karate w Kąkolewnicy

więcej »

RADZYŃ, 23.03 10:00

Turniej karate w Kąkolewnicy

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.03 11:00

Siedlce: Błogosławieństwo lektorów

więcej »

MIŃSK MAZ., 23.03 16:00

Warsztaty wiosennych dekoracji w Mrozach

więcej »

ŁOSICE, 23.03 20:00

Nocny SuperSam w Łosicach

więcej »
24

POWIAT BIALSKI, 24.03

VI Turniej Halowej Piłki Nożnej o Puchar Wójta Gminy Tuczna

więcej »

WĘGRÓW, 24.03 11:00

Odsłonięcie tablic upamiętniających Mieszkańców Gminy Sadowne oraz Rodzinę Lubkiewiczów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.03 19:00

Happysad zagra w Siedlcach

więcej »
25 26

MIASTO SIEDLCE, 26.03

Dlaczego może nas zainteresować El Greco?

więcej »
27

MIASTO SIEDLCE, 27.03 11:00

Wykład Małgorzaty Szumskiej dla słuchaczy SUTW

więcej »
28 29

MIASTO SIEDLCE, 29.03 18:00

Harcerski koncert w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 29.03 18:00

Dekanalne Spotkanie Młodzieży

więcej »
30

RADZYŃ, 30.03

Róże Europy wystąpią na radzyńskim RO(C)KOWISKU 2019

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.03

Dzień Skupienia w Sanktuarium Św. Józefa

więcej »
31

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 31.03

Otwarcie wystawy - Skarby nieznane. Niezwykły świat ikon Muzeum Południowego Podlasia

więcej »

SIEMIATYCZE, 31.03

13. Otwarty Turniej im. Czesława Burdziuka

więcej »
foto

Praca w podlaskim - czy trudno zdobyć zatrudnienie?
2019-03-21 14:22:40 Kategoria:

Mieszkasz w województwie podlaskim? Z pewnością doceniasz więc bogactwo roślinności, fakt, że miasta tego regionu są spokojne i zadbane a samo województwo dynamicznie...

więcej »
foto

Bądź otwarty na pomoc!
2019-03-21 10:59:27 Kategoria:

W dzisiejszym świecie pogoni za szczęściem, pieniędzmi i chęcią posiadania dóbr materialnych coraz częściej jako społeczeństwo doświadczamy zaburzeń psychicznych....

więcej »
foto

Dokąd na wakacje? 5 najpopularniejszych kierunków...
2019-03-20 11:55:21 Kategoria:

Letnie urlopy i wakacyjne wyjazdy zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czy masz już plany na ten czas? Jeżeli nie, to koniecznie poznaj nasze podpowiedzi. I po prostu się...

więcej »
foto

Mezze – znacznie więcej niż przystawki...
2019-03-20 11:43:06 Kategoria:

Słowo „mezze” (także „meze” lub „maze”, a w liczbie mnogiej: „mezedes”) pochodzi z języka perskiego i dosłownie oznacza „smak” albo „przekąskę”....

więcej »
foto

Siedlce: Żłobek JAŚ I MAŁGOSIA zaprasza na Dzień...
2019-03-18 12:16:01 Kategoria:

Już w najbliższą sobotę, 23 marca rodzice maluchów będą mogli zobaczyć jak działa żłobek "Jaś i Małgosia" w Siedlcach. To doskonała okazja, aby zapoznać się z...

więcej »

Najnowsze Informacje