R E K L A M A



GARWOLIN

drukuj Prześlij znajomemu zgłoś błąd archiwum Cofnij
util util util
foto

Włoskie staże uczniów z Miętnego
2019-12-04 08:36:35 Artykuł czytany 82 razy


80 uczniów i 10 opiekunów miętneńskiego Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem brało udział w projekcie „Włoskie staże uczniów z Miętnego” realizowanego w ramach programu: „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. 29 listopada podsumowano projekt.


Głównymi celami projektu było umożliwienie uczestnikom zdobycia nowych, poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji zawodowych i językowych, podwyższenie kompetencji osobistych, podwyższenie aspiracji zawodowych i osobistych, poznanie kultury i zwyczajów kraju goszczącego, nawiązanie kontaktów, nabycie nowych umiejętności informacyjnych i komunikacyjnych, rozwijanie międzynarodowego wymiaru edukacji i szkoleń.

W projekcie wzięło udział 80 uczniów i 10 opiekunów. Uczniowie, którzy skorzystali z projektu, kształcą się w Zespole Szkół w Miętnem w następujących kierunkach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik spedytor, technik handlowiec, technik hotelarstwa, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik pojazdów samochodowych, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej.

Z Miętnego do Spoleto


Uczestnicy projektu wyjeżdżali od marca do kwietnia (2 grupy) i od września do października (3
grupy) do Włoch, do miejscowości Spoleto, leżącej w regionie Umbrii, w prowincji Perugia.
Podczas pobytu młodzież odbywała praktyki w lokalnych zakładach pracy, gdzie miała okazję poznać specyfikę swoich zawodów.

Stażyści w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pogłębili wiedzę na temat
warunków przechowywania żywności; wyposażenia zakładów gastronomicznych; metod i systemów zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności oraz zasad racjonalnego żywienia. Doskonali umiejętności doboru metod i technik do wykonania określonych potraw i napojów; planowali etapy sporządzania potraw i napojów lub półproduktów; oceny organoleptycznej potraw i napojów oraz zastosowania działań korygujących w razie gdy ocena jest negatywna, a także zastosowania przyjętych zasad porcjowania, dekoracji (aranżacji) potraw lub napojów.

Adepci w zawodzie technik hotelarstwa pogłębili wiedzę na temat zakresu uprawnień oraz
odpowiedzialności na stanowisku pracy; organizacji pracy w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; znaczenia bazy danych gości hotelowych dla funkcjonowania obiektu. Doskonalili umiejętności planowania i realizacji usług w recepcji, w tym rezerwacji usług hotelarskich, obsługi gości przyjeżdżających i wyjeżdżających; utrzymania czystości i porządku na terenie obiektu, przygotowania i serwowania śniadań.

Praktykanci w zawodzie technik handlowiec rozszerzyli swoją wiedzę w zakresie zasad
profesjonalnej obsługi klienta; zasad rozmieszczenia towarów w magazynie i w sali sprzedażowej;
terminologii towaroznawstwa; form sprzedaży; zasad kontroli ilościowej i jakościowej towarów oraz zasad inwentaryzacji. Udoskonalili umiejętności w zakresie przygotowania miejsca pracy;
posługiwania się sprzętem wykorzystywanym w jednostce organizacyjnej; właściwego posługiwania się pojęciami z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej; kompleksowej obsługi klienta.

Stażyści w zawodzie technik spedytor pogłębili wiedzę na temat rodzajów ładunków
transportowych; zasad transportu ładunków niebezpiecznych i ponadnormatywnych; rodzajów
jednostek ładunkowych; oznaczenia ładunku i środka transportu. Podwyższyli umiejętności w
zakresie doboru środków transportu i opakowania odpowiedniego do rodzaju ładunku; doboru
sposobu zabezpieczenia ładunku; stosowania systemów monitorowania i rejestrowania środków
transportu i ładunków.

Uczący się zawodu technik pojazdów samochodowych rozszerzyli wiedzę dotyczącą zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska występujących podczas wykonywania prac związanych z obsługą i naprawą pojazdów samochodowych oraz zasad gospodarki częściami zamiennymi i materiałami eksploatacyjnymi pojazdów samochodowych. Udoskonalili też umiejętności wykorzystania informacji zawartych w dokumentacji technologicznej przy wykonywaniu obsługi i naprawy pojazdów samochodowych; doboru części zamiennych i materiałów eksploatacyjnych na podstawie dokumentacji technicznej; doboru narzędzi, przyrządów i urządzeń do wykonania: diagnostyki, demontażu uszkodzonych elementów oraz obsługi i naprawy pojazdów samochodowych.

Uczestnicy projektu uczący się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
rozszerzyli wiedzę dotyczącą doboru narzędzi i specjalistycznych przyrządów do planowanego
zakresu naprawy różnych silników i układów napędowych pojazdów rolniczych; stanu części,
zespołów i podzespołów maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych. Udoskonalili umiejętności obsługi i naprawy pojazdów rolniczych; montażu, wymiany lub naprawy uszkodzonych części, zespołów i
podzespołów maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych; demontażu pojazdów rolniczych i podzespołów.

Uczestnicy uczący się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej
zapoznali się z pracą firm pozyskujących energię słoneczną, wiatrową czy z biomasy, dowiedzieli się, jak dbać o stan środowiska, jak wykorzystać przepisy ułatwiające pozyskiwanie energii odnawialnej, mieli okazję poznać technologię produkcji urządzeń służących do wytwarzania energii odnawialnej.

W czasie wolnym uczniowie zwiedzali Rzym, wędrowali ścieżkami świętego Franciszka do Asyżu,
podziwiali urokliwą okolicę Spoleto. Przed wyjazdem uczestniczyli w zajęciach przygotowujących do odbycia stażu: kurs języka włoskiego, spotkanie z policją dotyczące pobytu za granicą, możliwych problemów i sposobów radzenia sobie z nimi, wykłady dotyczące kultury i historii Włoch, historii Unii Europejskiej oraz programu Erasmus+.

Udział w stażu był dla jego uczestników okazją do zdobycia nowych umiejętności i wiedzy, a przy
okazji wspaniałą przygodą.

Projekt realizowany był ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus+ w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego. Dofinansowanie projektu z UE wyniosło: 642 819, 65 zł.




Większe zdjęcia można zobaczyć TUTAJ


inf.pras.
WJ/Garwolin [ja]


wykop
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:

Waldemar Jaroń
tel. 509 056 641
garwolin@radiopodlasie.pl

Komentarze

Odśwież obrazek.

Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy obraźliwych lub zawierających wulgaryzmy.


 

foto

Caritas dla niepełnosprawnych
2023-02-16 14:38:58 Kategoria:

Rozumiejąc potrzeby osób z niepełnosprawnością Caritas Diecezji Drohiczyńskiej od lutego 2010 r. prowadzi Diecezjalny Ośrodek Wsparcia dla Osób Niepełnosprawnych...

więcej »
foto

Serwer Dell T330 – nowoczesne rozwiązanie dla małych...
2023-02-16 12:21:10 Kategoria:

Sewer to niezawodne urządzenie powszechnie wykorzystywane w wielu firmach. Przede wszystkim sprzęt cechuje się wysoką wydajnością oraz gwarancją bezpieczeństwa...

więcej »
foto

Na jakie telewizory warto zwrócić uwagę?
2023-02-16 11:25:20 Kategoria:

Choć nie milkną dyskusję, jaki telewizor LED byłby najlepszy, czy może trafniejszym wyborem byłyby telewizory LCD, plazma czy też zaawansowane technologicznie modele....

więcej »
foto

Jak mierzyć postępy działań SEO?
2023-02-15 11:06:39 Kategoria:

SEO, czyli Search Engine Optimization (optymalizacja stron pod wyszukiwarki internetowe) jest to zestaw technik stosowanych do zwiększenia widoczności witryny internetowej w...

więcej »
foto

Na co zwrócić uwagę, kupując pościel?
2023-02-14 12:48:01 Kategoria:

Sypialnia jest tą częścią domu, w której szuka się relaksu i spokoju. Wchodząc do niej tuż przed snem, powinna dawać poczucie bezpieczeństwa i być oazą po nawet...

więcej »
foto

Dlaczego młodzi ludzie coraz częściej inwestują na...
2023-02-14 10:39:26 Kategoria:

Przyjrzymy się, jak wygląda inwestowanie w akcje. Jak przygotowują się do tego młodzi inwestorzy? Czy giełda jest dla każdego?

więcej »
foto

Jak zacząć przygodę z pływaniem?
2023-02-13 10:48:46 Kategoria:

Aktywność fizyczna jest niezbędna do zachowania zdrowia, jednak nie każda dyscyplina będzie odpowiednia dla wszystkich. Jedni z nas wolą sporty siłowe, inni spokojną...

więcej »
- 101,7fm / 106,0 fm - ONAIR


Zapraszamy na audycje:

foto

O tym się mówi... Poranna rozmowa na antenie KRP
2023-02-09 16:07:30 Kategoria:

Codziennie, od poniedziałku do piątku o godz. 8:12 polecamy "O tym się mówi..." poranną rozmowę w Katolickim Radiu Podlasie. Gośćmi Marcina Jabłkowskiego i Andrzeja...

więcej »


Garwolin

w lewoMarzec 2024w prawo
Pon Wt Śr Czw Pią So Nd
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kondolencje

Najnowsze Informacje