Składniki ciasta:
250 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego
Polewa
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
Dodatkowo
2 łyżki wiórków lub płatków kokosowych do ozdobienia ciasta
Przygotowanie
Masło (margarynę) ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i nadal ucieramy. W dalszej kolejności dodajemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczeni, cukier waniliowy, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i wiórki kokosowe i ponownie wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki lub tortownicy. A u nas jest to wysmarowana masłem misa Multicookera REDMOND RMC-250E. W multicookerze wybieramy program BAKE i ustawiamy czas na 1 godz. I 10 min. Zamykamy pokrywę i czekamy aż ciasto się upiecze. Upieczone ciasto z łatwością wychodzi z misy. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Ciasto doskonale smakuje podane w formie podstawowej, bez dodatków, ale my polecamy do niego czekoladową polewę....
Kiedy ciasto już przestygnie ozdabiamy je dowolną polewą czekoladową – można użyć gotowej albo po prostu rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
SMACZNEGO!
____________________
Podziel się przepisem - wygraj Multicooker REDMOND!
Tym razem mamy dla was konkurs kulinarny z cennymi nagrodami. Osoby, które prześlą przepis będą miały szansę wygrać wielofunkcyjne urządzenie Multicooker REDMOND RMC-250E.