• polędwiczki/ ewentualnie pierś kurczaka lub schab
• olej do smażenia
• 1 puszka groszku
• 1 puszka ananasa
• ½ szkl śmietany kremówki
• 1 płaska łyżeczka curry
• Kostka rosołowa
• garść suszonej żurawiny
• sól
• pieprz
Mięso umyć, pokroić w paseczki i smażyć na rozgrzanym oleju. Ananas pokroić w kawałki, wrzucić na patelnię, dodać curry a następnie groszek i pól szklanki soku z puszki z ananasa lub 5-6 łyżek białego wina. Dodać żurawinę. Wlać szklankę bulionu. Całość dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Wlać śmietankę i wymieszać. Jeszcze chwilę poddusić. Dodać wcześniej usmażoną pierś z kurczaka i wszystkie składniki chwilę dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub puree ziemniaczanym. Smacznego.
P.S. Przepis można modyfikować dodając np. surowego ananasa albo mrożony groszek. Wedle uznania.
Monika Jabłkowska
[Msz]
___________________________________________________________
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM !
Jeśli mają Państwo ciekawe przepisy na ciasta, ale również inne przysmaki, zachęcamy do przesłania ich na adres portal@radiopodlasie.pl Najciekawsze przepisy opublikujemy w portalu podlasie24.pl.