KRAJ

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Znamy zwycięzców XI edycji konkursu o Laur Marszałka
2018-09-20 15:43:39 Artykuł czytany 30 razy


Od jedenastu lat przedsiębiorcy i producenci indywidualni walczą o nagrody w konkursie o Laur Marszałka. Prezentują regionalne produkty i dania o oryginalnym smaku. W tym roku przyznano 16 nagród i 12 wyróżnień. Wśród najsmaczniejszych produktów znalazły się m.in. pstrąg po jabłonowsku, sernik bio, miód wierzbowo-mniszkowy, olej makowy, powidła słubickie i nalewka długowieczności.


Smaki Mazowsza

Uczestnicy konkursu zgłaszają co roku produkty lokalne i tradycyjne, które podlegają ocenie jury. Każdy może zaprezentować tylko jeden produkt (pod warunkiem, że nie zwyciężył już wcześniej w tym samym konkursie) przypisany do którejś z ośmiu kategorii konkursowych: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody, napoje. W tym roku rywalizowały aż 144 specjały. Komisja konkursowa nagrodziła 16 z nich Laurem Marszałka, 12 osób otrzymało wyróżnienie. Uroczystość wręczenia nagród, w której wziął udział marszałek Adam Struzik, odbyła się w Centrum Olimpijskim im. Jana Pawła II w Warszawie.
 
– To niesamowite, jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji, ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówił marszałek Adam Struzik.
 
Idea i cele konkursu

Ideą przedsięwzięcia jest promocja regionalnej kuchni, mazowieckich tradycji wytwórczych i bogactwa produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zachwycają podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Popularność konkursu wpływa pozytywnie na kultywowanie kulinarnego dziedzictwa Mazowsza i zdrowego żywienia. Służy także promocji walorów i możliwości rozwojowych województwa, szczególnie w obszarze kulturowym i społecznym.
 
Poprzednie edycje

We wcześniejszych edycjach nagradzanych było również wiele mazowieckich specjałów. W zeszłym roku na szczególne uznanie kapituły konkursowej zasłużyły takie produkty jak: faszerowany szczupak znad Plewki, syrop z pigwowca, chrzan na occie jabłkowym, kiełbasa krucha czy pączki BIO. W sumie we wszystkich edycjach konkursu zgłoszono 1094 specjałów, z czego niemal 170 zostało wyróżnionych. Popularność zawodów kulinarnych pod auspicjami marszałka z roku na rok rośnie, a  lokalni producenci mają możliwość dumnie prezentować swoje wyroby.
 
Pyszne sery


Podczas uroczystości wręczono także nagrody zwycięzcom Mazowieckiego Konkursiu Serów Zagrodowych. Kapituła konkursowa oceniała zgłoszone sery w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające, sery pleśniowe. Jury, zachwyconemu smakami wielu konkursowych wyrobów, szczególnie przypadł do gustu twaróg jersey paprykowo-czosnkowy (I miejsce). Idea organizacji konkursu serów zagrodowych wpisuje się w cele zawodów kulinarnych organizowanych przez marszałka – dąży do propagowania wiedzy i promocji długoletnich tradycji mleczarskich wśród producentów i konsumentów.

Fot. Michał Słaby
Inf. pras.

DJ
wykop

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.




foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Co, gdzie, kiedy

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Najnowsze Informacje