R E K L A M A



Kulinaria

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Potrawy na Wielkanoc: mięsa i sałatki
2019-04-18 12:01:49 Artykuł czytany 1695 razy


Tym razem przygotowaliśmy przepisy na świąteczne mięsa i sałatki, duża część spośród nich została nadesłana przez czytelników portalu podlasie24.pl i słuchaczy Radia Podlasie. Mamy nadzieję, że skorzystają Państwo z naszych kulinarnych propozycji i przynajmniej niektóre potrawy znajdą się na państwa świątecznych stołach. Znajdą tu Państwo tradycyjne potrawy, jest również kilka „nowinek”.


Odświętny pasztet

Pasztet idealny na Wielkanoc.

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
1/2 kg wątróbek drobiowych
2 spore marchewki
2 mniejsze pietruszki
10 dag grzybów suszonych (moczymy je w wodzie około 1 godzinę)
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
mielony imbir, mielona gałka muszkatołowa – zamiennie można użyć przyprawę curry
20 dag pistacji w łupinkach
3 średnie cebule
200 ml oleju
100 ml śmietany
4 jajka
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Udka z kurczaka i indyka, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyszczamy, warzywa skrobiemy, myjemy i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, większą szczyptą soli i szczyptą pieprzu gotujemy na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawiamy całość do ostygnięcia. Pistacje wyjmujemy z łupinek i pozbawiamy skórki – następnie chwilę gotujemy, aby zmiękły.

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W dalszej kolejności szklimy ją na oleju, po czym dodajemy oczyszczone i wypłukane wątróbki drobiowe. Smażymy razem kilka minut.

Ostudzone udka obieramy z kości i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, oraz przesmażoną wątróbką z cebulą. Do masy wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, podgotowane i drobno posiekane pistacje i przyprawy według uznania: imbir, gałkę , sól i pieprz.

Całość mieszamy (najlepiej ręką), sprawdzamy smak i konsystencję (w razie potrzeby dodajemy troszkę wywaru mięsnego gdy masa jest za gęsta, a namoczoną w wodzie czerstwą bułkę, gdy za rzadka). Wyrobioną masę przekładamy do natłuszczonej formy, lub kilku mniejszych foremek. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 45-65 minut najlepiej w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzamy, wyjmujemy z formy lub z foremek.

Wielkanocny żurek

Przygotowanie tej świątecznej zupy najlepiej rozpocząć tydzień przed Wielkanocą. Dlaczego? Szczegóły w przepisie :)

Składniki:
Na zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej,
3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca

Na zupę:
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
20 dag chudego wędzonego boczku,
1 cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna czarnego pieprzu,
1 mały listek laurowy,
6 szklanek wody,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki

Przygotowanie:
Zakwas (żur): Mąkę dokładnie zalewamy w słoju wodą, dodajemy czosnek, na wierzchu kładziemy kromkę razowca. Obwiązujemy słój czystym płótnem i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu.

Po upływie tego czasu gotujemy wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami.
Wyjęty z wywaru boczek studzimy. Wywar łączymy z przecedzonym przez durszlak żurem (zakwasem), zagotowujemy, dodajemy śmietanę - jeśli trzeba dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucamy do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco białej lub zwykłej kiełbasy albo pieczonych mięs. Można też podawać z ziemniakami i koperkiem lub po prostu bez żadnych dodatków.
Smacznego!


Jajka w wytrawnej galarecie

Święta bez jajek? Wykluczone! W przepisie poniżej proponujemy je w nieco innej odsłonie.

Składniki:


8 jaj
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru z warzyw
3 łyżki sosu sojowego (ciemny lub jasny)
3 łyżki octu winnego
25 dag pomidorów koktajlowych
½  torebki żelatyny
3 łyżki ziół: koperek, natka pietruszki, zioła prowansalskie, lub inne według uznania
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Żelatynę dokładnie mieszamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatynę łączymy z winem, bulionem, sosem sojowym i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Galaretę rozprowadzamy na grubość 1 cm na dnie formy keksowej. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy stężeje układamy pośrodku jajka, a po bokach połowę pomidorków. Do pozostałej części płynnej galarety dodajemy zioła i połową zalewamy jaja i pomidory koktajlowe. Wstawiamy do lodówki. Kiedy kolejna warstwa zastygnie, rozkładamy na niej pozostałe pomidorki i zalewamy pozostałą galaretką. Jeszcze raz wstawiamy do lodówki by całość stężała. Przed podaniem naszą potrawę można skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jajka w mundurkach po grecku

Kolejna wariacja kulinarna na temat jajek – tym razem jajka faszerowane – warto wypróbować!

Składniki:
10 jajek
2 filety śledziowe
8 zielonych oliwek faszerowanych papryką
1 żółtko
2 ząbki czosnku
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy (ostrym nożem) w skorupkach na pół, wyjmujemy ostrożnie białka i żółtka nie uszkadzając skorupek. Siekamy dokładnie nasze ugotowane jajka z filetami śledziowymi i oliwkami. Dodajemy do masy surowe żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz. Napełniamy skorupki, posypujemy tartą bułką, smażymy farszem do dołu na rozgrzanym ogniu aż farsz się zarumieni.
Smacznego!

Świąteczna sałatka

Siekanie warzyw na sałatkę odpręża :)

Składniki:
1 kg pieczarek,
2 torebki ryżu,
4 ogórki konserwowe,
fasolka czerwona w puszce,
kukurydza w puszce,
6 jajek,
słoiczek papryki konserwowej,
35 dag twardego, żółtego sera,
½  pora,
szczypiorek,
sos majonezowo-śmietanowy: majonez, śmietana, musztarda (w proporcjach: 2/3 śmietany, 1/3 majonezu + 1 łyżeczka musztardy)
pieprz,
sól

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy około 5 minut, a następnie odcedzamy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem majonezowo-śmietanowym i dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Sałatka postna

Ziemniaczana sałatka z filetami śledziowymi – wyśmienity duet :)

Składniki:
6 dużych ziemniaków
5 średnich ogórków kiszonych
2 filety śledziowe
1 duża cebula
majonez
śmietana
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie moczymy w wodzie.
Ostygnięte i obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Ogórki i cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i kroimy w paski lub w średnią kostkę.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę oraz przyprawy. Delikatnie mieszamy.
Smacznego!


Pasztet w cieście

Danie wykwintne i nieco pracochłonne, ale przecież Wielkanoc jest tylko raz w roku :)

Składniki:
Na ciasto:
½  kg mąki,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka soli

Na nadzienie:
750 g wędzonego schabu bez kości,
150 g słoniny lub tłustego boczku,
40 g margaryny,
300 g brokułów (dzielimy na „różyczki” i lekko podgotowujemy),
40 g mąki,
125 ml kwaśnej śmietany,
starta gałka muszkatołowa,
2 jaja

Na galaretę:
6 płatków białej żelatyny,
125 ml wywaru z kości,
125 ml białego wina,
odrobina cukru

Przygotowanie:
Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy, dodając 10 łyżek wody, robimy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie schab kroimy w paski, dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, również wstawiamy do lodówki.

Słoninę umieszczamy w zamrażarce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy, jeden kawałek odkładamy na pokrywę. Pozostałe ciasto wałkujemy tak długo, aż wystarczy na przykrycie spodu i boków formy skrzynkowej (specjalna głębsza forma z pokrywką) i będą nieco nad nią wystawać. Formę skrzynkową opłukujemy zimną wodą, następnie wyklejamy ciastem. Dobrze dociskamy we wszystkich rogach i wokół dolnego brzegu. Słoninę wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki (zamrożoną łatwiej pokroić nożem elektrycznym lub maszynką do krojenia chleba). Wykładamy nimi boki formy.
Następnie rozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zalewamy ją śmietaną i 125 ml wody - dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową, zagęszczamy żółtkiem. Przygotowany jasny sos mieszamy ze zmielonym mięsem.

Z białek ubijamy sztywną pianę, mieszamy z mięsem. 1/3 porcji mięsa wykładamy do formy. W środku, na całej długości układamy podgotowane „różyczki” brokułowe, przykrywamy resztą mięsnej masy. Pasztet obkładamy plasterkami słoniny. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta na środku zostawiając mały otwór - przez który po upieczeniu wlejemy galaretę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wstawiamy na spód piekarnika, pieczemy około 35 minut.

Następnie temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Pasztet pozostawiamy w formie do następnego dnia. Po upływie tego czasu wyjmujemy.

Żelatynę moczymy 10 minut w zimnej wodzie. Podgrzewamy wywar z kości, żelatynę wyjmujemy z wody, lekko odciskamy, rozpuszczamy w zdjętym z kuchenki rozgrzanym wywarze, nieustannie mieszając. Następnie dolewamy wino, solimy i doprawiamy odrobiną cukru. Galaretę nieco ostudzamy, następnie wlewamy przez otwór z ciasta w pokrywie pasztetu. Pasztet owijamy folią i wstawiamy na dwa dni do lodówki.
Smacznego!

Kiełbasa w pomidorowym sosie

Biała kiełbasa to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole.

Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule
8 kiszonych ogórków
1 słoik przecieru pomidorowego (może być własnej roboty, lub ze sklepu)
liście laurowe
pieprz, majeranek, bazylia,
olej, lub oliwa

Przygotowanie:
Kiełbasę gotujemy około 25 minut. Cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie. Ugotowaną kiełbasę układamy na cebuli. Ogórki kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy. Dodajemy do smaku majeranek, liście laurowe, pieprz i bazylię. Po kwadransie gotowania na średnim ogniu nakłuwamy kiełbasę widelcem, aby wypłynął sok. Po kolejnych 20 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki. Wkładamy ją ponownie do sosu i mocno podgrzewamy. Gotowe!
Smacznego!


Pieczeń z mielonego boczku

Niecodzienna pieczeń, bogaty smak!

Składniki:
1 kg chudego boczku bez żeberek (ze skórką lub bez),
1 jajko,
2 płaskie łyżki/łyżeczki przyprawy jarzynowej (vegeta, jarzynka, kucharek, itp),
sól, pieprz


Przygotowanie:
Jeśli mamy boczek ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk, aby ostygła.

Surowy boczek i ewentualnie ugotowaną skórkę przepuszczamy przez bardzo drobne sitko w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrabiamy ręką masę, formujemy kulę i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 1 godzinę, aż się zrumieni. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy pieczeń bulionem (można rozpuścić pół kostki rosołowej w gorącej szklance wody), aby boczek nie był zbyt suchy. W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka.

Smacznego!


Barszcz chrzanowy

Świąteczny biały barszcz z nutą chrzanu.

Składniki:
1 duża cebula
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%
5–6 łyżek chrzanu ze słoika

Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę, kiełbasę, boczek, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalewamy 2 l zimnej wody. Solimy, gotujemy na małym ogniu, aż boczek będzie miękki (kiełbasę wyjmujemy po 15 minutach od zagotowania).

Kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, wkładamy ponownie do zupy. Żółtka ucieramy z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. W dalszej kolejności łączymy z resztą wywaru. Doprawiamy chrzanem oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia. Już nie zagotowujemy.
Smacznego!


Kaczka staropolska

Kaczka nadziewana jabłkami, podawana z żurawiną. Aby była wyśmienita, należy ją piec w zamkniętym naczyniu. Nie trzeba jej wtedy polewać i przewracać kilka razy. Mięso będzie dobrze wypieczone i łatwo odchodzące od kości.

Składniki:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
2 małe jabłka ze skórką

Dodatkowo:

słoiczek gotowej żurawiny
2 - 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej


Przygotowanie:
Zamrożoną kaczkę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z jej wnętrza woreczek z podrobami – jeśli taki jest, w tym przepisie podroby nie będą potrzebne.

Kaczkę smarujemy olejem, lub oliwą z oliwek, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Do środka kaczki wkładamy jabłka pokrojone na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi. Otwór spinamy wykałaczkami lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę możemy od razu piec lub wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Uwaga: przed pieczeniem kaczkę ocieplamy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Do żaroodpornego garnka lub naczynia możemy włożyć metalową kratkę, na której układamy kaczkę, ale nie jest to konieczne. Początkowo pieczemy pół godziny bez pokrywki. Następnie zamykamy pokrywką nasze naczynie z kaczką, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy kaczkę z garnka i możemy od razu podawać.

Porada: Tłuszcz z kaczki możemy zachować i użyć między innymi do podsmażania ziemniaków lub sporządzenia specjalnego „smalczyku” z pieczonego mięsa.

Kaczkę podajemy z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową.
Smacznego!



Pieczona papryka z jajkiem

Jeszcze inny pomysł, by jajka nie były nudne.

Składniki:
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

pieczywo, musztarda


Przygotowanie:
Paprykę przekrajamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion. Oprószamy solą, układamy na blaszce lub na kratce piekarnika i otulamy folią aluminiową. „Grillujemy” w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Następnie piekarnik ostudzamy do 180 stopni. Paprykę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym). Jajka wbijamy kolejno do miseczki i delikatnie wlewamy je do papryki. Oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy wiórki z masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka). Potrawę dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z musztardą oraz pieczywem. Będzie się też dobrze komponowało z ryżem.
Smacznego!



Galareta z kurczaka

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
4 jajka
ćwierć czerwonej papryki
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2 żelatyny w proszku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
1.    Udka z piersiami zalewamy wodą (tak by na koniec powstały 2 litry wywaru) i gotujemy na małym ogniu około godziny. Gdy woda się zagotuje wkładamy obraną marchewkę oraz solimy według uznania i dodajemy pół drobiowej kostki rosołowej.
2.    W tym czasie, gdy kurczak się gotuje gotujemy jajka na twardo, studzimy je i kroimy na plastry. Do każdej salaterki wkładamy na dno po plasterku jajka.
3.    Na jajko wsypujemy po półtora łyżki groszku i kukurydzy.
4.    Gdy wywar jest gotowy (tj. mięso jest dobrze ugotowane) wyjmujemy z wywaru najpierw marchewkę, kroimy ja w plastry i dodajemy połowę do salaterek.
5.    Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki i wkładamy po około 2 do salaterki.
6.    Wywar przecedzamy, mięso studzimy i kroimy na całe kawałki.
7.    Do wywaru dodajemy żelatynę (zazwyczaj jedna paczuszka żelatyny wystarcza na 1 litr wywaru). Żelatynę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu.
8.    Doprawiamy wywar pieprzem i jeśli to konieczne solą.
9.    Gdy żelatyna ostygnie zalewamy salaterki tak by przykryła warzywa. Odczekujemy chwilę aż zastygnie. Następnie dodajemy pokrojone mięso kurczaka i resztę pozostałych warzyw. Jeśli pozostało nam jeszcze jajko tez można dodać. Zalewamy całość wywarem. Czekamy aż ostygnie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Pasztet świąteczny

Składniki

1,20 kg mięsa wieprzowego
1kg wątroby wieprzowej
7 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 bułeczki czerstwe
5 jaj
30 dag boczku lub słoniny
pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie
natka pietruszki (garść)


PRZYGOITOWANIE

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą (tylko tyle, aby przykryła mięso), wrzucamy czosnek i listki laurowe. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy umytą wątrobę i gotujemy jeszcze 10-15 min.

Mięso i wątrobę mielimy na drobnym sicie dwa razy, razem z czosnkiem.
Do wywaru dodajemy bułkę i po odciśnięciu również mielimy. Masę mieszamy z wywarem, jajkami, przyprawami oraz natką.

Dwie podłużne foremki wykładamy słoniną lub boczkiem, wypełniamy masą, na wierzchu układamy boczek.

Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.


Peklowane mięso z ziołami

Składniki
•    1 kg mięsa surowego b.kości (szynka,karkówka,boczek)
•    około 4 liście laurowe
•    6-8 szt. ziela angielskiego
•    6-8 szt. jałowca
•    5 ząbków czosnku
•    sól peklowa

PRZYGOTOWANIE

W mięsie naciąć otwory nożykiem, włożyć czosnek, ziele angielskie i jałowiec.
•    Mięso natrzeć mocno solą peklową, obłożyć listkami laurowymi i włożyć do naczynia z przykryciem.
Mięso puści własny sok.
 
•    Przez czas peklowania przechowywać w lodówce
•    Przez 5-6 dni peklowania przekładać z jednej strony na drugą
•    Piec na tłuszczu ok.1 godziny przypiekając z każdej strony. Można również piec w piekarniku, w brytfannie lub rękawie foliowym.

Na 1 kg mięsa - 1 godzina pieczenia.

Podawać na zimno - kanapeczki do pracy i na ciepło do obiadku.
SMACZNEGO!!!!


Sałatka brokułowo-jajeczna


Składniki
kwiaty malego brokuła o średnicy ok. 8-10cm
4 jajka
4 niewielkie okrągłe pomidory malinowe

120 ml jogurtu naturalnego
120 ml jogurtu greckiego
do smaku: sól, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE

Brokuły zalej zimną wodą, osól po zagotowaniu, warzywa wyjmij i osącz, gdy tylko staną się al dente lub ewentualnie nieco bardziej miękkie niż al dente. Przegotowane brokuły tracą kolor i rozpadają się nieapetycznie.

Układaj naprzemiennie ostudzone brokuły, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz pokrojone dojrzałe pomidory.

Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem z jogurtów wymieszanych z ziołami. Ilość przypraw dostosuj do własnego gustu.

Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem

Składniki
małe opakowanie łososia sałatkowego
5 jajek ugotowanych na twardo

Sałatka jarzynowa:


5 ziemniaków
3 marchewki
seler korzeń kawałeczek
2-3 ogórki kiszone
puszka kukurydzy
puszka groszku
majonez
pieprz
1 łyżeczka ostrej musztardy

Do dekoracji:
czarne oliwki
papryka czerwona
sałata natka pietruszki
cytryna

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki, marchew i seler ugotować w mundurkach. Po przestygnięciu obrać i pokroić. Resztę składników wymieszać, sałatkę doprawić pieprzem. Przygotowaną sałatkę ułożyć na półmisku w formie prostokąta, jajka przekroić na pół i ułożyć na sałatce, na jajka położyć łososia i całość udekorować.

[Msz]
wykop
REKLAMA

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.

Co, gdzie, kiedy

w lewoMaj 2019w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1

MIASTO SIEDLCE, 01.05 10:00

Siedlce: kleryckie mistrzostwa

więcej »

DROHICZYN, 01.05 13:00

Majówka na trawie – Drohiczyn zaprasza

więcej »
2

MIASTO SIEDLCE, 02.05 10:00

Siedlce: kleryckie mistrzostwa

więcej »

WĘGRÓW, 02.05 16:00

I Bieg Flagi w Łochowie

więcej »
3

GARWOLIN, 03.05

Majowe święta w Pilawie

więcej »

ŁOSICE, 03.05

3 Maja w Łosicach

więcej »

SIEMIATYCZE, 03.05

111 lat Orkiestry Dętej w Ciechanowcu

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.05

3 maja w Janowie Podlaskim

więcej »

SIEMIATYCZE, 03.05

Rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Siemiatyczach

więcej »

DROHICZYN, 03.05

3 maja w Drohiczynie

więcej »

ŁUKÓW, 03.05

3-maj się, Konstytucjo

więcej »

RADZYŃ, 03.05

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Radzyniu Podlaskim

więcej »

LUBARTÓW, 03.05

Święto Konstytucji 3 Maja w Kocku

więcej »

RADZYŃ, 03.05

3 maja w Komarówce Podlaskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 03.05

3 Maja w Terespolu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.05 10:00

Siedlce: 228. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja

więcej »

GARWOLIN, 03.05 10:00

3 Maja w Garwolinie

więcej »

DROHICZYN, 03.05 11:30

6. Rajd Konny i Rowerowy – majówka w Drohiczynie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 03.05 11:30

Biała Podlaska: uroczystości majowe

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.05 11:30

Jubileusz wybudowania Świątyni w Mokobodach

więcej »

GARWOLIN, 03.05 12:00

Potrójne świętowanie w Żelechowie

więcej »

SOKOŁÓW, 03.05 12:30

Święto Konstytucji 3 Maja w Sokołowie Podlaskim

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 03.05 12:30

Seroczyn - Festyn Majowy po raz 28.

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 03.05 19:00

Siedlce: koncert z okazji 200. rocznicy urodzin Stanisława Moniuszki

więcej »
4

SIEMIATYCZE, 04.05

Konkurs kulinarny – Korowaj Mielnicki

więcej »

WĘGRÓW, 04.05 10:00

Zjazd Akcji Katolickiej Diecezji Drohiczyńskiej

więcej »

POWIAT BIALSKI, 04.05 16:30

Piknik Majowy w Gminie Terespol

więcej »

SIEMIATYCZE, 04.05 17:00

Powiatowy Dzień Strażaka w powiecie siemiatyckim

więcej »
5

RADZYŃ, 05.05

I Radzyński Jarmark Sztuki i Rękodzieła „Kozirynek 2019”

więcej »

RADZYŃ, 05.05

Wkrótce II Forum Przedsiębiorczości w gminie Borki

więcej »

RADZYŃ, 05.05

I Radzyński Jarmark Sztuki i Rękodzieła „Kozirynek 2019”

więcej »

ŁUKÓW, 05.05

Wola Okrzejska: Dzień Konia w Sienkiewiczówce

więcej »

POWIAT BIALSKI, 05.05

Turniej Szachowy w Terespolu

więcej »

RADZYŃ, 05.05 13:00

III Festiwal Pieśni Maryjnej w Ulanie

więcej »
6 7

POWIAT BIALSKI, 07.05

Spotkanie ks. Marka Dziewieckiego z bialskimi przedsiębiorcami

więcej »
8

MIASTO SIEDLCE, 08.05

Spotkanie duszpasterzy młodzieży

więcej »

ŁUKÓW, 08.05

Powiatowy Dzień Bibliotekarza w Łukowie

więcej »

RADZYŃ, 08.05 10:00

Wkrótce V Forum Bibliotekarzy Powiatu Radzyńskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.05 11:00

Czym jest sztuka? Próba interpretacji obrazów

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 08.05 11:00

XVI Ogólnopolski Tydzień Bibliotek w Bibliotece Pedagogicznej w Siedlcach

więcej »

MIŃSK MAZ., 08.05 18:30

Mińsk Mazowiecki: Biblioteka Podróży z Elizą Piotrowską

więcej »
9

MIASTO SIEDLCE, 09.05

Spotkania z Muzyką. Małe Filharmonie „Z jazzem przez świat”

więcej »

ŁUKÓW, 09.05 10:00

Łukowscy policjanci zapraszają na debatę

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 09.05 17:00

Czy Chiny podbiją świat? – spotkanie z prof. Bogdanem Góralczykiem

więcej »

SIEMIATYCZE, 09.05 18:30

KSM-owicze spotkają się w Sanktuarium Maryjnym w Ostrożanach

więcej »
10

MIASTO SIEDLCE, 10.05

Zbiórka krwi podczas Jarmarku Św. Stanisława

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.05

Wiśniew: Gala z okazji 70-lecia Gminnej Biblioteki Publicznej

więcej »

ŁUKÓW, 10.05

Wieczór w łukowskim amfiteatrze

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 10.05

Biała Podlaska: Wernisaż wystawy „Moim obiektywem”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.05 10:00

XII Siedlecki Jarmark św. Stanisława

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 10.05 13:00

70-lecie Gminnej Biblioteki Publicznej w Wiśniewie

więcej »

SIEMIATYCZE, 10.05 16:00

Piknik Muzyczny w Siemiatyczach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 10.05 16:30

Operacja Rzeka – teraz Siedlce!

więcej »

SIEMIATYCZE, 10.05 19:00

Genesis - teatr cieni w Siemiatyczach

więcej »

POWIAT BIALSKI, 10.05 21:00

Kodeń: Nocne Czuwanie Młodych

więcej »
11

DROHICZYN, 11.05

Spotkanie formacyjne organistów

więcej »

MIĘDZYRZEC, 11.05

Święto Strażaków w Rogoźnicy

więcej »

SIEMIATYCZE, 11.05

Korowaj Agrarny w Radziwiłłówce

więcej »

POWIAT BIALSKI, 11.05 09:30

Diecezjalny Dzień Akcji Katolickiej w Wisznicach

więcej »

WĘGRÓW, 11.05 10:00

Liw: Otwarcie Parku Kulturowo-Historycznego przy Zamku Książąt Mazowieckich

więcej »

POWIAT BIALSKI, 11.05 12:00

Połoski: Modlitwy o cud zdrowia dla chorych

więcej »

GARWOLIN, 11.05 16:00

Żelechów: Uroczyste otwarcie świetlicy wiejskiej w Starym Kębłowie

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 11.05 18:00

Biała Podlaska: Wernisaż wystawy malarskiej Krzysztofa Bojarczuka

więcej »
12

ŁUKÓW, 12.05

Złoty wiek w Kinie Łuków

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.05

10 URODZINY NOVEKINO SIEDLCE

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.05

Rajd Rowerowy w Siedlcach

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 12.05 10:00

Biała Podlaska: Miejskie Obchody Święta 34. Pułku Piechoty

więcej »

PARCZEW, 12.05 10:30

Diecezjalny Dzień Rodziny – „Małżeństwo bez lęku”

więcej »

SIEMIATYCZE, 12.05 15:00

Majówka na Skwerze Artystów

więcej »

ŁUKÓW, 12.05 15:00

Łuków: Wiosenny Piknik dla Mai Przegalińskiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 12.05 16:00

„Szewc Kopytko i Kaczor Kwak” już 12 maja na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 12.05 18:00

Biała Podlaska: XIII Koncerty Wielkanocne

więcej »
13

LUBARTÓW, 13.05

IX Plenerowy Przegląd Teatralny nad Jeziorem Firlej

więcej »

REGION, 13.05 11:00

Inauguracja budowy hospicjum w Makówce

więcej »
14

MIASTO SIEDLCE, 14.05 10:00

Festiwal Teatrów Dziecięcych i Młodzieżowych „Srebrna Maska”

więcej »

WĘGRÓW, 14.05 11:00

15. rocznica wejścia Polski do Unii Europejskiej

więcej »
15

RADZYŃ, 15.05

Dzień Otwarty w SOSW w Radzyniu Podlaskim

więcej »

RADZYŃ, 15.05

Startuje trzecia edycja radzyńskiego Budżetu Obywatelskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 15.05 10:00

Festiwal Teatrów Dziecięcych i Młodzieżowych „Srebrna Maska”

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 15.05 11:00

Festiwal Piosenki Religijnej w Stoku Lackim

więcej »

WĘGRÓW, 15.05 13:00

Obchody 70-lecia Gminnej Biblioteki Publicznej w Grębkowie

więcej »
16

RADZYŃ, 16.05

Autorka kryminałów Olga Rudnicka przyjedzie do Radzynia

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 16.05 10:00

Jubileuszowa Wystawa Twórczości Uczniów Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Stoku Lackim

więcej »

ŁUKÓW, 16.05 17:00

Spotkanie założycielskie Łukowskiego Towarzystwa Strzeleckiego

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 16.05 17:00

Spotkanie z Romanem Laszukiem

więcej »
17

SIEMIATYCZE, 17.05 17:00

Pirografia Jacka Mierzejewskiego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.05 18:00

Siedlce: dekanalne spotkanie młodzieży

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 17.05 18:00

Wieczór Uwielbienia w parafii św. Teresy od Dzieciątka Jezus

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 17.05 20:00

Klasyczny Piątek - Cykliczne Spotkanie Bialskich Klasyków Nocą

więcej »
18

ŁUKÓW, 18.05

Zlot Foodtrucków na Placu Solidarności i Wolności w Łukowie

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 18.05

Siedlce: Noc Muzeów w Muzeum Regionalnym

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.05

Noc Muzeów w Mielniku

więcej »

ŁUKÓW, 18.05

Łuków: Przegrani Zwycięzcy

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.05

Zarządzani w przyszłości – konferencja w Siemiatyczach

więcej »

DROHICZYN, 18.05

Nocne zwiedzanie Drohiczyna

więcej »

WĘGRÓW, 18.05

Noc Muzeów w podziemiach parafii klasztornej w Węgrowie

więcej »

ŁUKÓW, 18.05

Łuków: Noc Muzeów

więcej »

DROHICZYN, 18.05

Spływ kajakowy „Życie płynie – płyń dla życia”

więcej »

GARWOLIN, 18.05

Duża impreza w niewielkiej Trzciance

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.05 09:00

Wielkie Uwielbienie w Brańsku

więcej »

GARWOLIN, 18.05 10:00

Trzcianka: duże wydarzenie nie tylko sportowe

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 18.05 11:30

„Nie sam na SM – ćwiczymy razem!” - warsztaty rehabilitacyjne dla osób z SM i ich bliskich

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.05 16:00

Noc Muzeów w Ciechanowcu

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 18.05 17:00

Noc Muzeów w Białej Podlaskiej

więcej »

SIEMIATYCZE, 18.05 18:00

W Mielniku wystąpi Młodzieżowy Chór „RADUGA” z Moskwy

więcej »

LUBARTÓW, 18.05 18:00

Wernisaż wystawy rysunku Ireneusza Boguszewskiego w Galerii ORDY w Kocku

więcej »

POWIAT BIALSKI, 18.05 18:00

Noc Muzeów w Romanowie

więcej »

RADZYŃ, 18.05 19:00

Muzeum w Woli Osowińskiej zaprasza w Noc Muzeów

więcej »
19

MIASTO SIEDLCE, 19.05

Siedlce: Krucjata Różańcowa za Ojczyznę

więcej »

SOKOŁÓW, 19.05

Park’n’Roll & Motoserce

więcej »

ŁUKÓW, 19.05

Bóg nadzieja w nas

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.05

XI Bialskopodlaskie Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego

więcej »

ŁUKÓW, 19.05

Łuków: podejmij „wyzwanie wilka”

więcej »

DROHICZYN, 19.05

Spływ kajakowy „Życie płynie – płyń dla życia”

więcej »

ŁUKÓW, 19.05

Zlot Foodtrucków na Placu Solidarności i Wolności w Łukowie

więcej »

MIĘDZYRZEC, 19.05

Turniej tańca towarzyskiego

więcej »

RADZYŃ, 19.05

Wieczór poetycko - muzyczny w radzyńskim Sanktuarium

więcej »

POWIAT BIALSKI, 19.05

Festiwal Pieśni Maryjnej w Leśnej Podlaskiej

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 19.05

Rodzinna Majówka z Folklorem w Chlewiskach

więcej »

GARWOLIN, 19.05

Sobolew: 100 - lecie Parafii Świętej Rodziny i świętych Apostołów Piotra i Pawła

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.05 11:00

Wystawa i Pokaz Maszyn Rolniczych MASTER /zapowiedź/

więcej »

ŁUKÓW, 19.05 12:00

Będzie Bieg Kolarski, będą utrudnienia w ruchu

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.05 12:30

Marcin Wyrostek i zespół Corazon wystąpią w Siedlcach

więcej »

ŁOSICE, 19.05 14:00

Majówka w Rudniku

więcej »

PARCZEW, 19.05 14:00

Milanów: „Charytatywny Maraton Dobra”

więcej »

ŁUKÓW, 19.05 15:00

Wyścigi wózków w Łukowie

więcej »

GARWOLIN, 19.05 15:00

Festiwal Kultury i Tradycji Garwolina

więcej »

ŁUKÓW, 19.05 16:00

ŁOK: „Niedziela z teatrem”

więcej »

SIEMIATYCZE, 19.05 16:00

6. Otwarte Mistrzostwa Siemiatycz w Wyciskaniu Odważnika

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 19.05 18:00

Marcin Wyrostek i zespół Corazon wystąpią w Siedlcach

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 19.05 18:00

Poznańskie Słowiki wystąpią w Białej Podlaskiej

więcej »
20

ŁUKÓW, 20.05

Sesja Rady Miasta w Łukowie

więcej »

RADZYŃ, 20.05

Wkrótce III Radzyńskie Dni Fotografii

więcej »

SIEMIATYCZE, 20.05 15:00

Pięciu wspaniałych – Szkoła Muzyczna zaprasza na koncert

więcej »
21

MIASTO SIEDLCE, 21.05

Spektakl Alternatywnego Teatru Tańca LUZ „Dzieci Powstania ‘44”

więcej »

SOKOŁÓW, 21.05

Spotkanie autorskie i promocja ksiązki Agnieszki Dydycz

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 21.05 17:30

Szymon Hołownia w Siedlcach

więcej »

ŁUKÓW, 21.05 18:00

ŁOK: wystawa Jerzego Majka

więcej »
22

SIEMIATYCZE, 22.05

Bajanka i Kicia Kocia – spotkanie dla dzieci w miejskiej bibliotece

więcej »

RADZYŃ, 22.05

Gmina Radzyń przyjmie Samorządową Kartę Praw Rodzin?

więcej »

SIEMIATYCZE, 22.05

Siemiatycze: IX Podlaska Spartakiada Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej

więcej »

RADZYŃ, 22.05 17:00

Parafia Borki: Uroczystości ku czci św. Rity

więcej »
23

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 23.05

Spotkanie autorskie z Darią Galant

więcej »

ŁUKÓW, 23.05

Sztafeta Niepodległości Łuków – Sokołów Podlaski

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 23.05 10:00

Żyrafka - IV Siedlecki Konkurs Matematyczny dla Przedszkoli

więcej »

LUBARTÓW, 23.05 19:00

Koncert dla naszych mam

więcej »

MIŃSK MAZ., 23.05 19:00

Koncert Daniela Gałązki z Zespołem

więcej »
24

MIĘDZYRZEC, 24.05

III Międzyrzeckie Warsztaty Uwielbienia

więcej »

ŁUKÓW, 24.05

Dni Łukowa na sportowo

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 24.05

Młodzieżowe Mistrzostwa Polski w Stoku Lackim

więcej »

ŁUKÓW, 24.05

Dni Łukowa 2019. Szczegółowy program

więcej »

SIEMIATYCZE, 24.05 10:00

Przegląd Twórczości Patriotycznej i Regionalnej Dzieci i Młodzieży o Specjalnych Potrzebach Edukacyjnych

więcej »

SIEMIATYCZE, 24.05 10:00

Przegląd Twórczości Patriotycznej i Regionalnej Dzieci i Młodzieży o Specjalnych Potrzebach Edukacyjnych

więcej »

MIASTO BIAŁA PODLASKA, 24.05 11:00

Biała Podlaska: Pierwszy etap budowy Centrum Pomocy Osobom z Autyzmem

więcej »

RADZYŃ, 24.05 11:00

Wohyń: Wkrótce spotkanie z autorem książek dla dzieci Wiesławem Drabikiem

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 24.05 18:00

Msza św. z modlitwą o uzdrowienie

więcej »
25

MIASTO SIEDLCE, 25.05

Promocja książki Renaty Chojeckiej oraz koncert Zespołu Pieśni i Tańca PW

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 25.05

Młodzieżowe Mistrzostwa Polski w Stoku Lackim

więcej »

MIĘDZYRZEC, 25.05

III Międzyrzeckie Warsztaty Uwielbienia

więcej »

ŁUKÓW, 25.05

Dni Łukowa 2019. Szczegółowy program

więcej »

MIĘDZYRZEC, 25.05

Poeta międzyrzecki Ryszard Kornacki obchodzi 60 - lecie pracy literackiej

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 25.05 12:00

Msza św. o beatyfikację Sługi Bożego Biskupa Ignacego Świrskiego

więcej »

LUBARTÓW, 25.05 14:30

XII Kapucyński Piknik Motocyklowy w Lubartowie

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 25.05 21:00

Nocna Pielgrzymka do Mokobód

więcej »
26

ŁUKÓW, 26.05

Dni Łukowa 2019. Szczegółowy program

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 26.05

Festyn w Borkach Siedleckich

więcej »

MIĘDZYRZEC, 26.05

Międzyrzec Podlaski: Koncert Maryjny w kościele św. Mikołaja

więcej »

MIĘDZYRZEC, 26.05

III Międzyrzeckie Warsztaty Uwielbienia

więcej »

RADZYŃ, 26.05

Wkrótce VI Młodzieżowy Czempionat Koni Ras Zimnokrwistych w Bedlnie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 26.05

Biskup siedlecki Kazimierz Gurda zaprasza na IV Diecezjalną Pielgrzymkę Kobiet do Pratulina

więcej »

ŁUKÓW, 26.05

Łuków: oddaj krew – uratuj życie

więcej »

POWIAT BIALSKI, 26.05

III Motocyklowa Pielgrzymka Kobiet do Pratulina

więcej »

WĘGRÓW, 26.05 12:00

Parafialny Dzień Dziecka w Grębkowie

więcej »

ŁUKÓW, 26.05 12:00

Wojcieszków: konie w krainie Ramzesa

więcej »

POWIAT SIEDLECKI, 26.05 15:00

Piknik Rodzinny w Borkach Siedleckich

więcej »

RADZYŃ, 26.05 15:30

Robert Makłowicz przyjedzie do Radzynia

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 26.05 18:00

Siedlce: Złoty Jubileusz Kapłaństwa

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 26.05 19:00

Koncert Krystyny Giżowskiej na Scenie Teatralnej Miasta Siedlce

więcej »
27 28

POWIAT BIALSKI, 28.05 10:00

IV Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas

więcej »

WĘGRÓW, 28.05 16:00

Konferencja „Prawa konsumenta w dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości”

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 28.05 19:00

Koncert zespołu Niekompletni „Graj nam świecie”

więcej »
29

SOKOŁÓW, 29.05

Dzień Działacza Kultury i Drukarza z Wacławem Kruszewskim

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 29.05 18:00

Ilona Gołębiewska w Siedlcach

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 29.05 19:00

Gdzie jesteś… Ewo?

więcej »
30

MIASTO SIEDLCE, 30.05

Trwają zapisy do Karo Chess 2019 – otwartego turnieju szachowego

więcej »

MIASTO SIEDLCE, 30.05 18:00

Fotografie codzienności

więcej »
31
foto

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego to dokument...
2019-05-23 16:44:12 Kategoria:

Lato zbliża się wielkimi krokami. Część z nas tegoroczny urlop spędzi poza granicami naszego kraju. Planując taki wyjazd warto jednak pamiętać, że zagraniczna...

więcej »
foto

Zwiedzanie Lublina wynajętym samochodem - poznaj nasze...
2019-05-22 13:03:35 Kategoria:

Lublin jest coraz popularniejszą destynacją wśród podróżujących po całym kraju. Stolica Lubelszczyzny ma swój wyjątkowy klimat, który kusi zarówno do dłuższych...

więcej »

Najnowsze Informacje