R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy idealne na Wielkanoc
2017-04-05 14:27:03 Artykuł czytany 2673 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”


Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.

Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!

Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!


Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.
Smacznego!


Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!



Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W tym czasie, gdy kurczak się gotuje gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po półtora łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko tez można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:


5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.



MSz

wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Zgodnie z orzeczeniem NSA, redakcja portalu podlasie24.pl, zastrzega sobie prawo udostępnienia IP użytkownika sieci, na żądanie osoby pokrzywdzonej.

Co, gdzie, kiedy

w lewoCzerwiec 2017w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 01.06 - 04.06

Dni Białej Podlaskiej 2017. Wystąpią Skaldowie, Varius Manx i Agnieszka Chylińska

więcej »

ŁUKÓW, 01.06 10:00

Bicie rekordu w łukowskiej „Dwójce”

więcej »

SIEMIATYCZE, 01.06 16:00

Mistrzostwa Siemiatycz w jeździe na rowerze 2017

więcej »

ŁUKÓW, 01.06 17:00

Koncert Orkiestry Kameralnej w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.06 18:00

Wernisaż wystawy „Portret Miasta. Fotografie archiwalne z albumów siedlczan”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 01.06 19:00

Koncert jazzowo-poetycki Dariusza Krzęcio

więcej »
2

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.06

Honorat Koźmiński i superbohaterowie podczas Nocy Bibliotek 2017

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.06

Taneczne prezentacje przedszkolaków

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.06

Dzień Dziecka z książką

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.06

Otwarte koszary i lotnisko

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.06

Taneczny maraton w Białej Podlaskiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 02.06

Krąg Życia - niezwykły spektakl podczas Dni Białej Podlaskiej

więcej »

RADZYŃ, 02.06 18:00

Noc Bibliotek w Radzyniu Podlaskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 02.06 19:00

Siedlce: Wieczór Uwielbienia w parafii sw. Teresy

więcej »
3

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.06

NIGHTSKATING - nocny przejazd rolkarzy w Białej Podlaskiej

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.06

Sport - Pozytywna Energia

więcej »

ŁUKÓW, 03.06 - 04.06

Ruszają zapisy na II Pieszy Rajd Śladami Kapitana „Ostoi”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.06

Noc Bibliotek z Agnieszką Osiecką

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.06 09:00

Podlasko – Kozieradzkie Bractwo Kurkowe zaprasza na zawody w strzelaniu o tytuł Króla Okręgu Centralnego

więcej »

MIŃSK MAZ., 03.06 10:00

Przed pokazami głośno na niebie. 3 czerwca Piknik Lotniczy w Janowie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 03.06 10:30

Królewskie Wiwaty w Międzyrzecu

więcej »

SOKOŁÓW, 03.06 16:30 - 03.06 18:30

Prof. Krystyna Pawłowicz spotka się z wyborcami w Sokołowie Podlaskim i Kosowie Lackim

więcej »
4

POWIAT SIEDLECKI, 04.06

Festyn w Niwiskach

więcej »

GARWOLIN, 04.06

Magnetyzm serc w miętnieńskim dworku

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 04.06

Polska w kwiatach w Białej Podlaskiej

więcej »

ŁOSICE, 04.06

Katolickie Radio Podlasie na żywo z parafii Górki /zapowiedź/

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.06

Finał kampanii „Kilometry Dobra 2017”

więcej »

KRAJ, 04.06

4 czerwca – X Święto Dziękczynienia

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.06 07:30

Piknik Wędkarski z okazji Dnia Dziecka nad siedleckim zalewem

więcej »

WĘGRÓW, 04.06 08:00 - 04.06 18:00

Polpharma zaprasza na bezpłatne badania w Węgrowie

więcej »

ŁUKÓW, 04.06 10:00

Zawody strażaków ochotników w Krzywdzie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 04.06 10:30

Królewskie Wiwaty w Międzyrzecu

więcej »

ŁOSICE, 04.06 11:00

500 lat kościoła w Górkach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.06 11:30

Marsz dla Życia i Rodziny w Siedlcach /zapowiedź/

więcej »

RADZYŃ, 04.06 12:00

Dzień Rodziny w Kąkolewnicy

więcej »

MIĘDZYRZEC, 04.06 13:00

Powiatowe Święto Ludowe w Drelowie

więcej »

MIŃSK MAZ., 04.06 13:30

Bezpłatne seanse filmowe w Klubie CSŻW Mińsku Mazowieckim

więcej »

MIĘDZYRZEC, 04.06 15:00

Międzyrzecka Talentiada

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 04.06 15:00

Piknik Rodzinny w Pruszynie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 04.06 16:00

Rosyjskie dzieci Siedlcom

więcej »

SOKOŁÓW, 04.06 18:00

Galowy Wieczór Baletowy w Sokołowie Podlaskim

więcej »
5

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 05.06

Rodzinna Olimpiada Przedszkolaka w Białej Podlaskiej

więcej »
6

ŁUKÓW, 06.06

Łuków: zaproszenie na przedstawienie

więcej »

KRAJ, 06.06

Zapowiedź Zebrania Plenarnego KEP w Zakopanem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.06

6 czerwca zawyją syreny

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 06.06 18:00

„Chcemy być sobą” - koncert Zespołu Wokalnego Sweet Angels

więcej »

ŁUKÓW, 06.06 19:00

Instalacja relikwii w kaplicy łukowskiego szpitala

więcej »
7

KRAJ, 07.06

Zapowiedź Zebrania Plenarnego KEP w Zakopanem

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 07.06 12:00

Dzień otwarty w ośrodku dla cudzoziemców w Białej Podlaskiej

więcej »

ŁUKÓW, 07.06 14:30

Łuków: 50-lecie Przedszkola Miejskiego nr 2

więcej »

RADZYŃ, 07.06 17:00

Makrofotografia: warsztaty w Radzyniu

więcej »
8

REGION, 08.06

VII KONGRES PROMOCJI MAZOWSZA

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.06

VITOexTrEAM: Tym razem Ameryka Łacińska

więcej »

SOKOŁÓW, 08.06 17:00

Zakończenie roku akademickiego w SUTW

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.06

VITOexTrEAM: Tym razem Ameryka Łacińska

więcej »

ŁUKÓW, 09.06

Dzień Rodziny w Zespole Placówek w Łukowie

więcej »

RADZYŃ, 09.06 18:00

Wieczór Teatralny w radzyńskim ROK-u

więcej »
10

DROHICZYN, 10.06

Dzień Podlasia na antenie Katolickiego Radia Podlasie

więcej »

DROHICZYN, 10.06

Zacumuj w Młodzieżowym Porcie nad Bugiem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.06

Motocykliści śladami Jana Pawła II

więcej »

SOKOŁÓW, 10.06

II Podlaski Motocyklowy Rajd Papieski

więcej »

MIŃSK MAZ., 10.06 10:00

Cegłów: IV Mistrzostwa Polski w Obliczeniach na Sorobanie 2017

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.06 10:00

XIV Siedleckie Targi Pracy

więcej »

POWIAT BIALSKI, 10.06 11:00

XII Międzynarodowy Bieg Przyjaźni Terespol-Brześć

więcej »

GARWOLIN, 10.06 11:00

„Powiślaki” po raz 24.

więcej »

RADZYŃ, 10.06 11:00

Promocja czytelnictwa w Radzyniu Podlaskim

więcej »

MIĘDZYRZEC, 10.06 11:15

Maratony Kresowe w Międzyrzecu

więcej »

DROHICZYN, 10.06 12:00

Przyłącz się do II Podlaskiego Motocyklowego Rajdu Papieskiego

więcej »

MIĘDZYRZEC, 10.06 15:00

Dni Międzyrzeca z Lady Pank

więcej »

SOKOŁÓW, 10.06 16:00

Varius Manx i Kasia Stankiewicz w Sokołowie Podlaskim

więcej »

RADZYŃ, 10.06 16:45

Orkiestry dęte zagrają w Czemiernikach

więcej »

RADZYŃ, 10.06 19:00

Taneczna podróż w czasie. Potańcówka w Branicy Radzyńskiej

więcej »
11

SIEMIATYCZE, 11.06

Już w niedzielę „Marsz dla Życia i Rodziny” w Siemiatyczach

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 11.06

Biała Biega już w niedzielę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 11.06

Mrowisko czyli zabytkowe pojazdy w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 11.06 11:00

Kreator Smaków w Łukowie

więcej »

RADZYŃ, 11.06 11:30

Uroczystości religijno-patriotyczne w lesie Baran

więcej »

GARWOLIN, 11.06 13:45

Gminny Dzień Dziecka w Żelechowie

więcej »

SOKOŁÓW, 11.06 15:00

Smykofonia w Sokołowie Podlaskim

więcej »

MIŃSK MAZ., 11.06 15:00

Festiwal Nauki i Kultury w Cegłowie /VIDEO - ZAPROSZENIE/

więcej »
12

MIŃSK MAZ., 12.06 19:00

Krótka płyta o Okudżawie w Mińsku Mazowieckim

więcej »
13

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 13.06 - 15.06

Bialskie parafie na drodze peregrynacji relikwii bł. Honorata Koźmińskiego

więcej »

POWIAT BIALSKI, 13.06

„Żyć godnie i Zwyciężać”

więcej »

KRAJ, 13.06 10:00

Podlaska Konferencja Równać Szanse

więcej »

SOKOŁÓW, 13.06 18:00

Koncert Leliwa Jazz Band w Sokołowskim Ośrodku Kultury

więcej »
14

RADZYŃ, 14.06 10:00

X Wojewódzki Turniej Zespołów Tanecznych w Ulanie-Majoracie

więcej »
15

MIASTO SIEDLCE, 15.06

Siedlce dla Jezusa

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 15.06 19:00

Zespół DEUS MEUS poprowadzi koncert uwielbienia w Białej Podlaskiej

więcej »
16

POWIAT BIALSKI, 16.06 - 18.06

Jubileusz parafii w Kostomłotach /ZAPOWIEDŹ/

więcej »

POWIAT BIALSKI, 16.06 15:00

JERYCHO MŁODYCH w nowej odsłonie /ZAPOWIEDŹ/

więcej »
17

KRAJ, 17.06

NARODOWY KONGRES TRZEŹWOŚCI

więcej »

POWIAT BIALSKI, 17.06

VI Pielgrzymka Leśników i Myśliwych Podlasia do Sanktuarium Maryjnego w Kodniu

więcej »

WĘGRÓW, 17.06

Dni Kultury Chrześcijańskiej w kościołach fundacji Krasińskich na Mazowszu i na Podlasiu

więcej »

GARWOLIN, 17.06

Dni Garwolina i Powiatu Garwolińskiego 2017

więcej »

RADZYŃ, 17.06 11:00

Mistrzostwa Radzynia w Pływaniu

więcej »

ŁUKÓW, 17.06 18:00

Obchody 25-lecia parafii Świętego Brata Alberta w Łukowie

więcej »
18

GARWOLIN, 18.06

Dni Garwolina i Powiatu Garwolińskiego 2017

więcej »

KRAJ, 18.06

NARODOWY KONGRES TRZEŹWOŚCI

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.06

Centralne uroczystości jubileuszowe parafii w Kostomłotach

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.06

Terespol: Ruszyły zgłoszenia do XIII Przeglądu Zespołów Tanecznych

więcej »

ŁUKÓW, 18.06

Łuków: świat w obłokach i „Łukowskie Amonity”

więcej »

PARCZEW, 18.06

Biała Niedziela w Jabłoniu

więcej »

MIĘDZYRZEC, 18.06 10:30

Otwarty Turniej Piłki Nożnej w Rzeczycy

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.06 10:30

Odjazdowy bibliotekarz

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.06 11:00

Odpust w Skansenie

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 18.06 13:00

„Sobótkowe Spotkania” w Kukawkach

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.06 14:00

VIII Nadbużańskie Ziołowe Spotkania

więcej »

ŁUKÓW, 18.06 15:00

Łuków: 25-lecie parafii Świętego Brata Alberta

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.06 15:00

XIII Otwarty Przegląd Zespołów Tanecznych Love to Dance

więcej »

ŁUKÓW, 18.06 17:00

Muzyczne popołudnie w łukowskim parku

więcej »
19

SIEMIATYCZE, 19.06 09:00

Taneczne podsumowanie roku pracy

więcej »

MIĘDZYRZEC, 19.06 16:00

Międzyrzec Podlaski: Dziś uroczystości pogrzebowe ś. p. Mieczysława Kalenika

więcej »

ŁUKÓW, 19.06 18:00

Łuków: wystawa biżuterii słuchaczek UTW

więcej »
20

MIASTO SIEDLCE, 20.06 18:00

Letnie wirowanie - Koncert ZPiT ZS Chodowiacy

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 20.06 19:00

Koncert Haliny Kunickiej w Chodowie

więcej »
21

ŁUKÓW, 21.06 13:30

Sesja Rady Powiatu Łukowskiego

więcej »
22

MIŃSK MAZ., 22.06 - 25.06

Festiwal 4M w Mińsku Mazowieckim

więcej »

SOKOŁÓW, 22.06 17:00

Wystawa uczniów Pracowni Plastycznej SOK

więcej »

ŁUKÓW, 22.06 18:00

Łuków: finałowy koncert Fabryki Piosenki

więcej »
23

ŁUKÓW, 23.06 - 25.06

Ślizgawka wodna na Summer On w Białej Podlaskiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.06

Mój Tata - mój bohater - koncert uwielbienia w Siedlcach

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 23.06 - 25.06

Ślizgawka wodna na Summer On w Białej Podlaskiej

więcej »
24

PARCZEW, 24.06 - 25.06

Obchody jubileuszu 600 - lecia Siemienia w powiecie parczewskim

więcej »

LUBARTÓW, 24.06 - 25.06

Zespół LOMBARD oraz Don Vasyl wystąpią na Dniach Kocka

więcej »

ŁUKÓW, 24.06

Jubileuszowy turniej im. Antoniego Trybonia

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 24.06

X Koczowisko Ministrantów

więcej »

DROHICZYN, 24.06

W Dolinie Góry zamkowej – Maraton Kresowy w Drohiczynie

więcej »

SIEMIATYCZE, 24.06 - 25.06

XVII Promocyjny Spływ Kajakowy rzeką Bug

więcej »

ŁUKÓW, 24.06 10:00

Otwarcie letniej pływalni w Łukowie

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 24.06 10:00

X Diecezjalne Koczowisko Ministranckie

więcej »

ŁOSICE, 24.06 10:00

Obchody rocznicy Bitwy pod Jeziorami

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.06 10:00

Zakończenie roku akademickiego w siedleckim Uniwersytecie Dziecięcym

więcej »

POWIAT BIALSKI, 24.06 10:30

Kodeń: Spotkanie modlitewne osób urodzonych w 1962 i 1963 roku

więcej »

POWIAT BIALSKI, 24.06 14:00

Terespol: Mecz rugby Unia Brześć - Białystok

więcej »

SOKOŁÓW, 24.06 17:00

Sokołowski Festiwal Filmowy

więcej »

ŁUKÓW, 24.06 18:00

I Sobótka Świętojańska w gminie Łuków

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.06 21:00

Nocna piesza pielgrzymka do Mokobód

więcej »
25

ŁOSICE, 25.06

„8 Krynica Vitamin Biegiem przez Platerów” coraz bliżej

więcej »

ŁUKÓW, 25.06

Łuków: zawody wędkarskie dla najmłodszych

więcej »

ŁOSICE, 25.06 10:45

Obchody rocznicy Bitwy pod Jeziorami

więcej »

WĘGRÓW, 25.06 12:00

IV Międzynarodowy Turniej Smaków na Zamku w Liwie /ZAPROSZENIE/

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 25.06 12:00 - 25.06 22:00

Obchody jubileuszu 570-lecia Igań k. Siedlec

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.06 13:00

Pokutny Marsz Różańcowy za Ojczyznę

więcej »

MIĘDZYRZEC, 25.06 14:00

Międzyrzec Podlaski: festyn z okazji powitania wakacji

więcej »

ŁUKÓW, 25.06 14:00

Na ludowo w Staninie

więcej »

GARWOLIN, 25.06 15:00

Nie pozwólmy przestać bić temu małemu sercu. Święto Gminy Wilga charytatywnie

więcej »

GARWOLIN, 25.06 15:00

Dzień Górzna pełen atrakcji

więcej »

SIEMIATYCZE, 25.06 19:00

Cztery Pory Muzyki – Lato

więcej »

ŁOSICE, 25.06 20:30

Szanty i kino plenerowe nad zalewem łosickim

więcej »
26

MIASTO SIEDLCE, 26.06

Szare Anioły - pokaz filmu w Siedlcach

więcej »
27 28 29

MIASTO SIEDLCE, 29.06 12:00

Imieniny bpa Piotra Sawczuka

więcej »
30
foto

POSZUKUJĄ PODWYKONAWCÓW!
2017-06-21 13:13:02 Kategoria:

Zakład Elektrotechniczny ZELTECH w Siedlcach zleci:

więcej »
foto

UWAGA! PRACA W SIEDLCACH
2017-06-21 11:33:41 Kategoria:

Firma ZELTECH poszukuje pracowników na stanowisko pomocnika elektromontera i pomocnika budowlanego.

więcej »

Najnowsze Informacje